Economie

Hei, băiatu’, vrei un parfum? Capcane întinse în căutarea cadoului potrivit de Crăciun

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, căutarea cadoului ideal poate da bătăi de cap cumpărătorilor.

 

 


Produsele achiziţionate în decembrie, luna cadourilor, de la cosmetice, bijuterii, până la îmbrăcăminte şi încălţăminte, pot fi adevărate capcane pentru cumpărători.

 


Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, avertizează cumpărătorii că produsele originale nu se vând la tarabe sau de către persoane fizice „cu sacoşa”. Cu alte cuvinte, mare grijă la cei care vă abordează cu colocvialul „hei, băiatul, nu vrei un parfum?”!

Capcane întinse în căutarea cadoului perfect de Crăciun

„La achiziţionarea produselor cosmetice, consumatorii trebuie să fie atenţi la o serie de detalii care le certifică faptul că produsele cumpărate sunt de calitatea dorită, nu sunt periculoase pentru sănătate, iar informarea şi etichetarea lor respectă intocmai prevederile legale în vigoare. Consumatorii trebuie să achiziţioneze cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală – n.r.), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie. Atenţionez asupra faptului că produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie cum ar fi tarabele sau de persoane fizice «cu sacoşa»”, a declarat Paul Anghel.


De asemenea, consumatorii trebuie să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, produsele provenind cu siguranţă din filiere paralele, dar să verifice şi calitatea ambalajului, dacă este corespunzătoare valorii produsului, pentru că sunt şanse mari ca un produs „de lux”, ambalat într-o cutie de carton/plastic banală, să fie de fapt o contrafacere. Totodată, clienții trebuie să examineze cu atenţie eticheta: o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere, dar şi să citească atent eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate, avertizează comisarul ANPC.

De ce trebuie să te ferești în căutarea de cadouri de Crăciun?

În ceea ce priveşte bijuteriile, care „se vând peste tot”, de la tarabe până la supermarketuri, magazine de bijuterii şi târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare Crăciunului, directorul general al ANPC afirmă că pentru o bijuterie din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, cumpărătorii ar fi bine să o aleagă numai din magazine autorizate care vând astfel de produse.


O bijuterie «din argint» vândută la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint!”, avertizează Anghel. În opinia sa, consumatorii trebuie să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanţi sau care se află în spaţii neautorizate pentru comercializarea unor asemenea produse. Nu în ultimul rând, cumpărătorii trebuie să se asigure că primesc factură fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziţionarea produsului.

Cadoul ideal de Crăciun: atenție la Adibas, Puna sau Mike!

În cazul articolelor de încălţăminte, consumatorii trebuie că acorde o atenţie deosebită la achiziţionarea unor articole de încălţăminte de sport care poartă numele unor mărci consacrate (Adidas, Puma, Lotto, Nike etc.) sau „asemănătoare” cu cele consacrate (Adibas, Puna, Mike etc.), dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute.


„Şi ca un ultim sfat, atât pentru articolele textile, cât şi de încălţăminte, trebuie solicitat şi păstrat bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, consumatorul doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs. De asemenea, atenţie şi în cazul promoţiilor! Trebuie verificată valabilitatea acestora (durata – n.r.), anunţul că acestea se desfăşoară în limita stocului disponibil, preţul vechi barat şi preţul nou afişat, precum şi veridicitatea preţurilor pachetelor promoţionale, comparând preţul/unitate de produs cu preţul produsului din pachet”, a adăugat directorul general al ANPC.

CITEȘTE ȘI:

Rata abandonului de animale după sărbători crește în fiecare an. „Cadoul” perfect de Crăciun vine la pachet cu responsabilități!


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter