Economie

Județele cu cele mai multe angajări într-un an. Clujul a atras 6.700 de angajați noi

Cluj se află în topul județelor din România după evoluția numărului de angajați, într-un an. Companiile din București, Cluj și Timiș au avut cele mai multe recrutări în perioada august 2020 - august 2021.

74% din români cred că şi-ar găsi job în mai puţin de 3 luni 74% din români cred că şi-ar găsi job în mai puţin de 3 luni

 

 


Datele Institutului Național de Statistică (INS), centralizate de zf.ro, arată că în perioada august 2020 - august 2021 companiile din București, Ilfov, Cluj și Timiș au recrutat cei mai mulți angajați.

 


Capitala se află pe primul loc fiindcă numărul de angajați noi de acolo în acea perioadă de timp reprezintă aproape 25% din totalul angajaților noi din țară.

6.700 de angajați noi în Cluj

București s-a clasat pe primul loc în topul județelor în fucție de evoluția numărului de angajați, având cu peste 18.700 noi recruți în intervalul august 2020 - august 2021.


După Capitală s-a clasat județul Ilfov cu aproximativ 8.260 de angajați noi, urmat de Cluj care a „ademenit” aproape 6.700 de angajați noi. Județul Timiș are o valoarea asemănătoare cu cea din Cluj.

„Judeţele menţionate au un număr mai mare de angajaţi deoarece au atras de-a lungul timpului investiţii care au creat locuri de muncă, se dezvoltă continuu. În plus, sunt şi centre universitare. Bucureştiul rămâne fruntaş, alături de Ilfov, pentru că majoritatea fabricilor sunt localizate în Ilfov, au crescut capacitatea de producţie şi au avut nevoie de angajaţi noi. În Cluj şi Timiş există mulţi producători, s-au fondat multe firme de IT, SSC-uri şi implicit au fost angajări noi“, a spus pentru zf.ro Sorina Faier, managing partner în cadrul companiei de recrutare Elite Searchers.


Cele mai mici cifre înregistrate au fost în Vaslui, Sălaj și Covasna, iar singura scădere a numărului de angajați a fost raportată în Argeș.

74% din români cred că și-ar găsi rapid un job

Optimismul românilor este, în acest moment, la cote maxime, în condiţiile în care 74% cred că şi-ar găsi job în mai puţin de 3 luni, arată un sondaj realizat de o companie de recrutare.


„Candidaţii şi-au recâştigat încrederea în piaţa muncii şi sunt mai curajoşi la capitolul schimbări în carieră. Optimismul lor e la cote ridicate, similare cu perioada prepandemică: peste 74% dintre ei cred că ar reuşi să se angajeze în mai puţin de 3 luni de când ar demara un proces de schimbare a jobului. Dintre aceştia, mai bine de jumătate cred că ar putea să găsească locul de muncă pe care şi-l doresc în mai puţin de o lună. Cifrele confirmă revenirea pe care a cunoscut-o piaţa muncii în acest an, după un 2020 plin de incertitudini şi temeri”, arată datele celui mai recent sondaj derulat de eJobs România.

Încrederea candidaţilor în forţele proprii e evidenţiată nu doar din optimismul lor, ci şi din fermitatea acestora în a face compromisuri pentru un loc de muncă mai bun.

Ce job-uri vor românii?

Astfel, 46% dintre ei nu ar face nicio concesie: nu ar accepta sub nicio formă un salariu mai mic, nu s-ar reloca pentru o oportunitate profesională mai bună şi nici nu ar lua în calcul un job departe de domiciliu.

Totuşi, 31% dintre candidaţi ar face o reconversie profesională dacă ar găsi un job cu perspective mai bune, 13% ar accepta chiar un salariu mai mic dacă noul loc de muncă ar fi mai aproape de casă, iar 10% ar fi dispuşi să-şi schimbe domiciliul.

„Dacă anul trecut am văzut foarte multă frică şi nesiguranţă în rândul candidaţilor, 2021 nu e doar anul revenirii pentru piaţa muncii, dar şi cel în care aceştia au prins din nou curaj şi şi-au recăpătat încrederea de sine. Odată cu revenirea celor mai multe sectoare şi oferta ridicată de locuri de muncă din acest an, şi optimismul candidaţilor a crescut. Ne aflăm într-un punct în care schimbarea jobului a redevenit o opţiune, nu o constrângere, cum a fost anul trecut pentru candidaţi, când şi-au căutat alt loc de muncă majoritar cei care n-au avut încotro”, a explicat Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

2.500 lei, salariu „perfect” pentru zero experiență

În ceea ce priveşte aşteptările salariale ale candidaţilor, deşi pentru majoritatea nivelurilor de senioritate acestea sunt calibrate la nivelul pieţei muncii, în cazul candidaţilor fără experienţă lucrurile se schimbă.

Astfel, cei cu zero experienţă cred că merită un salariu de 2.500-3.000 de lei pe lună, mai mare decât cei care au deja 1-2 ani de experienţă pe piaţa muncii şi care cred că sunt îndreptăţiţi la 2.000-2.500 de lei pe lună.

„În mare parte, aşteptările salariale ale candidaţilor sunt calibrate cu nivelul ce poate fi oferit de angajatori, cu atât mai mult cu cât primii dintre ei au la dispoziţie comparatoare de salarii şi instrumente care le permit să-şi evalueze valoarea lor pe piaţă. Lucrurile se schimbă însă în cazul celor care nu au experienţă de muncă pentru că mulţi dintre ei încă nu sunt familiarizaţi cu domeniul în care vor să activeze. Însă, odată ce aceştia se confruntă cu realitatea de pe piaţa muncii, află şi ce salarii pot câştiga”, explică Raluca Dumitra.

Studiul a fost derulat în perioada 18 octombrie - 5 noiembrie a acestui an, pe un eşantion de peste 1.213 de respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi peste 55 de ani.

CITEȘTE ȘI:

Cele mai multe angajări în IT, la Cluj-Napoca. După un curs de câteva luni oricine se poate angaja

Compania clujeană Digitap dezvoltă o platformă unde utilizatorii pot câștiga monede digitale când se joacă

abonare newsletter