Economie

Se extinde pista de la Aeroport? În câţi ani se va zbura de la Cluj-Napoca la New York

Extinderea pistei de aterizare-decolare va duce la posibilitatea zborurilor intercontinentale.

La Aeroportul Internațional Cluj este nevoie de o pistă de 3.500 de metri pentru ca aeronavele care efectuează zboruri intercontinentale să poată ateriza şi decola, iar pentru realizarea pistei este necesară devierea râului Someş.

Directorul Aeroportului Internațional "Avram Iancu" din Cluj, David Ciceo, afirmă că, după finalizarea extinderii pistei aeroportului până la 3.500 de metri, vor putea fi introduse zboruri intercontinentale şi estimează că peste şapte-opt ani vor exista curse aeriene de la Cluj-Napoca spre New York.


În acest sens, reprezentanții aeroportului clujean au lansat o licitație privind contractarea unui studiu de fezabilitate pentru “Extindere pistă de decolare-aterizare și suprafețe de mișcare aferente”.

Valoarea totala estimată a contractului se ridică la suma de 1.740.000 lei.


“Continuăm demersurile de extindere a pistei până la 3.500 de metri, iar după finalizarea acestui proiect vom avea zboruri Cluj-Napoca - New York, există potenţial în acest sens şi estimăm că în cel puţin şapte-opt ani vor putea fi operate primele astfel de zboruri. Se lucrează acum la devierea râului Someş, parte a proiectului de extindere a pistei", spune David Ciceo.

Anul trecut, directorul Aeroportului spunea că mai multe companii aeriene îşi schimbă flota iar noile avioane nu vor putea ateriza pe aeroport decât cu restricţii la numărul de pasageri și că devierea Someşului şi extinderea pistei sunt vitale în acest moment pentru dezvoltarea obiectivului.


Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista având 2.100 de metri, iar costurile proiectului au fost estimate la aproximativ 78 de milioane de euro.

Lucrările la prima etapă, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluţii din partea constructorilor. De asemenea, finanţarea unor lucrări de regularizare şi deviere a pârâului Murători din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie 2013 de Administraţia Naţională Apele Române.


Lucrările au fost realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.

Pista de 2.100 de metri a fost inaugurată în 26 octombrie 2013, la ceremonie participând preşedintele PNL de la acea vreme, Crin Antonescu, ministrul Transporturilor de atunci, Ramona Mănescu, vicepremierul Liviu Dragnea, şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.


Exproprieri cu întârziere pentru devierea Someşului

Consiliul Judeţean a dat undă verde unei noi etape de exproprieri pe raza localităţilor Cluj-Napoca şi Apahida pentru devierea Someșului Mic în vederea extinderii pistei Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj.

Consiliul Judeţean va expropria 334 de parcele pentru care va aloca aproximativ 2 miliarde lei vechi.

Reprezentanţii Aeroportului spun că e un pas important, dar că este nevoie şi de exproprieri în vederea extinderii pistei, exproprieri care nu ştiu când vor veni. Extinderea pistei este vitală pentru a avea conexiuni directe cu SUA, Canada sau Asia.

“Extinderea pistei este deosebit de importantă şi noi credem în acest proiect. Este un beneficiu pentru clujeni să poată face zboruri peste Ocean. Din studiile pe care le avem, extinderea ar trebui să fie la 3.450 de metri, undeva aproape de 3.500 de metri, acum avem 2.100 metri. Ar putea fi legat Clujul direct de Statele Unite, Canada, Asia. Alte beneficii ar fi că ar creşte interesul odată cu extinderea pistei, ar creşte interesul şi pentru zborurile cargo, vorbim de aeronave mai mari care au capacitate mare de transport pentru a fi profitabile şi pentru ei executarea unor asemenea zboruri”, a declarat Iuliu Pop, director general adjunct la Aeroportul Internaţional Cluj.

Tişe i-a cerut ajutor la Dăncilă

Reamintim că la începutul anului, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, i-a transmit o solicitare prim-ministrului Viorica Dăncilă prin care i-a solicitat implicare și sprijin în finalizarea lucrărilor de amenajare a râului Someșul Mic.

În 2016, când a venit în fruntea Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe spunea că Aeroportul Internaţional Cluj nu va beneficia prea curând de prelungirea pistei de aterizare-decolare de la 2100 la 3500 de metri, în ciuda faptului că, nu de puţine ori, conducerea instituţiei a cerut insistent prelungirea acesteia. Preşedintele CJ Cluj Alin Tişe spunea că prelungirea noii piste “nu e de actualitate”.

“Pelungirea noii piste încă nu e de actualitate pentru că în primul rând trebuie să ne lămurim când termină Apele Române devierea Someşului (...) Acest aeroport, aşa cum este el, rezistă din punct de vedere al traficului, face faţă în perspectiva a 2,3, 5,7 ani. Nu avem presiunea de a prelungi pista mâine pentru că aşa cum este ea mai puţin zborurile transcontinentale nu se pot realiza. Prelungirea pistei va fi gata în următorii 5 ani”, susţinea la acea dată Tişe.

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj

Cel mai important obiectiv este extinderea pistei. Fără extindere nu vom putea atinge ţinta de 7 milioane de pasageri în 2030. Considerăm că în 2030 vom ajunge la 7 milioane de pasageri (…)  Suntem convinşi că există potenţial pentru zboruri intercontinentale şi odată cu prelungirea piste la 3.400 de metri vom inaugura şi zboruri intercontinentale. Vom reuşi să realizăm primul zbor intercontinental de pe Aeroportul Cluj, zborul Cluj-Napoca – New York. În primul rând trebuie să aşteptăm să se finalizeze devierea Someşului”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter