Economie

Preţurile apartamentelor continuă să crească în martie, în Cluj, în ciuda așteptărilor. Expert imobiliar: „Piața este una atipică”

Preţurile apartamentelor din municipiul Cluj-Napoca continuă să crească.

Apartamentele din Cluj-Napoca continuă să se scumpească/ Foto: pixabay.com Apartamentele din Cluj-Napoca continuă să se scumpească/ Foto: pixabay.com

 

 


Proprietarii de locuințe din Cluj țin de preț la intrarea în primăvară. Cu o inflație de 15,5%, apartamentele din Cluj s-au scumpit cu 7,5% față de 2022, iar cele vechi sar de 2.300 de euro pe metru pătrat.

CITEȘTE ȘI:
Prețul de închiriere a crescut cu 150€ la apartamentele cu 3 camere, într-un an. Evoluția chiriilor în Cluj-Napoca
Vânzările de apartamente din Cluj au scăzut la început de an cu aproape 50%

Creșteri de prețuri pe piața imobiliară din Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, faţă de luna ianuarie, în a doua lună din anul 2023 se înregistrează o uşoară creştere a preţurilor apartamentelor din acest centru regional, în valoare de 0.6%, preţurile ajungând la o medie de 2.375 de euro pe metru pătrat. Cluj-Napoca a consemnat o marjă de creştere anuală semnificativă a preţurilor, aici înregistrându-se un avans de 6%.


Apartamentele vechi au ajuns la o valoare de 2.347 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu o creştere de 0.3% în luna februarie, comparativ cu ianuarie şi un plus de 6% la 12 luni (de la 2.214 de euro pe metru pătrat). În ceea ce priveşte evoluţia lunară a preţurilor la locuinţele nou-construite, a fost înregistrată o creştere de 2% (de la 2.333 de euro pe metru pătrat util). Pe de altă parte, la nivel anual s-a înregistrat o creştere în cuantum de 7,5%, de la 2.333 la 2.507 de euro pe metru pătrat.

Pentru a vedea cum a evoluat piața imobiliară din Cluj-Napoca, monitorulcj.ro a luat legătura cu Andreea Popa, Realtor în cadrul companiei imobiliare Keller Williams Cluj


„Încă de la finalul anului trecut s-a resimțit un trend de scădere pe piața imobiliară clujeană, desi nu neapărat de scădere a prețurilor, ci mai degrabă de majorare a diferenței dintre prețul de listare și cel de tranzacționare. Astfel, s-a ajuns acum la o marjă de negociere a prețului mult mai mare față de vara/toamna anului trecut. Iar asta se aplică în special în cazul vânzării de apartamente, unde inventarul a crescut constant în ultimele luni iar cererea a scăzut. Pe de altă parte, pe alte segmente, cum ar fi pe cel al caselor, inventarul rămâne în continuare mic iar cererea mare. Se poate astfel vorbi deja despre o trecere în piata cumparatorului pe segmentul de apartamente, în timp ce pe segmentul de case piața a rămas cea a vânzătorului”, a declarat Andreea Popa pentru monitorulcj.ro

„Piața imobiliară clujeană este una atipică”

„Știu că pare deja un clișeu, dar piața imobiliară clujeană chiar este una atipică. Putem să ne uităm, de exemplu, la datele publicate de ANCPI.


În luna ianuarie, numărul total al imobilelor tranzacționate a înregistrat o scădere cu -57.8%, iar cel al apartamentelor tranzacționate cu -56.6% față de luna decembrie 2022. În schimb, în luna februarie, datele ANCPI arată că numărul total al imobilelor tranzacționate a crescut cu +92.3%, iar cel al apartamentelor tranzacționate cu +84.7% față de luna ianuarie. 

Deci există pe piața niște scăderi și creșteri drastice, de la lună la lună, de aceea spuneam că piața imobiliară clujeană este atipică și poate mult mai imprevizibilă decât în alte orașe. 


Pe de altă parte, trebuie să ne uităm la imaginea de ansamblu și să luăm în calcul mai mulți ani, respectiv mai multe cicluri economice, pentru a întelege mai bine situația. Revenind la datele ANCPI, acestea arată ca în perioada ianuarie-februarie 2023 s-au înregistrat cu -37.5% mai puține tranzacții față de aceeași perioadă a anului trecut, în cazul numărului total de tranzacții, și cu -37.9% mai puține unități individuale (apartamente) tranzacționate. Deci scăderea per ansamblu există”, a adăugat Andreea Popa.

Zona centrală și Florești rămân cele mai căutate

Potrivit expertului imobiliar, zona centrală rămâne în continuare la mare căutare, dar și pentru Florești există cerere mare. 

„Până la urmă, cererea e în functie de bugetul alocat de cumpărător și de punctele lui de interes. Există câteva cartiere consacrate pentru care cererea se menține mare în fiecare an, cum ar fi Zorilor, dar condițiile de creditare mult mai dure din acest an i-au făcut pe unii potențiali cumpărători să renunțe la zona dorită, în favoarea unei suprafețe mai mari a apartamentului. Este însă prea devreme să vorbim despre un trend sau despre preferințe, ținând cont că majorarea substanțială a IRCC a avut loc în luna ianuarie iar mulți cumpărători sunt încă debusolați și așteaptă să vadă ce se va întampla pe piața, amânându-și decizia de cumpărare”, a explicat expertul imobiliar.

Care sunt principaliile criterii după care se ghidează cumpărătorii?

„Dacă este să lăsăm la o parte prețul, putem vorbi în general despre proximitatea față de locul de muncă sau de zona de interes (școala, grădinița, alți membri de familie etc), acces la transportul în comun, acestea ar fi unele dintre principalele criterii. De asemenea, am remarcat că tot mai mulți cumpărători sunt atenți la ergonomia/funcționalitatea apartamentelor, se simte tot mai mult o cerere pentru apartamentele care au fost proiectate să aibă și spații de depozitare”, a adăugat Andreea Popa.

Care sunt previziuniile pentru următoarea perioadă din punct de vedere al tranzacțiilor?

Potrivit expertului imobiliar,  existau semnale încă de la începutul anului trecut că vara economică se apropie de final și ca urma să intrăm în toamna economică.

„La fel cum piața în general trece periodic prin cele 4 anotimpuri economice, la fel se întâmplă și pe piața imobiliară. Existau semnale încă de la începutul anului trecut că vara economică se apropie de final și ca urma să intrăm în toamna economică. În acest moment, eu aș spune că suntem în iarna economică. Fiecare anotimp economic se poate previziona pe baza unor indicatori destul de clari, iar semnalele se pot interpreta de profesioniști. În principiu, aș putea spune că, dacă se poate prognoza inflația, se pot prognoza ratele dobânzilor și apoi se poate prognoza și evolutia pe piața imobiliară a prețurilor”, a transmis Andreea Popa. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Andreea Popa este REALTOR® în cadrul companiei imobiliare Keller Williams Cluj, membru APAIR și NAR (Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România, respectiv National Association of REALTORS®).

CITEȘTE ȘI:

Prețul pe metru pătrat al apartamentelor, în fiecare cartier din Cluj! Prețurile continuă să se „domolească”

Cu cât s-au scumpit apartamentele din Cluj într-un an? Prețurile medii pentru locuințele vechi și noi, în 2023

Ultimele Stiri
abonare newsletter