Artă & Cultură

Primul muzeu construit în Transilvania în ultimul secol, în Florești, RESPINS de consilierii USR. Investiția de 15 milioane de euro prin PNRR, blocată

Primul muzeu construit de la zero în Transilvania în ultimul secol, în Florești, mai așteaptă. Consilierii USR din Florești au votat împotriva proiectului de 15 milioane de euro, cu finanțare prin PNRR.

Primul muzeu construit în Transilvania în ultimul secol, în Florești, RESPINS de consilierii USR. Investiția de 15 milioane de euro prin PNRR, blocată/ Sursă foto: Primăria comunei Florești - Facebook Primul muzeu construit în Transilvania în ultimul secol, în Florești, RESPINS de consilierii USR. Investiția de 15 milioane de euro prin PNRR, blocată/ Sursă foto: Primăria comunei Florești - Facebook

 

 


În cadrul ședinței Consiliului Local Florești de joi, 24 martie, consilierii locali USR au votat împotriva unui proiect de 15 milioane de euro cu finanțare prin PNRR.

 


Este vorba despre construirea primului muzeu de la zero în Transilvania (Galeria Istorică a Transilvaniei), din ultimii 100 de ani, care urma să se întâmple în Florești.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Muzeul din Florești este cel mai mare dintre cele 12 muzee prevăzute în PNRR, iar proiectul necesita 13 voturi pentru a trece. Însă, niciunul dintre consilierii locali USR nu au votat „pentru”, deși mai era nevoie de doar un vot, spune pentru monitorulcj.ro primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu.


„Ei s-au opus votului respectiv. Muzeul respectiv este unul dintre cele 12 muzee prevăzute în PNRR. Acesta din Florești era cel mai mare. Guvernul României ne-a făcut o solicitare să trecem terenul, circa 15.000 mp, în administrarea Ministerului Culturii pentru a putea genera această investiție, prin PNRR. Aici fiind vorba despre patrimoniu ne trebuiau două treimi din voturi, adică 13 voturi. Asta înseamnă că ne trebuia un consilier USR, pentru că în Consiliul Local Florești configurația este: 10 PNL, 2 UDMR, 7 USR. Deci aveam nevoie de cel puțin un vot de la USR. Cei de la USR au ales să voteze împotriva unei investiții de 15 milioane de euro în comunitatea noastră”, a declarat Bogdan Pivariu pentru monitorulcj.ro.

Situația va fi analizată și se va veni cu o soluție. „Nu trebuie abandonat un asemenea proiect”, evidențiază primarul Pivariu.


„Nu cred că în România ne-am mai confruntat cu o asemenea situație, în care cineva să refuze o investiție de 15 milioane de euro. Vom analiza situația și vom vedea ce se va întâmpla. Eu privesc cultura ca pe o investiție, nu cred că trebuie abandonat un asemenea proiect”, a adăugat primarul.

CITEȘTE ȘI:

Primul muzeu construit de la zero în Transilvania în ultimii 100 de ani, în Florești. Pivariu: „Va aduce un plus de valoare comunității”

Premieră la Cluj: primul muzeu virtual din lume al Holocaustului

abonare newsletter