Economie

Paște la suta de grame și stat acasă! 75% dintre români vor avea mese mai puțin îmbelşugate

Anul acesta, românii nu-și mai pot cumpăra produsele necesare pentru masa de Paște la gramaj întreg, iar din această cauză, prețurile de la raft sunt afișate pentru 100 de grame.

sursă foto Pixabay sursă foto Pixabay

 

Anul acesta, mesele tradiționale nu vor mai fi la fel de îmbelșugate, pentru că valul de scumpiri îi îndeamnă pe mulți români să-și reducă lista de cumpărături sau să cumpere cantități mai mici. 


Astfel, în piețe, drobul sau pasca se vând pe bucăți, iar pentru o jumătate de cozonac, românii scot din buzunar aproximativ 50 de lei. Prețul brânzeturilor a fost afișat, de asemenea, tot pentru 100 de grame. De exemplu, pentru 100 de grame, telemea de oaie se vinde cu 6 lei, iar cașcavalul cu 20 de lei.

Masa de Paşte va fi mai puţin îmbelşugată pentru 75% dintre români, iar 83% dintre aceştia declară că vor petrece sărbătorile Pascale acasă, în familie, procent asemănător celui înregistrat în 2019, conform unui studiu.


Tradiții și obiceiuri de Paște

În ceea ce priveşte interesul pentru tradiţii şi obiceiuri de Paşte, 78% dintre români intenţionează să meargă la slujba de Înviere, iar 45% obişnuiesc să postească.

Dacă în 2019, procentul celor care voiau să meargă la biserică în noaptea de Înviere era de 83%, anul acesta 76% şi-au manifestat această intenţie, într-o manieră semnificativ mai mare femeile comparativ cu bărbaţii (81% vs. 72%). 


Conform datelor studiului, 45% dintre români ţin post înainte de sărbătorile Pascale - 19% dintre aceştia postesc în Săptămâna Mare, 16% postesc doar miercurea şi vinerea, iar 10% ţin tot postul.  În toiul pregătirilor de Paşte, 64% dintre români intenţionează să cumpere cadouri celor dragi, înregistrându-se o descreştere semnificativă faţă de anul 2019, când 8 din 10 şi-au manifestat această dorinţă. 

În topul celor care vor primi cadouri anul acesta regăsim copiii (64%), partenera/ul de viaţă (61%) şi părinţii (40%). În cazul cadourilor pentru părinţi se înregistrează o descreştere semnificativă de 11% faţă de aprilie 2019. 


Generaţia Z (18-24 ani) obişnuieşte într-o măsură semnificativ mai mare să ofere cadouri părinţilor (70%) sau prietenilor (48% vs. 22% total eşantion), în timp ce persoanele mature de peste 45 ani oferă într-o mai mare măsură cadouri copiilor (76%). 

Mese mai puţin îmbelşugate anul acesta pentru 75% dintre români

Cei mai mulţi dintre români declară că vor aloca un buget similar celui de anul trecut pe produse alimentare cu ocazia sărbătorilor de Paşte (51%), în timp ce 24% vor aloca un buget mai mic.  În contextul scumpirilor accentuate de la lună la lună, în ambele scenarii, românii vor avea o masă de Paşte diferită în acest an, fie că ne referim la reducerea numărului de produse cumpărate sau la alegerea celor mai mici preţuri. 


Pe de altă parte, un sfert dintre români (25%) declară că bugetul familiei alocat produselor alimentare pentru sărbătorile de Paşte va fi mai mare anul acesta prin comparaţie cu anul trecut. 36% dintre români au declarat că vor creşte bugetul cu un procent între 10% şi 20%, în timp ce 31% dintre cei intervievaţi au menţionat creşteri ale bugetelor alocate între 20% şi 30%. 

Referitor la principalele categorii de produse alimentare pe care românii intenţionează să le achiziţioneze, aceştia consideră că vor aloca într-o mai mare măsură bugete mai generoase pentru legume/ zarzavaturi (31%), carne (29%), lactate/brânzeturi (27%), ouă (24%) şi băuturi alcoolice (16%). 

Cumpărăturile din piaţă sau direct de la producători sunt următoarele în topul preferinţelor românilor, în special pentru legume, zarzavaturi (44%), lactate, brânzeturi (33%) şi ouă (27%). 

Studiul s-a desfăşurat online în perioada 3 - 7 aprilie pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban şi rural. Mărimea eşantionului a fost de 1.009 respondenţi. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Rețetă Paște 2023. Rețetă pentru cel mai bun drob de miel

Se întorc ploile în Cluj! Cum va fi vremea de Paște

Mitropolitul Bartolomeu, în urmă cu 16 ani: Sărbătorirea Paștelui Ortodox odată cu cel Catolic „nu e un obstacol de netrecut”

abonare newsletter