Artă & Cultură

Scandalurile care au apărut în jurul statuii lui Matia Corvin timp de aproape 120 de ani

Ansamblul monumental al lui Matia Corvin din centrul municipiului Cluj-Napoca a fost inaugurată în urmă cu 120. Ce știu puține persoane este faptul că în jurul acestui eveniment s-a creat un scandal mare care a degenerat printr-un protest.

Statuia lui Matei Corvin din centrul municipiului Cluj-Napoca/ Foto: hunhír.info Statuia lui Matei Corvin din centrul municipiului Cluj-Napoca/ Foto: hunhír.info

 

În urmă cu aproape 120 de ani, pe data de 12 octombrie 1902, a fost dezvelit grupul statuar Matei Corvin în Piața Mare a Clujului.


 

Ansamblul este clasificat ca monument istoric în lista monumentelor istorice sub denumirea Statuia ecvestră a lui Matia Corvin și este alcătuită din cinci statui reprezentându-i pe regele Ungariei și pe cei patru generali ai săi.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Ansamblul monumental este cea mai cunoscută lucrare a lui Fadrusz János, fiind considerat punctul culminant și încununarea carierei sale. Grupul statuar din bronz, a primit o medalie de aur la Expoziția Internațională de la Paris din anul 1900 și rămâne un obiectiv primordial al Pieței Centrale din Cluj-Napoca, unde a devenit unul dintre simbolurile locului de naștere al regelui maghiar Mathias.

Ideea ridicării unei statui în onoarea lui Matei Corvin datează încă din anul  1882, anul în care Consiliul Legislativ Orășenesc Cluj a stabilit realizarea unui monument în memoria lui. Modelul lui János Fadrusz a fost aprobat în unanimitate de autoritățile locale în 1894. Arhitectul Lajos Pákey a proiectat baza statuii, care reprezintă cetatea zidurilor Clujului. Statuia ecvestră a lui Matthias Corvinus prezintă cele patru copite sprijinite pe pământ, ceea ce, conform tradiției, înseamnă că figurile de pe cai au murit din cauze naturale, nu în luptă. Monumentul este finanțat din donații publice. Costul ridicat al construirii monumentului a întârziat inaugurarea, astfel că sărbătoarea a avut loc abia pe 12 octombrie 1902.


Scandal la inaugurarea statuii

Potrivit site-ului hunhír.info, scandalul de la inaugurarea statuii de la Matia Corvin a fost enorm. 

Conform sursei citate, Deputatul Pál Nessi s-a deplasat la inaugurarea statuii cu o delegație a Camerei Reprezentanților. Printre personalitățile care au participat la ceremonie s-au numărat importanți oameni politici, oameni de știință și artiști maghiari între care amintim premierul Kálmán Széll, ministrul Culturii și Educației Publice Gyula Wlassics, ministrul Apărării Géza Fejérváry, Ministrul Agriculturii Ignác Darányi Mór Jókai, Elek Benedek și Bernát Alexander.


În aceeași zi mai multe persoane s-au decis să organizeze un protest împotriva emblemei care reprezenta detestul vulturului cu două capete. În momentul în care orchestra armatei a început să cânte imnul Gott erhalte al Imperiului Austriac, Pál Nessi a cântat împreună cu arhiducele Ágost József imnul maghiar. Ulterior, poliția de cavalerie i-a dispersat pe protestatarii din zona pieței. Nessi și unii dintre persoanele cu care a venit au început să se dueleze, iar împotriva lui Nessi au fost inițiate proceduri în instanța militară.

Scandalul plăcuței 

Scandalul „plăcuţei” de la Matei Corvin a stârnit discuţii aprinse pentru aproape toţi politicienii locali în ultimii aproape 120 de ani.

În anul 1919 au fost demarate mișcări pentru mutarea monumentului. După Marea Unire inscripţia Mathias Kiraly este schimbată cu Matei Corvinul, iar stema Ungariei este eliminată. În anul 1932 a fost montat placa având citatul atribuit lui Nicolae Iorga care evidenția originea română a regelui Matei Corvin. În anul 1940 inscripția respectivă a fost îndepărtată de pe statuie, iar în 1945, inscripţia a fost schimbată în Mathias Rex. 

Nici anii 90 nu au scutit statuia de scandal, după ce fostul președinte al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, a dispus amplasarea citatului din Nicolae Iorga pe soclul statuii.

În timpul lucrărilor de restaurare începute în 2010 şi realizate din fonduri alocate de guvernele român şi maghiar plăcuţa a fost din nou demontată. La inaugurarea statuii din acel an, pe soclu nu a mai apărut plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga, iar oficialii Primăriei clujene au afirmat că a fost respectat proiectul iniţial al statuii, pe care nu apărea această inscripţie.

Totuşi, plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga a reapărut în perioada lui Sorin Apostu. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, ceruse Primăriei Cluj-Napoca şi primarului din acea perioadă să îndepărteze inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţineau că plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin nu va fi îndepărtată întrucât amplasarea ei făcea parte din proiectul de restaurare a monumentului avizat de reprezentanţii ministerului. Dezvelirea monumentului restaurat a avut loc în data de 2 aprilie 2011, în prezența premierului Emil Boc și ministrului culturii Hunor Kelemen

În data de 18 iulie 2011 membrii Grupului de Inițiativă Bolyai au lipit peste plăcuța neautorizată cu citatul lui Nicolae Iorga un text care evidenția colaborarea ungaro-moldoveană pe frontul antiotoman, concretizată în Victoria de la Vaslui din 1475, text îndepărtat la scurt timp, în favoarea plăcuței cu referire la confruntarea ungaro-moldoveană din 1467 de la Baia.

 

CITEȘTE ȘI:

Scandalul plăcuţei lui Matei ajunge la Parchet

Statuia lui Matei Corvin din Piața Unirii, vandalizată! Acum se numește „Mathias T-Rex” FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter