Economie

Între 20 și 33% din căldura produsă la Cluj ajunge în pământ în loc să ajungă la clujeni. Cât ne costă încălzirea orașului pe dinafară?

Aproape o treime din căldura care intră în Cluj se pierde din cauza instalaţiilor foarte vechi. O mare parte din sistemul de transport și distribuție a energiei termice are durata de viață depășită, iar, an de an, se cheltuie milioane de lei pentru modernizarea țevilor.

sursă foto Facebook Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca sursă foto Facebook Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca

 

Pierderile reale de căldură din sistemul de termoficare al municipiului Cluj-Napoca au fost, anul trecut, de 33%, principala cauză a acestui fenomen fiind faptul că cele mai multe conducte sunt mai vechi de jumătate de secol. 


Informaţia apare într-un audit realizat la Regia de Termoficare Cluj-Napoca și care va ajunge pe masa consilierilor locali, care se vor reuni marți, într-o ședință extraordinară pentru a vota un proiect privind Bilanțul energetic al sistemului public de alimentare cu energie termică al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2021 și aprobarea pierderilor.

Concomitent cu creşterea nivelului pierderilor, în ultimii ani a crescut numărul debranșărilor.


„În rețeaua de transport a sistemului de termoficare Cluj pierderile de căldură prin trasfer termic sunt mari. Cauza principală a acestor pierderi o reprezintă funcționarea sistemului sub capacitatea proiectată, acesta devenind supradimensionat prin reducerea numărului de consumatori, în urma operațiilor de debranșare. O altă cauză a pierderilor prin transfer termic o reprezintă îmbătrânirea izolațiilor termice pe anumite tronsoane de conducte din cauza vechimii și deteriorarea multor tronsoane de transport supraterane. Această situație este întâlnită la majoritatea regiilor de termoficare din țară și este datorată în primul rând debranșărilor masive din ultimii ani”, se arată în audit.

Ce pierderi înregistrează Regia de Termoficare?

Potrivit documentului citat, bilanțul energetic realizează o analiză a pierderilor înregistrate în sistemul de producere/distribuție a energiei termice astfel: pierderile reale prin radiație/convecție constituie cea mai mare parte a pierderilor prin rețele, acestea fiind mult mai mari decât cele masice 66% - 68% în cazul sistemelor de distribuție, 85% în cazul sistemul de transport. 


„În cazul pierderilor masice prin rețelele de distribuție, ponderea mai mare o reprezintă pierderile pe rețelele de apă caldă menajeră. Pierderile masice, care sunt monitorizate orar prin dispecerat, sunt comunicate zilnic până la ora 8 către secțiile de infrastructură care intervin în regim de urgență pe tronsoanele afectate. Prioritare sunt rețelele de încălzire, unde temperaturile și diametrele sunt mai mari, implicit pierderea este mai mare. Pierderile prin radiație/convecție sunt monitorizate anual în urma analizelor interne, tronsoanele cu pierderi mari fiind propuse spre înlocuire prin programele de investiții. Deși în perioada 1999 – 2004 au fost derulate mai multe programe de modernizare a rețelelor termice, tronsoanele foarte vechi fiind înlocuite cu rețele preizolate, totuși, o mare parte din sistemul de transport și distribuție a energiei termice are la ora actuală durata de viață depășită”, se mai menționează în audit.

  • Pierderi în rețeaua de transport

Bilanț real: 24.235 MWh/an (33,24%)
Bilanț tehnologic: 8.381 MWh/an (17,17%)


  • Pierderi în rețeaua de distribuție racordate la rețeaua de transport

Bilanț real: 13.918 MWh/an (28,60%)
Bilanț tehnologic: 5.681 MWh/an (14,05%)

  • Pierderi în rețeaua de distribuție aferente centralelor termice de cvartal

Bilanț real: 36.360 MWh/an (22,12%)
Bilanț tehnologic: 13,052 MWh/an (9,25%)


„De exemplu, conform calculelor efectuate, se poate observa cantitatea de energie temică intrată în sistemul de distribuție al CT Cvartal SACET este de 164.405 MWh/an, din care energia termică utilă vândută consumatorilor este de 128.045 MWh/an, aproximativ 77,88% din energia intrată în centralele termice, restul de 22,12%, aproximativ 36.360 MWh/an fiind energia termică pierdută în sistemul de distribuție”, mai menționează documentul citat.

