Administrație

Primăria construiește un centru de gunoaie la Pata Rât, cu bani din PNRR

Primăria Cluj-Napoca va amenaja un centru de depozitare a deșeurilor „neconvenționale” pe un teren de la Pata Rât, din PNRR.

Primăria construiește un centru de gunoaie la Pata Rât, cu bani din PNRR. FOTO: Depositphotos.com Primăria construiește un centru de gunoaie la Pata Rât, cu bani din PNRR. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Un proiect de hotărâre privind instituirea dreptului de superficie a Primăriei Cluj-Napoca pentru un teren care aparține Regiei Autonome a Domeniului Public a ajuns miercuri pe masa consilierilor locali. Primăria preia astfel un teren cu suprafața de 4.3000 de metri pătrați pentru amenajarea unui centru de colectare prin aport voluntar a deșeurilor „neconvenționale”, cum ar fi cele voluminoase, mobilier, anvelope, deșeuri electrice, deșeuri periculoase, cadavre de animale sau deșeuri din construcții.

 


„Proiectul este legat de obținerea unui teren de 4.300 de metri pătrați, cu drept de superficie de la RADP, pentru a putea depune un proiect tot în PNRR pentru realizarea unui centru de colectare în aport voluntar, așa se numește legal. Este vorba despre deșeurile care nu sunt colectate de la ușă sau de la bloc, conform prevederilor legale. În afară de deșeurile care se adună de la casă sau de la blocuri mai există alte tipuri de deșeuri precum cele voluminoase, deșeuri din textile, deșeuri din lemn, mobilier, anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electeronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, cadavre de animale, deșeuri din grădină, deșeuri din construcții, deșeuri din demolări”, a declarat primarul Emil Boc în ședința consiliului local. 

Proiectul va fi depus spre finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta C3: Managementul deșeurilor. Momentan, în municipiu există două centre de colectare a deșeurilor voluminoase, deschise în anul 2019, în cartierul Mărăști, sub Podul Fabricii (cu intrare de pe strada Septimius Severus), respectiv în Mănăștur, pe strada Bucium fn, în vecinătatea autobazei Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca. Cele două centre au fost deschise pentru a diminua numărul rampelor clandestine pe raza municipiului Cluj-Napoca.


„Astăzi noi avem asemenea structuri, dar de dimensiuni reduse și cu cantități limitate pe zi pentru persoanele care le duc acolo. În condițiile în care există posibilitatea ca din PNRR să putem construi și constitui un centru mare, de aport voluntar, pentru alte deșeuri decât cele menajere tradiționale, venim în fața dumneavoastră în vederea pregătirii cadrului legal de depunere, care va fi probabil undeva în partea a doua a lunii septembrie. În ultimă instanță, economisim bani din buigetul local, pentru că aceste lucruri oricum trebuie făcute, iar dacă avem această oportunitate de a folosi fonduri europene, trebuie să beneficiem de acestea”, a mai arătat primarul. 

Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi. Dreptul de superficie ar urma să își producă efectele până în 31 decembrie 2035, conform cerințelor legale, a explicat edilul. La noul depozit, deșeurile ar urma să fie colectate separat.


Deșeurile urmează să fie preluate de un operator de salubritate de la domiciliu, în schimbul unei taxe de trasnport, dar pot fi duse și direct la centru de către clujeni, gratuit. 

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Campanie de colectare a ierbii, la Florești. VEZI programul campaniei

abonare newsletter