Administrație

A fost APROBAT bugetul județului Cluj pe 2022. Tișe: „Nu este cel mai bun buget, dar este echilibrat”

Bugetul județului Cluj, în valoare de 1.558.000.000 lei, a fost aprobat, joi, în ședința ordinară a forului județean. Din banii propuși pe acest an, se dorește demararea lucrărilor la Spitalul Pediatric Monobloc, dar și racordarea la canalizare și apă a mai multor localități.

Din bugetul adoptat pe 2022, Consiliul Județean va asigura racordarea la apă și canalizare a mai multor localități. Din bugetul adoptat pe 2022, Consiliul Județean va asigura racordarea la apă și canalizare a mai multor localități.

 

 


Din suma totală a bugetului, 53% reprezintă cheltuieli de personal, 28% bunuri și servicii. Finanțările nerambursabile sunt în valoare de 6,6 milioane de lei.

 


Investițiile județului, fără proiecte europene, în 2022, sunt de aproximtiv 78 de milioane de lei (+ 10 mil lei față de 2021), iar investiții totale propuse sunt în valoare de 105 milioane euro.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Bugetul nu este ideal, dar e „echilibrat”

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Cluj de joi , 10 februarie, președintele forului administrativ județean, Alin Tișe, a precizat că bugetul nu este „cel mai bun”, însă acesta este singurul mod în care a putut fi constituit.

„Am încercat să facem un buget echilibrat. La următoarele rectificări vom încerca să mai prindem și alte proiecte. Nu este cel mai bun buget, dar este echilibrat. Fondurile europene ne salvează la capitolul investiții, atât am reușit să facem în situația de față. Nu ne-am hazardat să-l creștem nejustificat. În acest an, ne-am limitat să atragem doar banii pe care îi putem cheltui”, a explicat Alin Tișe.


El a mai precizat că în jur de 80 de km de drumuri județene vor fi modernizate prin programul guvernamental Anghel Saligny.

Investițiile principale în 2022:

  • Întreținerea și modernizarea drumurilor județene: 75 mil. lei (60 întreținere + 15 modernizare)
  • Spitalul Pediatric Monobloc: 22,2 mil lei
  • Centrul Integrat de Transplant Cluj: 6,5 mil lei
  • Continuarea celor 26 proiecte din fonduri UE în valoare de 435 mil. lei -> 85% din bugetul de dezvoltare
  • Pregătirea proiectelor pentru depunerea spre finanțare din fonduri UE: 9 mil lei
  • Susținerea spitalelor, atât a celor subordonate CJC, cât și dotarea spitalelor din județ: 7,2 mil lei
  • Finalizarea investițiilor demarate la școli și instituții de cultură: 1,73 mil lei.

Astfel, în acest an, continuă demersurile pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc, în valoare totală de aproximativ 300 de milioane de euro. Forul județean și-a propus ca în 2022 să fie aprobat Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z) prin HCL, să se finalizeze studiul de fezabilitate (în perioada martie-aprilie), să fie finalizată licitația publică și să fie demarate lucrările.


De asemenea, se continuă procedurile necesare demarării lucrărilor la Centrul Integrat de Transplant, lucrări care sunt preconizate a fi începute în cursul anului. În acest sens, se propune eliberarea autorizației de construire, predarea proiectului tehnic, iar în primăvară, demararea licitației de execuție.

Unitatea medicală ar trebui să fie finalizată în decurs de cel mult trei ani.

Racordarea la apă și canalizare a mai multor localități

Totodată, cu bugetul din acest an, Consiliul Județean își propune racordarea la apă potabilă a comunelor din zona montană a județului Cluj: Călățele, Mănăstireni, Râșca, Beliș, Mărișel. Investiția va fi demarată în primăvara acestui an.

Valoarea investiției este de 4.000.000 de euro, inclusiv TVA și prevede realizarea următoarelor capacități:

  • 40 km de conductă de transport către rezervoare 
  • 4 rezervoare de înmagazinare apă
  • 5 stații de pompare
  • 30 km de conducte de distribuție în localități.

Astfel, Consiliul Județean îți propune ca la finalul acestui an, în urma investițiilor făcute din buget, 96% din populația județului Cluj să aibă apă potabilă și 75% din populația județului să aibă canalizare.

Continuă asfaltările și lucrările la poduri

Tot ca investiție, forul județean clujean își propune ca în 2022 să asfalteze aproximativ 100 de km de drumuri județene, ca întreținere, în funcție de starea drumurilor la finalul acestei ierni. De asemenea, din cei 110 km care sunt momentan la nivel de piatră sau pământ, se vor mai aduce la nivel de asfalt aproximativ 30 km de drum.

Se propune de asemenea intervenția pe 53 de sectoare de drum județean, continuarea lucrărilor începute pe 4 drumuri județene și începerea unuia nou. Se continuă și lucrările la 5 poduri din județ.

Bugetul județului Cluj a fost aprobat, joi, cu 34 de voturi „pentru”, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2022 a fost ADOPTAT. Au fost incluse și propunerile clujenilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter