Economie

Proprietar sau chiriaș? Avantajele și dezavantajele, explicate de experții imobiliari.

Te-ai săturat să dai banii pe chirie? Experții imobiliari arată care sunt avantajele și dezavantajele unei achiziții imobiliare.

Proprietar sau chiriaș? Avantajele și dezavantajele, explicate de experții imobiliari. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Proprietar sau chiriaș? Avantajele și dezavantajele, explicate de experții imobiliari. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Conform unui studiu internațional, românii preferă să fie proprietari, în loc să închirieze o locuință. Cumpărarea unei locuințe reprezintă pentru ei o  prioritate. Cei mai mulți planifică această achiziție până în vârsta de 34 de ani.

„Să presupunem că stai într-un apartament cu două camere, într-o zonă nu foarte periferică din București, iar chiria este de 400 de euro pe lună.  Cât te-ar costa să cumperi un apartament și cu cât ar crește cheltuielile în primul an? 


Trebuie să iei în calcul avansul la creditul imobiliar, costul renovării, dacă achiziționezi un apartament mai vechi, costul finanțării (rate, asigurări, comision de acordare), precum și toate cheltuielile ce derivă din statul de proprietar – cheltuieli notariale, comisionul agentului, impozitul pe proprietate, fondul de rulment, etc. Să zicem că noul apartament costă în jur de 75.000 de euro, iar costul finanțării (rata bancară) în primul an ar fi de 417 euro pe lună. Pare că mai ieftin este să stai cu chirie, nu-i așa?”, arată experții Blitz Imobiliare. 

Rată fixă sau variabilă?

Experții în imobiliare arată că următoare recomandă rată fixă și nu rata variabilă, astfel încât proprietarul să se protejeze de creșterea galopantă a indicelor de la baza ratelor dobânzilor, IRCC și ROBOR, chiar dacă rata fixă e mai mare decât cea variabilă.


„La prețul de achiziție mai adaugă cheltuielile inițiale legate de achiziția locuinței, respectiv avansul –  55.451 lei (11.300 euro), costul renovării (aprox. 7.000 de euro), taxele notariale – aprox. 1.350 lei, intabulare – 470 lei, evaluarea proprietății – 450 de lei. În total în jur de 18.500 Euro. 

Pentru perioada următoare recomandăm rată fixă și nu rata variabilă pentru a te proteja de creșterea galopantă a indicelor de la baza ratelor dobânzilor, IRCC și ROBOR, chiar dacă rata fixă e mai mare decât cea variabilă cu câteva sute de lei”, mai arată specialiștii în imobiliare. 


Banii de chirie, considerați o cheltuială pură

„Deși costurile achiziției unei locuințe sunt mai mari, în general banii pe care îi dai pe chirie sunt considerați o cheltuială pură, deoarece atunci când stai cu chirie plătești locul în care stai, iar apoi părăsești locuința. De banii respectivi îți poți lua mai bine un credit imobiliar, deoarece ratele sunt la un nivel similar cu chiria pe care o plătești lunar, însă la final, rămâi și cu casa.

Un nivel al chiriei comparabil cu cel al ratei la bancă este principalul motiv pentru care cei mai mulți chiriași vor să devină proprietari. Totuși, ține cont că, în plus, vei avea nevoie de acea primă investiție legată de achiziția locuinței, care se va amortiza într-o perioadă mai lungă de timp”, mai spun experții în imobiliare.

CITEȘTE ȘI:

România, printre statele europene cu cele mai ieftine locuințe. La Cluj, prețurile sunt cu 50% peste medie

Ultimele Stiri
abonare newsletter