Administrație

Concurs de soluții pentru amenajarea Parcului Bună Ziua. Până când se pot depune proiectele?

Ordinul Arhitecților din România și Primăria Cluj-Napoca au anunţat oficial lansarea concursului de soluții și termenul limită pentru depunerea proiectelor pentru amenajarea Parcului Bună Ziua.

Locul în care va fi construit Parcul Bună Ziua/ Foto: Facebook - Emil Boc Locul în care va fi construit Parcul Bună Ziua/ Foto: Facebook - Emil Boc

 

Scopul acestui concurs este de a selecționa, în vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai bună soluție de amenajare și echipare a parcului Bună Ziua, în folosul cartierului și al orașului.


 

Pentru a arăta cât mai bine cum ar trebui să arate viitorul parc din Bună Ziua, OAR a dat mai multe exemple de parcuri din țări pecum Franța (cum este cel prezentat în colajul foto, localizat în Lyon), Germania sau Regatul Unit. De asemenea, se mai arată că, din punct de vedere geografic și economic, cel mai apropiat exemplu de la nivelul municipiului este Parcul Feroviarilor. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


În proiectul de HCL se mai arată că, prin desfășurarea concursului se urmărește selectarea celor mai bune proiecte de amenajare și echipare a parcului Bună Ziua, cu o suprafață de 107,300 mp, în folosul cartierului și al orașului. De asemenea, viitorul parc este „piesa lipsă” din rețeaua de spații verzi a orașului, dar și o etapă importantă în dezvoltarea zonei. El trebuie să ofere spațiului o valoare peisagistică ridicată, acces facil pentru toți locuitorii cartierului și să satisfacă funcțiunile de loisir și socializare. 

„Această zonă s-a dezvoltat după anii 2000 și, în extinderea rapidă a funcției rezidențiale de-a lungul rețelei principale de transport (Strada Bună-Ziua), a fost lăsat foarte puțin spațiu pentru orice altă funcție urbană, cu atât mai puțin pentru spații publice sau verzi. Un prim și important pas pentru ridicarea calității vieții în zonă s-a făcut în anul 2020, prin modernizarea infrastructurii de transport auto, velo și pietonal, a iluminatului stradal și prin primele inserții consistente de material vegetal. Următoarea etapă necesară în dezvoltarea zonei este amenajarea Parcului Bună Ziua, un spațiu verde ce trebuie să îmbine o valoare peisagistică ridicată, accesul facil pentru toți locuitorii cartierului, satisfacerea funcțiunilor urbane de loisir și a celor de socializare. Aceste cerințe trebuie în mod obligatoriu dublate cu cele ecologice, de o importanță cel puțin egală: punerea în valoare a pârâului Becaș”, au transmis reprezentanții QAR pe pagina de Facebook.


Termen limită pentru primirea ofertelor este 28 august. Proiectul câştigător va primi contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 2.375.000 RON, fără TVA. Premiul II este în valoare de 75.000 de lei fără TVA, iar premiul III – 50.000 de lei fără TVA. 

Costurile parcului sunt estimate la 29,5 milioane de lei

Parcul a fost aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca încă din luna iulie a anului 2019, alături de Parcul Est, Parcul Zorilor și zona verde a Canalului Morii - tronson Parcul Rozelor. Proiectul a bătut însă pasul pe loc în ultimii ani, fiind cel mai înapoiat dintre cele patru. Pentru Parcul Bună Ziua a fost aprobat atunci studiul de oportunitate prin care s-au identificat terenurile pe care se vor amenaja aceste parcuri.


„Astfel, Zona Becaș este recomandarea specialiștilor pentru cartierul Bună Ziua. Parcul va fi realizat pe o suprafață de 7,8 ha care deservește peste 6.500 de locuitori, într-o zonă în plină dezvoltare. Locația parcului este situată la o distanță de mai puțin de 50 m față de cea mai apropiată stație de transport public. Valoarea estimată a întregii investiții este de 29.564.000 lei și cuprinde costurile de achiziție și amenajare”, arăta primarul Emil Boc în urmă cu trei ani.

 

CITEȘTE ȘI:

A fost aprobată construirea unui azil de bătrâni în locul fostei școli de pe Calea Baciului. Clădirea, lăsată în paragină ani de zile

Ce se mai întâmplă cu centura metropolitană? Boc: „În august sperăm că va fi aprobată în Guvern”

Analiză „la sânge” a marilor proiecte ale Clujului: „Centura e gestionată prost, metroul e doar o jumătate de metrou”

abonare newsletter