Actualitate

Scandalul plăcuţei lui Matei ajunge la Parchet

<p><img src="documente/stories/07_iulie/21_ziua/nicolae-iorga-matei-corvin-300x199.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul Culturii a depus plângere la Parchet în cazul plăcuţei de pe statuia lui Matei Corvin.</p> <p />

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a depus ieri o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, cerând identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de amplasarea unei plăcuţe cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin din Cluj.

Potrivit unui comunicat transmis de minister, persoanele care au amplasat plăcuţa s-ar face vinovate de săvârşirea infracţiunii de distrugere a unui monument istoric, faptă sancţionată cu închisoare între unu şi zece ani, transmite Mediafax.


„Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a depus o plângere penală la Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în vederea identificării persoanelor vinovate şi a stabilirii vinovăţiei acestora pentru săvârşirea unor fapte penale prevăzute de legea monumentelor istorice. În 23 mai 2011 a fost amplasată o plăcuţă la statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca fără ca aceasta să fie prevăzută în avizul Ministerului Culturii de restaurare a monumentului. Vă solicităm să verificaţi dacă se întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de distrugere care se pedepseşte cu închisoare între unu şi zece ani”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii ministerului susţin că orice intervenţie la un monument istoric se face numai în baza unui aviz al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.


Istoria plăcuţei

Un text de Nicolae Iorga, care figura pe o plăcuţă adăugată la grupul statuar Matei Corvin din Cluj-Napoca în 1932 şi îndepărtată la restaurarea monumentului în 2010, a fost din nou inscripţionat pe suportul ansamblului, fapt constatat marţi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.


Pe noua plăcuţă apare scris textul „1932 - Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită»”.

În 2010, la restaurarea grupului statuar s-a păstrat doar inscripţia amplasată de sculptorul Fadrusz Janos pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894, şi anume: „Mathias Rex”.


Inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga a fost montată iniţial în perioada interbelică, dar a fost îndepărtată de comunişti şi repusă pe soclu de administraţia lui Gheorghe Funar. În timpul lucrărilor de restaurare începute în 2010 şi realizate din fonduri alocate de guvernele român şi maghiar plăcuţa a fost din nou demontată. La inaugurarea statuii din acest an, pe soclu nu a mai apărut plăcuţa cu textul lui Iorga, iar oficialii Primăriei clujene au afirmat că a fost respectat proiectul iniţial al statuii, pe care nu apărea această inscripţie.

Totuşi, plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga a reapărut fără ca Primăria Cluj-Napoca să anunţe acest lucru.


Kelem o vrea dată jos, Apostu nu

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, ceruse Primăriei Cluj-Napoca şi primarului Sorin Apostu să „îndepărteze neîntârziat” inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţineau că plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin nu va fi îndepărtată, în pofida solicitării ministrului Culturii, întrucât amplasarea ei făcea parte din proiectul de restaurare a monumentului avizat de reprezentanţii ministerului.

Ulterior, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) transmisese că proiectul grupului statuar Matei Corvin de la Cluj-Napoca nu prevede amplasarea unei plăcuţe cu textul lui Nicolae Iorga, acest lucru reieşind şi dintr-un document al Primăriei Cluj.

Statuia lui Matei Corvin a fost inaugurată în anul 1902, fiind opera sculptorului Fadrusz Janos.     Mediafax

Ultimele Stiri
abonare newsletter