Administrație

Univers T și societatea Pază și Protecție Cluj merg în pierdere an de an. Consiliul Județean face audit la aceste firme aflate în subordine

Unele societăți aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj merg în pierdere de ani buni, deși se pompează anual bani pentru supravieţuire.

Univers T, hotelul din Gheorgheni, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, a avut pierderi mari în 2021. Sursă foto Facebook Univers T Univers T, hotelul din Gheorgheni, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, a avut pierderi mari în 2021. Sursă foto Facebook Univers T

 

O analiză a bugetelor de venituri și cheltuieli la societățile și regiile autonome aflate în subordinea Consiliului Județean arată că o parte din acești operatori economici realizează venituri modeste şi sunt pe pierdere de la un an la altul, dar cu toate acestea continuă să fie susținute inclusiv financiar.


O situaţie dezastruoasă găsim la Societatea Pază şi Protecţie SRL. Potrivit documentelor, datoriile societăţii la data de 31 decembrie 2021 se ridicau la suma de 3.790.272 lei, în creştere faţă de anul 2020 cu 568.190 lei. Mai mult, cifra de afaceri netă realizată în anul 2021 a scăzut cu 697.675 lei față de anul 2020, respectiv de la 2.238.884 lei, la 1.541.209 lei, arată conducerea societăţii. „La încheierea exerciţiului financiar, societatea Pază și Protecție Cluj S.R.L. înregistrează pierdere netă în sumă de 667.785 lei”, potrivit sursei citate.

În 2019, societatea Pază și Protecție Cluj SRL a înregistrat pierderi de aproximativ 100.000 de euro.


Univers T, hotelul din Gheorgheni, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, a avut de asemenea pierderi în 2021. Societatea care administrează hotelul avea datorii la 31 decembrie 2021 în valoare de 7.655.531 lei în scădere faţă de anul 2020 cu 3.733.039 lei, potrivit Consiliului Judeţean. „Datoriile reprezintă furnizori interni, clienţi creditori, contribuții asigurări sociale, impozit pe profit, datorii în legătură cu personalul, datorii în legătură cu bugetul statului, credite bancare și garanţii”, arată forul judeţean. „Cifra netă de afaceri realizată în anul 2021 a crescut faţă de anul 2020 de la 27.192.408 lei la 34.900.979 lei. La încheierea exerciţiului financiar, societatea înregistrează un profit net în valoare de 5.048.457 lei”, transmite societatea.

Datele pe 2022 nu sunt, deocamdată, disponibile.


Drept urmare, Consiliul Județean va face un audit financiar la aceste două societăți. Pe ordinea de zi a ședinței de săptămâna viitoare se află un proiect de hotărâre privind numirea unui auditor financiar la societățile Univers T S.A. și Pază și Protecție Cluj SRL.

„În vederea auditării situațiilor financiare pentru anii 2022, 2023 și 2024, societatea Univers T solicită numirea ca auditor statutar a doamnei Crețu Elena înregistrată la ANAF Cluj-Napoca ca auditor financiar. De asemenea în vederea auditării situațiilor financiare pentru anii 2022, 2023, 2024 societatea Pază și Protecție Cluj SRL solicită numirea ca auditor statutar a domnului  Fătăcean Gheorghe înregistrat la ANAF  Cluj-Napoca ca auditor financiar”, se arată în proiectul de hotărâre.


Univers T, lăsat fără banii de la Iulius Mall?

În luna mai 2022, consilierii județeni USR-Plus au propus ca banii pe care îi încasează hotelul din Gheorgheni de la Iulius Mall și United Business Center să revină Consiliului Județean.

„Încasările din contractele de concesiune se ridică la peste 10 milioane de lei. Firma a înregistrat în 2021 venituri din activitatea de bază de aproximativ 2 milioane lei, în timp ce doar salariile au fost de peste 3 milioane de lei. Dacă mai adaugăm cheltuieli materiale de peste 2 milioane de lei, situația stă prost”, a spus Ionuț Florea, în ședința Consiliului Județean de la acea dată.


Consilierul județean Laura Elena Chiorean (PSD) a susținut propunerea celor de la USR-Plus.

„Sunt de acord cu propunerea. Aș vrea să reiau ce am spus și în urmă cu doi ani, de fapt când a fost vorba de Univers T au existat discuții vis a vis de modul în care au investit banii în reamenajarea spațiului fără a fi terminate investițiile din anii anteriori. Trebuie mai multă atenție cu privire la modul în care se investesc banii din aceste redevențe, dar, cel puțin, de anul viitor să încercăm să urmărim cu mai multă atenție modul în care se cheltuie aceste redevențe”, a spus Chiorean.

Directorul Univers T este Mariana Leș, fost consilier județean PNL, care are și părți sociale la două societăți private, cu profil hotelier, de unde încasează dividente importante.

CITEȘTE ȘI:

Univers T, lăsat fără banii de la Iulius Mall?

Univers T îşi face bază sportivă cu bani luaţi de Consiliul Judeţean Cluj printr-un credit

Univers T, deţinut de CJ Cluj, toacă milioane de euro pe renovări fără sfârşit

abonare newsletter