Politică

Deputat de Cluj: „Centura metropolitană, mai importantă decât metroul. Proiectul metroului - nerealist”

Un deputat a declarat că proiectul metroului de la Cluj este nerealist, arătând că centura metropolitană este mult mai importantă pentru oraș.

 

 


Radu Molnar, deputat USR PLUS de Cluj a declarat că centura metropolitană este mai importantă decât metroul pentru fluidizarea traficului din oraș, afirmând despre proiectul magistralei de metrou că este „nerealist”.

 


El susține că specialiștii nu au recomandat niciodată metroul ca soluție pentru descongestionarea traficului din Cluj-Napoca.

„Centura metropolitană este mai importantă decât metroul. Este clar că problema Clujului este traficul, care este comparativ cu cel de la București, deși este un oraș cu mai puțini locuitori. Orice soluție este binevenită. Eu cred că specialiștii trebuie ascultați și, până acum, specialiștii nu ne-au spus că metroul este una dintre soluții. Administrația actuală și-a asumat acest proiect, care din punctul meu de vedere este nerealist. Rămâne să ne arate că se poate face!”, a postat Radu Molnar pe pagina sa de Facebook.


Metroul din Cluj, gata în 2029?

Noul termen anunțat pentru finalizarea întregului proiect care prevede metroul de la Cluj este anul 2029, și nu 2026, așa cum anunțase cu optimism municipalitatea. Finalizarea metroului ar putea fi condiționată și de primirea sau nu a celor peste 300 milioane de euro prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul metroului ar putea primi prin PNRR o finanțare de aproximativ 30% din valoarea totală a investiției, mai exact, 310 milioane de euro. PNRR a fost depus de țara noastră la finalul lunii trecute la Bruxelles, printre proiectele majore ale Clujului incluse fiind și metroul.


Astfel, după cum se arată în PNRR, se așteaptă ca până în anul 2029, la finalizarea integrală a magistralei de metrou, să existe 12,7 km de rețea nouă de metrou, 15 stații noi și 30 de rame electrice.

Din punct de vedere al capacității de transport, metroul din Cluj-Napoca va include:


- 16 trenuri: Tren 2 rame x 2 vagoane (52 m, 380 pasageri);

- Capacitatea de transport la interval de 3 min/90 sec: 7.600/15.200/ oră și sens;

Suma de 310 milioane de euro care va fi primită prin PNRR vizează legătura dintre Mănăștur și Sopor, care cuprinde nouă stații de metrou.

Cu sau fără PNRR, metroul merge mai departe

În ceea ce privește faptul că metroul ar putea primi prin PNRR doar 30% din cele 900 de milioane de euro solicitate inițial, Emil Boc a asigurat în luna mai că proiectul va merge mai departe, indiferent de situație.

„Finanțările sunt complementare: din PNRR și din fondurile structurale, Programul Operațional Sectorial – POS Transport, 2021-2027. Proiectele merg mai departe”, a declarat edilul pentru monitorulcj.ro.

CITEȘTE ȘI

Boc, supărat pe clujenii care nu își doresc metrou: „Parcă oamenii ăștia nu ar trăi în acest oraș”

 

abonare newsletter