Economie

Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale.

Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani| Foto: monitorulcj.ro Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani| Foto: monitorulcj.ro

 

 


Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.ro

 


Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a urcat în luna aprilie până la 128,3 puncte, în creștere cu procent comparativ cu luna martie și cu 7,6% comparativ cu luna luna aprilie a anului trecut, până la cel mai ridicat nivel de după luna martie 2023.

CITEȘTE ȘI:
Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro. Care este situația în România.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.


Chiar dacă este nevoie de timp pentru ca impactul majorării să se resimtă până la nivelul supermarketurilor, și indicele FAO rămâne cu mult sub vârful atins în 2022, avansul din luna aprilie sugerează posibilitatea unor alimente mai scumpe după o perioadă în care inflația produselor alimentare a scăzut.

Creșterea din luna aprilie s-a datorat în primul rând avansului prețurilor la carne, care au înregistrat un avans de 3,2%, urmate de prețurile produselor lactate care au crescut cu 2,4% și prețurile la cereale care au crescut cu 1,2%.


Pe de altă parte, prețurile la zahăr au scăzut cu 3,5% în luna aprilie comparativ cu luna martie, în principal din cauza îngrijorărilor cu privire la contextul economic mondial și impactul său potențial asupra cererii de zahăr din partea sectoarelor băuturilor și procesării alimentelor. De asemenea, prețurile la uleiuri vegetale au scăzut cu 2,3%.

Într-un raport separat, FAO și-a revizuit ușor în scădere estimările privind producția mondială de cereale în 2024 până la 4,848 miliarde de tone, chiar dacă producția mondială de orez în 2024/25 este așteptată să înregistreze un avans de 1,5% până la un nivel record de 543,6 milioane de tone. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Salariul minim în sectorul bancar crește de la 1 mai. Zeci de mii de angajați vor beneficia de venituri mai mari.

Peste 223.000 de persoane inactive doreau să lucreze în 2024

Ultimele Stiri
abonare newsletter