Economie

Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro. Care este situația în România.

Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii.

Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro| Foto: monitorulcj.ro Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro| Foto: monitorulcj.ro

 

 


Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP, citate de Agerpres.ro

 


Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie la 2,2%, ușor peste estimările analiștilor care mizau pe o scădere până la 2,1%.

Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a crescut până la 2,7% în luna aprilie, de la un nivel de 2,4% în luna martie.


CITEȘTE ȘI:
Salariul minim în sectorul bancar crește de la 1 mai. Zeci de mii de angajați vor beneficia de venituri mai mari.

Conform Eurostat, prețurile la energie în zona euro au înregistrat o scădere de 3,5% în ritm anual, în luna aprilie. În schimb, prețurile la servicii au înregistrat o creștere de 3,9%, iar prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări au înregistrat un avans de 3%.

Estimarea publicată vineri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă și datele privind inflația în Uniunea Europeană, să fie dată publicității în data de 19 mai.


Tot vineri, Eurostat a dat publicității o serie de date care arată că rata șomajului în zona euro a stagnat în luna martie la 6,2% din populația activă. Situația este similară în Uniunea Europeană, unde rata șomajului a rămas stabilă la 5,8%, cel mai mic nivel din istorie.

În cifre absolute, 12,9 milioane de persoane din UE erau în șomaj în luna martie, dintre care 10,8 milioane în țările care fac parte din zona euro. În rândul statelor membre, cele mai scăzute rate ale șomajului au fost înregistrate în Cehia (2,6%) și Polonia (2,7%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale șomajului se înregistrează în Spania (10,9%), Finlanda (9,1%) și Grecia (9%).


CITEȘTE ȘI:
Peste 223.000 de persoane inactive doreau să lucreze în 2024

Rata șomajului a scăzut în România

În România, datele Eurostat arată că rata șomajului a scăzut până la 5,5% în luna martie 2025, de la un nivel de 5,6% în luna februarie.

Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini șomajul este cel al Biroului Internațional al Muncii (BIM). Șomerii, conform definiției BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Comerț internațional. Exporturile Clujului în 2024 au depășit 3 miliarde de euro.

România riscă o retrogradare în categoria țărilor nerecomandate investițiilor. Moneda euro va depăși pragul de 5 lei pe fondul estimărilor de depreciere a leului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter