Economie

Vânzările de apartamente din Cluj au scăzut la început de an cu aproape 50%

Numărul tranzacțiilor pe piața imobiliară din Cluj a înregistrat o scădere considerabilă la început de an, de aproape 50%.

Cluj: Scădere de aproape 50% a tranzacțiilor de pe piața imobiliară/captură foto Emil Boc Facebook.com Cluj: Scădere de aproape 50% a tranzacțiilor de pe piața imobiliară/captură foto Emil Boc Facebook.com

 

 


Anul 2023 a debutat cu o scădere de 20% a numărului de tranzacții cu unități individuale la nivel național, potrivit datelor Agenție Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

 


În Cluj, vânzarea de apartamente a scăzut dramatic. 

Cluj: Scădere de aproape 50% a tranzacțiilor pe piața imobiliară

Monitorulcj.ro semnala recent că prețul apartamentelor din Cluj-Napoca a înregistrat o scădere în luna ianuarie 2023.


În județele cu cele mai mari piețe imobiliare la nivel național, precum Cluj, Timiș și Constanța piața imobiliară a vânzărilor a scăzut la jumătate, în ianuarie 2023. 

CITEȘTE ȘI: 
Piața imobiliară în 2023. Agenții imobiliari, dar și cumpărătorii se așteaptă la scăderi de prețuri pentru locuințele scoase la vânzare

Astfel, la Cluj s-au parafat 353 de tranzacții cu unități individuale, față de numărul de 654 înregistrat în ianuarie 2022.


Și în județul Timiș au fost parafate doar 364 de tranzacții pentru unități individuale, față de 684 cât se parafau în urmă cu un an.

Iar în Constanța s-au înregistrat un număr de 415 tranzacții, față de 750 în ianuarie 2022, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) consultate de economica.net


Cea mai mare scădere, de 60%, s-a constatat pentru județul Olt, acolo unde tranzacțiile s-au redus substanțial: doar 23 de apartamente au fost vândute față de 56 în ianuarie 2022.

O ușoară scădere se observă și pentru București, acolo unde anul trecut s-a înregistrat un nou record de apartamente vândute. S-au vândut 2.841 de unități individuale, iar scăderea este de doar 1%.

Județele unde piața vânzărilor este în continuare în creștere:

În doar câteva județe s-au cumpărat mai multe locuințe în ianuarie 2023 față de aceeași lună a anului trecut. 

Cea mai mare creștere, de 73%, s-a înregistrat în județul Alba, acolo unde luna trecută s-au tranzacționat 78 de unități individuale. 

Alte creșteri s-au mai observat și în cazul județelor Mehedinți (+34%), Suceava (+33%), Prahova (+25%), Sălaj (16%), Tulcea și Vâlcea, ambele cu un plus de 11%, dar și în Călărași (+6%) și Vaslui (+4%).

Chiar dacă pe zona de vânzări, piața imobiliară din Cluj înregistrează o scădere a numărului de tranzacții efectuate la început de an, dar și a prețului de tranzacționare, segmentul chiriilor îregistrează o creștere de plus 2,49%. Cele mai scumpe chirii sunt în cartierele Mărăști și zona Centrală, unde prețul mediu pentru un apartament de două camere a ajuns la peste 620 euro/lună.

CITEȘTE ȘI:

Începutul anului aduce „domolirea” prețurilor la apartamentele din Cluj-Napoca! Care sunt cele mai ieftine cartiere

Ultimele Stiri
abonare newsletter