Economie

Ponta vine din Turcia să taie panglica la 10 km de autostradă

Lotul II al Autostrăzii Nădlac-Arad, dar şi noul punct de control de la graniţă vor fi inaugurate în 11 iulie, când se va face joncţiunea cu autostrada din Ungaria, la eveniment fiind aşteptaţi premierul Victor Ponta şi omologul său din Ungaria, Orban Viktor.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Bogdan Cotârlici, a declarat, miercuri, că autorităţile române şi ungare au stabilit ca în data de 11 iulie să fie deschisă la graniţă autostrada pan-europeană.

România şi Ungaria au convenit înfiinţarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat, care va lega cele două ţări prin interconectarea autostrăzilor A1 şi M43, între localităţile Nădlac (România) şi Csanadpalota (Ungaria).


Noul punct de frontieră a fost aprobat prin memorandum, în şedinţa de miercuri a Guvernului român.

Guvernul arată că noul punct de frontieră va facilita atât traficul internaţional de persoane, cât şi traficul internaţional de mărfuri, introducând, totodată, şi o limită de greutate de 7,5 tone în privinţa traficului prin punctul de la Nădlac- Nagylak.


Pe 11 iulie va fi deschis circulaţiei lotul II al Autostrăzii Nădlac-Arad, cuprins între Pecica şi Arad, dar şi segmentul de autostradă din Ungaria, cuprins între frontieră şi Mako.

Reprezentanţii consorţiului care au realizat lucrările la autostradă spun că sunt pregătiţi pentru deschiderea circulaţiei.


Potrivit PSD Arad, la inaugurarea autostrăzii sunt aşteptaţi premierul Victor Ponta, dar şi premierul Ungariei, Orban Viktor.

Lotul II din Autostrada Nădlac-Arad are o lungime de 16 kilometri, însă şase kilometri au fost deschişi circulaţiei în luna decembrie 2014, odată cu primul lot, pentru a exista legătură între DN 7 şi şoseaua de mare viteză. Astfel, CNADNR va deschide traficului cei zece kilometri rămaşi, cuprinşi între DN 7 Pecica şi Arad.


Construcţia Autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărţită în două loturi, pe o distanţă totală de aproape 39 de kilometri. Primul a fost adjudecat iniţial de asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane de euro, iar lotul II a revenit Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane de euro. Lucrările de construcţie pentru cele două tronsoane au fost deschise în octombrie 2011, termenul de execuţie fiind de un an şi jumătate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter