Economie

Statul taxează pensiile private: 10% contribuție la Sănătate pentru pensiile care depășesc 3.000 de lei

Sistemul privat de pensii va fi de asemenea afectat de măsurile fiscale. Astfel, pentru pensiile peste 3.000 de lei din Pilonul II și III se va plăti o contribuție de 10%.

Statul taxează pensiile private: 10% contribuție la Sănătate pentru pensiile care depășesc 3.000 de lei| Foto: monitorulcj.ro Statul taxează pensiile private: 10% contribuție la Sănătate pentru pensiile care depășesc 3.000 de lei| Foto: monitorulcj.ro

 

 


Nu doar vârstnicii cu pensii peste 3.000 de lei vor fi obligați la plata contribuțiilor de asigurări sociale în urma pachetului fiscal adoptat de Guvernul Bolojan.

CITEȘTE ȘI: 
Aproape jumătate din pensionarii Clujului, obligați să plătească Sănătatea

Una dintre măsurile din pachetul fiscal îi vizează direct pe pensionari: cei cu pensii peste 3.000 de lei vor plăti contribuții la Sănătate, de la 1 august 2025. 


Contribuția de 10% pentru încasările care depășesc plafonul de 3.000 de lei va fi aplicată de la 1 august și pensiilor administrate privat, din Pilonul II și III de pensii, potrivit HotNews.ro

Statul taxează pensiile private: CASS de 10% pentru pensiile care depășesc 3.000 de lei 

Una din cele mai intens discutate măsuri fiscale care intră în vigoare de la 1 august 2025 constă în plata contribuției la sănătate inclusiv pentru pensiile din sistemul administrat privat (Pilonul II și III).


„Începand cu 1 august 2025, la plata activului acumulat la Pilonul II și Pilonul III, se va reține contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10% pentru partea din venitul din pensie care depășește 3.000 lei, conform dispozițiilor legale aplicabile.

Pentru dosarele în curs de analiză pentru care plata va fi efectuată după 01 august 2025, BCR Pensii va calcula și va reține sumele respective, conform prevederilor legale aplicabile la data plății activului”, anunță compania, potrivit sursei citate. 


O dublă taxare de către stat

Potrivit expertului în pensii private, George Moț, mecanismul poate fi considerat o dublă taxare. 

La finalul lunii mai, potrivit datelor oficiale, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 166,2 miliarde lei, în creștere cu 19% față de nivelul înregistrat la aceeași dată din 2024. Contribuțiile încasate în luna mai 2025 au fost în valoare de 1,95 miliarde lei, iar potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.347.560 participanți. 


Cum vor fi taxaţi beneficiarii?

CITEȘTE ȘI: 
Câți români pun bani pentru bătrânețe? Peste 133.000 de angajați au cotizat la Pilonul 3 de pensii, în 2024.

„De exemplu, dacă ai contribuit cu 30.000 de lei, dar la final contul tău valorează doar 28.000 de lei, nu înseamnă doar o pierdere de 2.000 lei. Pentru că statul te va taxa cu CASS la suma totală (28.000-3.000)*10% = 2.500 lei. Ceea ce înseamnă că în final tu vei încasa de fapt doar 25.500 lei”, spune analistul Goerge Moț într-un mesaj publicat pe contul său de Linkedin. 

„Venitul din pensii private este compus din contribuțiile pe care le plătești plus eventualul câștig (sau pierdere). Iar contribuțiile pe care le-ai făcut deja către fondul tău de pensii provin din venituri pe care ai plătit deja CASS. Iar la plata pensiei private vei mai plăti încă o dată CASS pe aceleași sume. Adică dublă taxare!”, spune Moț, potrivit sursei citate. 

La începutul lunii iulie, Guvernul și-a asumat răspunderea, în Parlament, pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar.

Pensionarii din Cluj, obligați să plătească Sănătatea 

Pentru a crește contribuția la asigurările sociale, înclusiv creșterea numărului contribuabililor de la 6 la 8 milioane, Guvernul Bolojan impune contribuții pensionarilor cu pensii de peste 3.000 de lei.

Astfel, contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată se stabilește prin deducerea din venitul brut a plafonului lunar de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie, iar măsura va rămâne valabilă până la 1 ianuarie 2028, un an electoral cu alegeri locale și parlamentare. 

Potrivit datelor consultate de monitorulcj.ro, în județul Cluj, peste 40% dintre pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei vor fi obligați să plătească contribuția la Sănătate. 

Mai exact, dintr-un total de 180.549 de beneficiari de pensie76.239 de penionari au pensia brută peste 3.000 de lei și vor fi forțați să contribuie la sistemul de asigurări CASS, prin plata contribuției lunare din pensia obținută după ani grei de muncă, potrivit datelor Casei Județene de Pensii Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Atac la Pilonul II. Pensiile private ar putea fi supuse unui impozit majorat, aplicabil pensiilor speciale

Câți români pun bani pentru bătrânețe? Peste 133.000 de angajați au cotizat la Pilonul 3 de pensii, în 2024.

Ultimele Stiri
abonare newsletter