Administrație

Licitația pentru Centura Metropolitană, lansată în prima parte din 2023. Tarcea: „Primul proiect din România în care se plantează dublu, față de suprafața care se taie”

Licitația pentru proiectarea și execuția centurii metropolitane a Clujului ar putea fi lansată în prima parte a anului viitor. Proiectul presupune defrișări consistente de teren verde, dar și suprafețe duble ce vor fi replantate, potrivit autorităților. Termenul final pentru centura ocolitoare nu mai este însă 2026, ci 2030.

Licitația pentru centura metropolitanaă va fi lansată în 2023/ captură foto Emil Boc Facebook Licitația pentru centura metropolitanaă va fi lansată în 2023/ captură foto Emil Boc Facebook

 

 


Recent, CNAIR, împreună cu ministerul Transporturilor, a încheiat un acord cu Primăria prin care autoritatea locală a fost împuternicită pentru a face demersurile necesare privind licitația, dar și etapele ulterioare de implementare, astfel încât proiectul centurii ocolitoare a Clujului nu va mai depinde de alte instituții ale statului. 

 


Implementarea proiectului va fi etapizată, în funcție de resursele bugetare. Din cauza surselor de finanțare (proiectul centurii metropolitane nu este inlcus în PNRR, urmând a fi finanțat prin Programul operațional de transport), termenul final pentru realizarea acesteia nu mai este anul 2026, ci 2030.

„Așteptăm de la firmă caietele de sarcini, astfel încât să putem pregăti licitația și, în prima parte a anului viitor să putem lansa licitația de proiectare și execuție, potrivit înțelegerilor cu cei de la CNAIR, pentru anumite loturi, astfel încât centura să lege niște zone închegate, să rezolve punctual anumite probleme.


CITEȘTE ȘI:

Deputat de Cluj: „Centura metropolitană, mai importantă decât metroul. Proiectul metroului - nerealist”

Se lucrează la procedurile de expropriere. În primul trimestru al anului viitor vom avea, probabil, și decizia de expropriere, astfel încât să se poată merge mai departe. 

Cele două componente nu sunt legate – se poate lansa procedura de licitație pentru proiectare și execuție, fără să ai exproprierea, urmând ca exproprierea să vină din spate și, în momentul în care se dă ordinul de începere a lucrărilor, să fie gata și procedura de expropriere”, potrivit declarației viceprimarului Dan Tarcea realizate în cadrul unei intervenții radio.  


Se defrișează, dar se replantează

Suprafețele de teren defrișate vor fi dublate de alte zone verzi pe care se vor replanta arbori. 

„Au fost multe discuții legate de acest proiect, că trece prin Pădurea Făget, că se defrișează pădure, și aș vrea să spun că este primul proiect din România în care se plantează dublu, față de suprafața care se taie. 


Adică la un hectar de pădure tăiată, se plantează două hectare de pădure, în altă parte, acolo unde am găsit și terenul necesar, în zona Apahida, și avem și noi puțin la Cluj-Napoca și în alte zone, pentru a compensa aceste lucruri”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea. 

Potrivit reprezentanților Primăriei, proiectul centurii ocolitoare este mai complex decât cel al metroului

„Chiar dacă pare, la o primă vedere, că această centură metropolitană este mai simplă decât metroul, să știți că nu este așa”, a adăugat Tarcea. 

La o centură metropolitană – ne referim mai ales le centura de sud, cea care leagă Căpuș-Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida – discutăm de peste 156 de poduri și podețe. Plus, drumurile de legătură, discutăm de zone în care au fost case și care ar fi trebuit să fie demolate casele și, atunci, provocarea majoră a celor care au făcut (proiectul –n.r.) centura metropolitană a fost aceasta: să identifice traseul potrivit, pentru a putea duce centura metropolitană”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea.

Dificultățile și întârzierile privind realizarea proiectului centurii metropolitane sunt explicate de autorități prin complexitatea lucrării.

Poziția geografică și solul instabil au făcut ca proiectul centurii ocolitoare să fie realizat mai greu. Inițial au figurat 8 variante ale traseului centurii metropolitane. Opțiunea finală a fost selectată de CNAIR, în baza analizei variantelor existente. 

Încă din vara lui 2020, activiștii clujeni avertizau asupra costurilor implicite ale acestui proiect, precum defrișările masive de pădure. Cel puțin 20 de hectare de pădure ar putea dispărea odată cu construirea Centurii Metropolitane, potrivit avertismentelor lansate de fostul parlamentar de Cluj Adrian Dohotaru.

CITEȘTE ȘI:

Clujul încheie un parteneriat cu CNAIR pentru realizarea centurii metropolitane

Deputat de Cluj: „Centura metropolitană, mai importantă decât metroul. Proiectul metroului - nerealist”

20 de hectare de pădure vor fi „rase” de Centura Metropolitană în Făget. Ce soluții sunt?

Ultimele Stiri
abonare newsletter