Cum poate evita Regia de Termoficare Cluj pierderile de căldură. Investiții de milioane de euro în modernizarea rețelelor

La ora actuală, a fost aprobată o strategie privind alimentarea cu energie termică a consumatorilor din Cluj-Napoca pentru perioada 2021 – 2031 și perspectivă 2050.

„Operatorul depune eforturi pentru reducerea pierderilor din rețelele de transport, dar costul necesar modernizării în totalitate a sistemului de transport și distribuție presupune un efort investițional care depășește fondurile proprii pe care acesta le poate asigura. Singura soluție este atragarea de fonduri nerambursabile. Strategia prevede lucrări de investiții totale de peste 205 milioane euro, din care, partea de reabilitare totală a rețelelor termice primare și secundare totalizează investiți de peste 153 milioane de euro. În prezent, a fost demarată procedura de achiziție pentru retehnologizarea unui număr de 12 centrale termice de cvartal, inclusiv modernizarea rețelelor aferente și retehnologizarea centralei termice de zonă, inclusiv reabilitarea rețelei de transport și a rețelei de distribuție aferentă punctelor termice. Doar prin realizarea acestor investiții se poate reduce nivelul real de pierderi până la un nivel cât mai apropiat de pierderile tehnologice”, transmite Primăria municipiului Cluj-Napoca.

O istorie de jumătate de secol

Serviciul Public de alimentare cu energie temică în sistem centralizat (SPAET) s-a construit în perioada anilor 1960 – 1990, odată cu dezvoltarea municipiului și apariția marilor cartiere de blocuri. Partea nordică a orașului este formată de cartiere de case, astfel încât SPAET nu e prezent în această zonă.

Serviciul Public de alimentare cu energie termică este administrat de societatea Termoficare Napoca SA, societate al cărui unic acționar este Primăria Cluj-Napoca.

Cât au costat reparațiile la țevi

Cheltuieli cu materiale privind reviziile/reparațiile la rețele (fără manoperă și utilaje asigurate în regie proprie)

2020 – 120.942 lei fără TVA
2021 – 183.920 lei fără TVA
Ianuarie – septembrie 2022 – 187.875 lei fără TVA

Cheltuieli lucrări de investiții

2018 – 777.718 lei fără TVA
2019 – 1.193.051 lei fără TVA
2020 – 1.170.884 lei fără TVA
2021 – 783.971 lei fără TVA

Centralele pe apartament nu vor mai fi permise

Primarul Emil Boc a anunțat că intenționează să interzică centralele pe apartament în Cluj-Napoca, motivul principal fiind poluarea.

Emil Boc a anunțat recent că în ceea ce privește viitorul, se va propune „o nouă viziune” pentru blocurile noi din oraș, acestea urmând să aibă doar centrale de bloc, cele de apartament fiind interzise pentru a preveni poluarea.

„Orice proiectare a blocurilor noi care au mai mult de 6 apartamente vor avea în viitor două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie se conectează la o singură centrală de bloc. Noi vom impune la toate construcțiile de blocuri să facă centrale de bloc. Vrem astfel să fim mai prietenoși cu mediul. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, declara, anul trecut, Emil Boc.

Astfel, el a precizat că actualele centrale pe apartament nu vor fi desființate, noile reguli urmând să fie aplicate doar blocurilor noi.

CITEȘTE ȘI:

Atenţie la calorifere! Termoficare Cluj începe pregătirile pentru sezonul rece

Localnicii racordați la rețeaua de termoficare așteaptă cu groază iarna. Ce facturi îi așteaptă pe clujeni?

Regia Autonomă de Termoficare Cluj solicită majorarea preţului gigacaloriei

Ultimele Stiri
abonare newsletter