Administrație

Pași înainte pentru Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Florești. Cedarea terenului către stat, votată de Consiliul Local

Proiectul de hotărâre prin care terenul pe care va fi construit primul muzeu construit de la zero în Transilvania în ultimul secol va trece din proprietatea comunei în cea a statului a fost aprobat, joi, de Consiliul Local Florești.

Terenul pe care va fi construit Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cedat din proprietatea comunei Florești în cea a statului. Terenul pe care va fi construit Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cedat din proprietatea comunei Florești în cea a statului.

 

 


După cunoscutele controverse din taberele PNL și USR din Florești, cei din urmă au decis într-un final să voteze pentru proiect, în cadrul ședinței extraordinare de joi, 21 aprilie, a Consiliului Local Florești.

 


Consilierul local USR Lucian Contraș a precizat că formațiunea nu a urmărit să blocheze proiectul care prevede realizarea muzeului.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


„Nu am vrut, cum s-a spus în presă sau în cadrul primăriei, să blocăm proiectul. Niciodată nu s-a pus problema ca USR PLUS să blocheze un astfel de proiect. Drept dovadă, astăzi vom vota pentru acest proiect”, a explicat Contraș.

În urma deciziei celor din partea USR, primarul Bogdan Pivariu a precizat că se bucură că aceștia „au revenit la sentimente mai bune” și a explicat că toate documentele privind proiectul sunt publice dinainte de luna martie.


Proiectul, votat în cele din urmă

Astfel, „Proiectul de hotărâre privind trecerea imobilului teren identificat prin Cartea Funciară nr. 83426, nr. cad. 83426 în suprafață de 15.583 mp, din domeniul public al comunei Florești în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei” a fost aprobat cu 18 voturi „pentru” ale consilierilor locali.

Galeria Istorică a Transilvaniei, finanțată prin PNRR, va avea sediul în comuna Florești din Cluj. Investiția se ridică la 15 milioane de euro și construcția ar putea dura patru ani. Acesta va fi primul muzeu construit de la zero în Transilvania în ultimul secol.


Investiția va fi făcută de Ministerul Culturii și este prevăzută prin PNRR. Clădirea va avea trei etaje și va fi construită pe un teren de 12.000 mp din Florești, pus de comună la dispoziția Ministerului Culturii pentru a-l opera și a demara toate procedurile necesare construcției. Pe suprafața terenului vor fi amenajate și parcări și zone verzi, în care vor fi desfășurate alte activități culturale.

Investiția se ridică la 15 milioane de euro

Costurile totale ale construcției sunt estimate la 15 milioane euro, fără TVA, din care 12 milioane euro, fără TVA, sunt destinați pentru proiectare și execuție, iar diferența pentru dotări.

Conform termenelor impuse prin PNRR, muzeul ar trebui să fie finalizat până în 2026, astfel lucrările având o durată de patru ani de zile.

Inițiativa de onstruire a muzeului în Florești a iscat o serie de polemici în rândul taberelor PNL și USR PLUS din florești, după ce, în martie, Consilierii USR din Florești au votat împotriva proiectului.

CITEȘTE ȘI:

Cadastrare gratuită în Florești. Autoritățile fac măsurători joi. Ce trebuie să știe floreștenii?

Primul muzeu construit în Transilvania în ultimul secol, în Florești, RESPINS de consilierii USR. Investiția de 15 milioane de euro prin PNRR, blocată

Primul muzeu construit de la zero în Transilvania în ultimii 100 de ani, în Florești. Pivariu: „Va aduce un plus de valoare comunității”

abonare newsletter