Administrație

Primăria Cluj alocă peste 120.000 euro pentru casarea unui număr de 200 de autovehicule uzate

Administrația locală analizează posibilitatea alocării unei sume de 600.000 lei pentru programul „Rabla local”. Cum poți obține 3.000 de lei pentru mașina ta?

Două sute de autovehicule din Cluj-Napoca vor fi casate prin programul „Rabla local”/ Foto: depositphotos.com Două sute de autovehicule din Cluj-Napoca vor fi casate prin programul „Rabla local”/ Foto: depositphotos.com

 

 


„Rabla local” pentru 200 de mașini uzate 

 

Autoritățile locale analizează uin proiect de hotărâre prin care să finanțeze programul „Rabla local”. 


De altfel, Primăria Cluj-Napoca poate obține jumătate din suma alocată desfășurării acestui program prin finanțare nerambursabilă, din Fondul pentru Mediu, prin intermediul programului derulat de ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. 

Programul prevede acordarea unui stimulent pentru casare, în cuantum de 3.000 de lei acordat de beneficiarul finanțării (în acest caz – municipiul Cluj-Napoca), din surse proprii, proprietarului care îndeplinește condițiile de eligibilitate.


Cu o populație de peste 200.000 de locuitori, municipiul Cluj-Napoca poate obține finanțare pentru cel mult 50.000 de autovehicule uzate. 

Autoritățile locale au propus înscrierea în programul anual a municipiului Cluj-Napoca cu un număr de 200 de autovehicule uzate, înscrise pe raza municipiului Cluj-Napoca. 


Astfel, pentru participarea în cadrul acestui program, administrația va trebui să aloce pentru stimulentele de casare suma de 600.000 lei, rezultată din valoarea de 3.000 de lei/autovehicul uzat X 200 de autovehicule propuse pentru casare. 

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) finanțează suma de 1.500 de lei/autovehicul casat. În acest sens, din suma totală alocată de municipiul Cluj-Napoca, în valoare de 600.000 lei, se va recupera de la AFM suma de 300.000 lei, reprezentând finanțarea nerambrusabilă pentru autovehicule uzate. 


„Rabla” se va urni din loc în 2023

La finalul lunii trecute, autoritățile anunțau că Programul „Rabla local” va începe în Cluj la sfârșitul acestui an sau începutul anului 2023.

„Pregătiți rablele dragi clujeni. 

La sfârșitul anului, începutul anului viitor vor avea posibilitatea cei care au mașini mai vechi de 15 ani să le predea la o structură a statului român, să vină cu un mic dosar la Primărie și vor primi 3.000 de lei. Este treaba noastră cum ne descurcăm cu banii, cu deconturile. O să discutăm cu ministrul Mediului mecanismele concrete”, declara în octombrie 2022 primarul Emil Boc, la un post de radio local.

Criteriile de eligibilitate a autovehiculului uzat pentru programul Rabla Local 2022.

Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: 

  • este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant
  • la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației
  • are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară
  • conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație)

Proiectul privind participarea municipiului Cluj-Napoca la Programul privind casarea autovehiculelor uzate, derulat în cofinanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu, se află în dezbatere publică până în data de 25 noiembrie 2022 și poate fi consultat aici.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Când începe programul „Rabla local” în Cluj? Boc: „Pregătiți rablele, dragi clujeni”

Ultimele Stiri
abonare newsletter