Administrație

Amețitor. Peste 406 milioane de euro va costa viitorul Spital Pediatric din Borhanci

Peste 406 milioane de euro ar urma să coste ridicarea Spitalului Pediatric Monobloc situat în Borhanci. Consiliul Județean Cluj pune pe masa consilierilor proiectul privind indicatorii tehnico-economici pentru această investiție. Banii pentru ridicarea spitalului ar urma să vină din bugetul Consiliului Judeţean Cluj pe anii 2022-2026 și din fonduri europene.

 

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de miercuri se află și un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii Spital Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.


De altfel, în urmă cu câteva zile, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunța că „în cel mai scurt timp posibil indicatorii tehnico-economici aferenți primului spital public din zona Transilvaniei care va oferi servicii medicale integrate în domeniul pediatriei vor fi supuși aprobării plenului forului administrativ județean”.

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea totală a viitorului spital este de 1.991.571.570 lei (TVA inclus) / 406.443.177 euro.


Date tehnice din proiectul de hotărâre

Suprafața totală teren 169.700 mp
Regim de înălțime propus S+P+5E+ Etaj Tehnic
Suprafața construită la sol propusă 19.910,55 mp –spital; 1.497,68 mp  - clădire tehnică
Suprafața desfășurată totală 97.528,74 mp – spital; 3.014,56 mp  - clădire tehnică

Număr total de paturi:
Sector spitalizare continuă - 515 paturi (fără A.T.I)
Serviciul ATI - 30 paturi
Sector spitalizare de zi - 51 paturi


Eşalonarea investiţiei

Anul I: 27.432. 120 lei, cu TVA 
Anul II: 311.563.800 leicu TVA 
Anul III: 311.563,800 lei cu TVA 
Anul IV: 763.874. 100 lei cu TVA 
Anul V: 577.137.750 lei cu TVA 


Durata de execuție: 45 luni
Durata de realizare: 120 luni
Durata de implementare: 158 luni

„Consiliul Județean Cluj şi-a propus construirea unui nou spital pentru copii, menit să îmbunătățească infrastructura medicală a județului Cluj, dar și a altor 30 județe, asigurând asistență medicală pentru copii, activitate de cercetare și didactică. La baza întocmirii studiului de fezabilitate au stat tema de concurs și studiul de evaluare a structurii Spitalului Clinic de Urgență pentru copii Cluj-Napoca pentru viitorul Spital Pediatric Monobloc. Spitalul va avea o adresabilitate ridicată, atât pentru pacienții cu domiciliul în județul Cluj, cât și pentru cei din alte județe, deservind pacienții din aproape toate județele țării. Pornind de la aceste premise, regândirea structurii funcționale a spitalului, corelată cu mutarea tuturor serviciilor într-un nou amplasament care să permită o abordare integrată, va contribui în mod direct la creșterea calității serviciilor medicale oferite”, transmite instituția.


Apart-hotel pentru medicii rezidenți

În prezent, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca are o capacitate totală de 506 paturi de spitalizare continuă şi funcționează într-un sistem de tip pavilionar, în opt amplasamente diferite, situate în municipiul Cluj-Napoca.

„În scopul limitării deplasării pacienților și aparținătorilor de la un spital la altul, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii își va completa și va consolida oferta de servicii medicale cu servicii medicale actualmente oferite de alte structuri spitalicești din județ și din regiune (boli infecțioase, tratamente oncologice, recuperare medicală). De asemenea, în ceea ce privește zona de îngrijiri paliative, spitalul va reprezenta o alternativă pentru pacienții care, în prezent, se adresează altor spitale din țară sau străinătate. Astfel, prin structura funcțională propusă, spitalul va oferi din nou serviciile pe care le-a oferit în trecut, dar care au fost întrerupte din diverse motive (lipsa infrastructurii și a dotărilor moderne, lipsa personalului de specialitate). Noul spital va deveni un nou pol de cercetare medicală al orașului fiind acompaniat de o serie de funcțiuni conexe cum ar fi: cercetare, apart-hotel pentru medici rezidenți și medici invitați, educație. În Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Transilvania de Nord), conform raportului Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, se manifestă importante discrepanțe în ceea ce privește accesul la serviciile medicale. Statisticile evidențiază rolul municipiului Cluj-Napoca drept centru regional de excelență în domeniul medical, precum și slaba dezvoltare a serviciilor medicale în județele Sălaj, Bistrița-Năsăud și Satu Mare", arată Consiliul Județean Cluj.

Investiție promisă din 2019

În februarie 2019, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunța construirea unui Spital Pediatric Monobloc în Borhanci, în locul cartierului de locuințe pentru tineri promis de primarul Emil Boc, proiect compromis de ani buni.

„Intenţia noastră este de a construi acest spital în maxim 2 ani. Este o locaţie bună, într-o zonă de dezvoltare. Cele două centuri care vor deservi în perspectivă, una există, cea de-a doua va fi în câţiva ani, va face accesul facil la această locaţie. În paralel, este un proiect de lărgire a străzii Borhanci la patru benzi”, spunea Tișe în urmă cu 3 ani.

Ulterior, în 2021, Alin Tișe spunea că lucrările la Spitalul Pediatric vor începe în acest an. Potrivit acestuia, viitorul spital este poziţionat între cele două centuri (centura Vâlcele-Apahida şi viitoarea centură metropolitană) cu acces la străzile Borhanci şi Sopor.

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Județean plătește 2,4 milioane de euro pentru clădirea viitorului spital monobloc

PSD cere construcția unui spital monobloc pentru copii în Cluj-Napoca

Alin Tișe, despre Spitalul Pediatric din Borhanci: „Procedurile avansează rapid”. Despre proiect președintele CJ Cluj vorbește din 2019

abonare newsletter