Economie

Studenții se întorc în curând la Cluj. Cum să îți găsești rapid o chirie în „lunile de foc în imobiliare”?

Lunile august și septembrie sunt luni de foc în imobiliare, fiindcă se întorc studenții la studii. În această perioadă piața chiriilor intră într-o stare de „tensiune maximă”, dar experții ne spun cum putem să găsim rapid un apartament.

Află de la experți cum să-ți găsești rapid un apartament de închiriat în perioada în care studenții se întorc la studii în Cluj / Foto: depositphotos.com Află de la experți cum să-ți găsești rapid un apartament de închiriat în perioada în care studenții se întorc la studii în Cluj / Foto: depositphotos.com

 

 


Agenții imobiliari de la Blitz oferă câteva sfaturi celor care își caut chirie în această perioadă, fiindcă ofertele bune se dau „ultra rapid”, iar prețurile cresc de pe o zi pe alta.

 


Există anumiți pași pe care poți să-i urmezi pentru a găsi o chirie accesibilă în zona punctelor tale de interes.

Potrivit experților, primul pas este stabilirea unui buget de închiriere înaintea vizionării vreunui apartament. Prin bugetul de închiriere înțelegem toate cheltuielile cumulate, nu doar chiria lunară.


Astfel, la suma pe care o oferi pentru închirierea apartamentului va mai trebui să adaugi garanția solicitată, comisionul agenției imobiliare dacă apelezi la un agent (anume 50% din prețul chiriei pe o lună), cheltuielile de întreținere, dar și cele de transport.

„Adică la o chirie de 200 de euro pe lună, pregătește în jur de 500-530 de euro pentru prima lună! Și ulterior în jur de 300-350 de euro în lunile următoare”, spun cei de la Blitz.


Mergi la cât mai multe vizionări

Un lucru important este să vizionează cât mai multe apartamente înainte de a lua o decizie, dar nu merge la cele care îți depășesc cu mult bugetul stabilit pentru chirie.

De asemenea, trebuie să știi că apartamentele de închiriat trebuie să fie dotate cu toate lucrurile care sunt necesare locuirii. Trebuie să te asiguri că găsești următoarele lucruri, conform agenților imobiliari:


  • Un pat confortabil
  • Cuiere și dulapuri pentru depozitare
  • O canapea, de preferat extensibilă, pentru sufragerie
  • Un birou care a devenit mai mult decât necesar
  • O bucătărie mobilată și dotată cu ustensilele minime
  • Electrocasnice de bază (aragaz, frigider, mașina de spălat, televizor)

„Lipsa oricăruia dintre aceste dotări, te îndreptățește să ceri o diminuare a chiriei, dacă prețul chiriei nu este deja mai mic decât cel al unor apartamente similare, cu toate dotările de bază”, potrivit celor de la Blitz.

În final, când ai găsit apartamentul potrivit, negociază prețul. La vizionări trebuie să te fii prezentabil, politicos și civilizat, pentru a crea o relație de încredere cu proprietarul.

Pentru un discount de 5-10% ai putea să îi propui proprietarului să plătești mai multe chirii în avans (pentru a obține o reducere), să plătești garanția în mai multe tranșe, să ceri o reducere pe perioada în care nu te afli în apartament și chiar să deconteze din valoarea chiriei pentru costurile pentru dotarea apartamentului.

Contractul de închiriere

Dacă ați stabilit termenii, este important să semnați un contract de închiriere care vă poate da stabilitate.

Conform agenților imobiliari, cele mai importante clauze ale unui contract de închiriere ar putea stipula că:

  • Chiriașul are obligația de a plăti chiria la termenul scadent convenit în contract
  • Pe durata închirierii, chiriașul va achita toate utilitățile, respectiv întreținere, curent, telefonie fixă, cablu TV, etc
  • Chiriașul trebuie să păstreze în bune condiții apartamentul
  • Instalațiile trebuie predate într-o stare bună de funcționare 
  • Din momentul închirierii, proprietarul nu va stânjeni chiriașul cu prezența sa
  • Proprietarul poate să verifice starea imobilului, cu anunțul prealabil al chiriașului
  • Proprietarul nu poate face modificări apartamentului pe durata închirierii fără acordul chiriașului
  • În cazul în care a provocat defecțiuni, chiriașul va efectua lucrări de reparație pe cheltuiala sa

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca, în scădere! Au fost înregistrate scăderi și la chirii

Proprietar sau chiriaș? Avantajele și dezavantajele, explicate de experții imobiliari.

Ultimele Stiri
abonare newsletter