Actualitate

Rata abandonului de animale după sărbători crește în fiecare an. „Cadoul” perfect de Crăciun vine la pachet cu responsabilități!

În pandemie, abandonul de animale a luat amploare. Numărul animalelor abandonate a crescut și în decursul anului, lucru care se va agrava după trecere sărbătorilor, când oamenii abandonează masiv animalele.

 

 


Monitorulcj.ro a discutat cu două asociații care se ocupă cu protecția animalelor, despre adopția animalelor acum înainte de sărbători, dar și despre modul în care majoritatea oamenilor renunță la ele. De asemenea, asociațiile au tras un semnal de alarmă cu privire la pisicile care se ascund sub capota mașinii, la motor, din cauza frigului.

 


Oamenii adoptă animale de Crăciun, iar apoi le abandonează pe străzi

Abandonul animalelor nu este un lucru nou, mai ales după ce trece spiritul sărbătorilor, susțin asociațiile de protecție a animalelor din Cluj. Oamenii sunt impulsionați să adopte din cauza spiritului de sărbătoare, și bineînțeles la cererile copiilor, iar apoi își dau seama că responsabilitatea este prea mare pentru ei.

„Nu este nimic nou. Întotdeauna s-au abandonat animalele de companie adoptate în preajma sărbătorilor. Multe dintre aceste adopții se fac sub imperiul unui impuls emoțional, este o stare de moment, de care ne detașăm după ce trec sărbătorile. Apoi ne confruntăm cu realitatea, adică cu responsabilitățile pe care trebuie să ni le asumăm în raport cu animalul adoptat. Din păcate, mulți constată că au luat o decizie pripită, fără o analiză matură și fără să înțeleagă ce reprezintă prezența unui animal de companie în cadrul unei familii”, a declarat Radu Țermure, președintele Asociației Tom și Jerry din Cluj-Napoca, pentru monitorulcj.ro.


„Ne confruntăm an de an cu acest „cadou” pe care îl fac adulții pentru copii. Proprietarii sunt în necunoștiință de cauză. Adoptă un cățel, dar nu se gândesc la responsabilitățile care vin la pachet cu un animal de companie. Cum ar fi: să fie plimbat indiferent de vreme, atunci când mergi în concediu trebuie să găsești pe cineva care să stea cu el. Oamenii trebuie să înțeleagă că un pui de animal mai face și în casă sau mai roade obiecte”, spune Geta Gărduș, membru fondator la Asociația Anima Pro Terra din Dej, pentru monitorulcj.ro.

Abandon masiv după sărbători

ONG-urile care se ocupă cu protecția animalelor trec printr-o perioadă foarte grea după ce lumea iese din spiritul de Crăciun. Majoritatea oamenilor abandonează animalele pentru că realizează că responsabilitatea este foarte mare. Aproape jumătate din animalele abandonate într-un an sunt lăsate pe străzi fix după sărbători.


„Anul trecut, după sărbători ne-am confruntat cu un abandon masiv. Aproximativ 30-40% dintre animalele salvate într-un singur an au fost fix după sărbători. Atunci oamenii abandonează animelele pe unde apucă, iar noi mergem să le salvăm. Părinții merg pe dorința copilului, dar nu trec decizia printr-un filtru”, povestește Geta, de la Asociația Anima Pro Terra.

„De foarte multe ori , după sărbători, diferite asociații sunt solicitate să preia animale care au fost adoptate. În mod tradițional, numărul animalelor de companie adoptate crește semnificativ. Dar din păcate, în ultimul an a crescut foarte mut și rata abandonului. Intenția de adopție a crescut cu 3-5%, dar rata abandonului a crescut cu 10, chiar 15 % în anumite zone, în funcție de situația economică din zona respectivă. Faptul că a crescut rata abandonului, este un lucru foarte trist care spune multe despre societatea în care trăim. Momentan nici nu există soluții pe scară largă cu privire la abandonul animalelor”, adaugă Radu, de la Asociația Tom și Jerry.


De asemenea, Asociația Anima Pro Terra trage un semnal de alarmă cu privire la comercializarea animelelor. Multe persoane iau puii prea devreme de la mamă, când procesul nu este încheiat. Un pui poate fi luat de la mama de la 8 săptămâni, iar vaccinurile trebuie făcute până la 4 luni. Altfel, animăluțul riscă să se îmbolnăvească și să moară.

„Persoanele care îi comercializează îi dau la vârste necorespunzătoare. Normal, un pui poate fi luat de la mama sa după 8 săptămâni, dar oamenii nu țin cont de acest lucru și vând pui la 2-3 săptămâni când nu au nici dințișori. O parte dintre ei mor de parvoviroză, pentru că puii au nevoie de o schemă de vaccinare care se face din două în două săptămâni. Teoretic, la vârsta de 4 luni termină vaccinurile. O parte dintre ei mor pentru că se îmbolnăvesc, iar o parte sunt abandonați de proprietari”, explică Geta, membru fondator al asociației.

