Administrație
Viceprimarul Dan Tarcea a testat noua rută ocolitoare pentru traficul greu: „Cu 30 de minute mai rapid și mai puțină poluare în Cluj”
Începând de vineri, traficul greu de tranzit este oficial interzis în municipiul Cluj-Napoca, o măsură fermă care vizează reducerea aglomerației și a poluării în oraș. Viceprimarul Dan Tarcea a testat personal noul traseu ocolitor, împreună cu un șofer profesionist de camion, pentru a evalua beneficiile reale ale acestei decizii.

Cluj-Napoca face un pas hotărât spre un oraș mai puțin poluat.
De astăzi, 18 iulie, camioanele de peste 7,5 tone nu mai au voie să tranziteze municipiul Cluj-Napoca.
Pentru a demonstra eficiența noii măsuri, viceprimarul Dan Tarcea a urcat în cabina unui camion și a parcurs personal ruta ocolitoare, împreună cu un șofer profesionist.
CITEȘTE ȘI:
Traficul greu de tranzit, interzis oficial în Cluj-Napoca. Emil Boc: „Un moment important pentru fluidizarea traficului din municipiu”.
„Am parcurs personal noul traseu obligatoriu pentru traficul greu de tranzit, împreună cu un șofer profesionist de camion, ca să verificăm cât durează noua rută ocolitoare – și care sunt beneficiile reale pentru șoferi și pentru oraș”, a transmis Dan Tarcea.
Noua variantă de traseu – Apahida (OMV) – Tureni – drumul expres – autostrada – Nădășel – s-a dovedit nu doar funcțională, ci și mai rapidă decât vechiul drum prin oraș: doar 53 de minute, față de peste o oră și jumătate în condiții normale de trafic urban.
„Am plecat din Apahida (OMV) și am parcurs drumul prin Tureni – drumul expres – autostradă, până la Nădășel.
Timp total: 53 de minute. Cu cel puțin 30 de minute mai puțin decât ruta prin oraș. Mai puțin consum, mai puțină uzură pentru camioane. Și, cel mai important: mai puțin trafic, poluare și zgomot în Cluj”, a adăugat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.
Traficul greu și de tranzit de pe Calea Baciului – Corneliu Coposu – Giordano Bruno – Maramureș – Fabricii de Chibrituri – Gării – Oașului – B-dul Muncii a fost eliminat.
Accesul pentru acest tip de transporturi va fi permis doar în baza unei Autorizații de liber acces, care se poate obține de pe site-ul oficial al Primăriei.
Alternative pentru șoferi
În mod obligatoriu, TIR-urile și mașinile de mare tonaj (peste 7,5 tone) vor circula pe traseul Căpușu Mare – DN1J – Nădășelu și nu vor intra pe Calea Baciului în Cluj-Napoca. De la Nădășelu, TIR-urile vor urca pe autostradă și vor ajunge la Tureni, de unde pot parcurge DN1 spre Centura Vâlcele-Apahida și de acolo pot merge spre Bistrița sau Baia Mare.
La fel, traficul greu care vine de la Bistrița – Oradea nu va mai tranzita municipiul Cluj-Napoca, ci va utiliza drumul expres de la Tureni.
Potrivit autorităților, cei care vin din Baia Mare, la Răscruci, vor avea o informare, astfel că, obligatoriu, la sensul giratoriu de la Apahida se va intra pe Centura Vâlcele și nu pe Bulevardul Muncii.
Măsura eliminării traficului greu de tranzit din Cluj-Napoca a fost aplicată de autorități în contextul în care noua șosea de mare viteză, în lungime de aproximativ cinci kilometri, asigură conexiunea între Autostrada Transilvania A3 și Drumul Național DN1, lângă localitatea Tureni. Drumul expres realizat de Dimex și CON-A contribuie semnificativ la eficientizarea traficului din regiune.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: