Economie

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri și că nu se vor descurca din punct de vedere financiar.

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri| Foto: monitorulcj.ro Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri| Foto: monitorulcj.ro

 

 


Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri și că nu se vor descurca din punct de vedere financiar, potrivit unei cercetări al unei platforme de recrutare, citată de Agerpres.

 


A doua cea mai mare temere este legată de instabilitatea socio-politică, menționată în 42,2% dintre răspunsuri. 37,3% se tem că nu își pot găsi un job nou, iar 18,5% se tem că își vor pierde echilibrul emoțional. Alte aspecte care generează anxietate în această perioadă în rândul românilor sunt perspectiva pierderii job-ului, imposibilitatea de a ieși din starea deprimantă în care se regăsesc sau faptul că nu își vor rezolva problemele personale.

CITEȘTE ȘI:
Economia dă semne de încetinire: PIB-ul României a stagnat în primul trimestru din acest an

Doar 26,4% spun că, în ultimul an, au simțit nevoia de a apela la ajutor psihologic specializat, respectiv terapie. Dintre cei care au simțit această nevoie, numai 40% au făcut pasul următor și au mers la consiliere psihologică. 36,8% au plătit din resurse proprii acest serviciu, în timp ce 3,4% au avut terapia ca beneficiu oferit de compania pentru care lucrează. Cei 60% care nu au apelat, deși au simțit nevoia, motivează decizia prin faptul că este un serviciu prea scump pe care nu și-l permit, că nu s-au simțit confortabil să discute despre problemele lor cu cineva străin sau că se temeau că ar putea fi judecați de necunoscuți.


Totodată, 12,4% dintre cei care au luat parte la sondaj au, în lista de beneficii, consilierea psihologică. 51% nu au, dar și-ar dori, în timp ce 36,6% spun că nici nu au, dar nici nu ar folosi acest beneficiu dacă angajatorul l-ar implementa. De asemenea, mai puțin de un sfert dintre respondenți consideră că, în compania pentru care lucrează, managerii sunt cu adevărat interesați de sănătatea emoțională a angajaților.

Legat de factorii de stres pe care îi resimt la job, după salariul prea mic pentru nevoile lor actuale, cei mai mulți se plâng de faptul că muncesc prea mult și sunt epuizați, că angajatorul lor nu acceptă munca remote, că au o relație tensionată sau chiar conflictuală cu managerul și că au temerea că și-ar putea pierde locul de muncă.


Sondajul a fost realizat în luna aprilie 2025 pe un eșantion de 1.974 de respondenți.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Românii, printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal

Datoria externă a României crește, iar investițiile străine scad

Ultimele Stiri
abonare newsletter