Sterilizarea femelelor, o altă problemă cu care se confruntă ONG-urile

O altă problemă cu care se confruntă asociațiile este înmulțirea animalelor, deoarece femelele nu sunt sterilizate. Oamenii trebuie să facă diferența între cățeii care au certificat pedigree și cei care consumă hrana cu același nume.

„Mai este o problemă la abandon. Femelele care nu sunt sterilizate fac puiuți la rândul lor, și așa se construiește un cerc de care noi nu mai scăpăm. În România sterilizarea este obligatorie la orice câine care nu este de rasă. Câinele de rasă este cel care are un certificat de la Asociația Chinologică în care părinții lui, campioni au participat la concursuri și așa a ieșit acel puiuț. După care și puiul de cățel participă la alt concurs prin care își câștigă titlul de montă. Mulți oameni nu știu aceste aspecte, ei cred că dacă animalul mănâncă hrană pedigree, la fel este și câinele. Și așa se înmulțesc pe bandă rulantă, deși este ilegal”, afirmă Geta Gărduș.

Deși sterilizarea este obligatorie prin lege în România, încă din anul 2013, autoritățile nu aplică sancțiuni în cazurile în care proprietarii nu își sterilizează animalul. Prin urmare, tot greul cade pe umerii asociațiilor care se ocupă cu salvarea animalelor.

„Există o lege din 2013 cu privire la sterilizarea animalelor care nu sunt de rasă, dar din păcate nu se aplică. Direcția Sanitar Veterinară și Poliția Română ar trebui să aplice sancțiunii cu privire la aceste ilegalități. Dar ei își pasează mingea de la unul la altul, iar noi ONG-urile ne lovim de situația în care nu mai facem față animalelor care sunt abandonate”, spune membrul fondator la Anima Pro Terra.

Înainte să adoptăm un animal, trebuie să ne gândim la responsabilități

Asociațiile sfătuiesc oamenii care doresc să adopte în această perioadă să treacă această decizie prinr-un filtru matur. Pentru a avea grijă de un animal este nevoie de o situație bună financiară și de un spațiu corespunzător de cazare.

„Persoanele care doresc să adopte în această perioadă trebuie să facă o analiză matură și responsabilă, care trebuie să pornescă în primul rând de la resursele de care dispun. În primul rând trebuie să le asigurăm spațiu și condiții. În al doilea rând resursele financiare, care sunt absolut necesare pentru îngrijirea unui animal: hrană, asistență medicală, tratamente profilactice. Totodată, resursa noastră de timp și de atenție pe care trebuie să le o acordăm. După ce trecem prin această analiză, putem adopta un animal”, a explicat Radu, președintele Asociației Tom și Jerry.

„Eu sfătuiesc oamenii ca înainte de a se lăsa copleșiți de ochii dulci și plini de lacrimi a copiilor, să meargă la un cabinet veterinar sau la un ONG și să ceară detalii despre tot acest proces. Un cățel are o medie de vârstă de 10-15 ani, iar întrebarea ar fi: Oare pot să îmi iau această responsabilitate?”, spune Geta, membru fondator Anima Pro Terra.

În Dej, străzile sunt pline de pisici călcate de mașină

Încă o problemă de sezon la care atrag atenția mai multe asociații de protecție a animalelor este pisica care se urcă la motorul mașinii. Din cauza căldurii emanate de motor, pisica se ascunde acolo. Dacă nu suntem atenți riscăm să omorâm pisica. Asociațiile îndeamnă oamenii să își verifice de fiecare dată mașina înainte să pornească motorul.

„Noi ducem lipsă de empatie față de animale. În această perioadă curg reclamații la primării, de la proprietarii de mașini. În clipa în care oamenii ajung cu mașina în parcare, ele simt căldura de la motor și se ascund acolo. Eu am rămas școată să știu că oamenii din Dej fac reclamații la Primărie pentru că mașinile lor sunt zgâriate de pisici. Ei nu se gândesc că pisica poate muri că stă acolo pe motor, problema noastră este că se zgârie mașina.

Multe pisici ori rămân blocate la motor, ori cad pe drum și sunt strivite. Cel puțin în Dej, șoseaua este plină de pisici călcate. Din păcate, nu le adună nimeni. Sunt lăsate acolo.

Trebuie să ne verificăm mașina înainte să o pornim. Este suficient să lovești puțin cu palma în capota mașinii, pentru că ele de la zgomot se sperie și fug”, explică Geta de la Anima Pro Terra.

CITEȘTE ȘI:

Abandon masiv în vreme de pandemie. Câte animale au fost abandonate în Cluj?

Țermure a continuat să ADUNE câini la adăpostul din Valea Fânațelor, deși știa că va fi evacuat

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter