Economie

Jumătate dintre angajații români știu ce salarii au colegii lor. Cei mai interesați sunt tinerii

Jumătate dintre angajații români cunosc salariile colegilor lor.

Jumătate dintre angajații români știu ce salariu au colegii lor /FOTO: depositphotos.com Jumătate dintre angajații români știu ce salariu au colegii lor /FOTO: depositphotos.com

 

 


Jumătate dintre angajaţii români ştiu ce salarii au colegii lor, iar peste o treime (38%) dintre cei care nu le cunosc ar vrea să deţină aceste informaţii, reiese dintr-un studiu publicat marţi, întocmit de o companie de cercetare, conform agerpres.ro



Datele centralizate arată că 5 din 10 angajaţi români au auzit de măsurile privind transparenţa şi egalitatea salarială adoptate de Parlamentul European, la finele lunii martie a acestui an.

Cercetarea de specialitate notează că 50% dintre angajaţii români declară că ştiu ce salarii au colegii de muncă, într-o măsură semnificativ mai mică angajaţii peste 55 ani (35%).

La polul opus, în cazul jumătăţii de angajaţi care nu cunosc salariile celorlalţi, 38% dintre aceştia declară că şi-ar dori să deţină informaţii în acest sens.

De asemenea, se poate observa o descreştere graduală a interesului de a afla salariile celorlalţi colegi odată cu înaintarea în vârstă, cei mai interesaţi fiind tinerii cu vârste între 18-24 ani (58%) şi 25-35 ani (45%). Pe de altă parte, cei mai dezinteresaţi de acest tip de informaţii sunt persoanele mature peste 55 ani (28%). 

Alte diferenţe semnificative apar, raportat la mediul de rezidenţă sau la gen, atât cei din mediul urban (40% vs. 30% rural), cât şi femeile (43% vs. 33% bărbaţi) manifestă o dorinţă mai mare de transparenţă a salariilor.

Potrivit sursei citate, 46% dintre angajaţi declară că au observat disparităţi salariale de gen pentru poziţii similare la actualul loc de muncă, într-o măsură semnificativ mai mare angajaţii din mediul urban (48% vs. 36% rural). În acelaşi timp, 43% din totalul celor chestionaţi menţionează că nu au observat asemenea diferenţe salariale, în special cei peste 55 ani (61%), iar o proporţie de 11% admit că nu cunosc informaţii în acest sens.

Pe data de 30 martie 2023, Parlamentul European a adoptat în plen un set de măsuri obligatorii privind transparenţa şi egalitatea salarială. Astfel, noua legislaţie va impune companiilor din Uniunea Europeană (UE) să divulge angajaţilor informaţii utile pentru a putea compara salarii şi a expune diferenţe de remunerare între femei şi bărbaţi.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Angajaţii din IT vor salarii mai mari. Cei care lucrează în Cluj vor o creştere salarială de 20%

S-au fript! Amenzi de până la 200.000 de lei pentru cei care vând lucrări de licență studenților

Ultimele Stiri
abonare newsletter