Actualitate

Ministerul Muncii asigură că locurile de muncă ale românilor nu vor fi „furate” de ucraineni

Secretarul de stat în Ministerul Muncii si Solidarităţii Sociale, Cristian Vasilcoiu, a dat asigurări că locurile de muncă ale românilor nu vor fi „furate” de ucraineni, respingând „temerile” exprimate de anumite persoane în spaţiul public.

Refugiați ucraineni, în România. Foto: depositphotos.com. Refugiați ucraineni, în România. Foto: depositphotos.com.

 

 


„Avem un număr foarte mare de locuri de muncă declarate vacante în mod constant de către angajatori, motiv pentru care am şi mărit contingentul de lucrători non-UE la 100.000 anul acesta, prin hotărâre de guvern, faţă de 50.000 cât a fost anul trecut.

 


Şi, de asemenea, din discuţiile pe care le purtăm în mod constant cu mediul de afaceri rezultă că dumnealor ar avea nevoi de aproximativ 250.000 de persoane pentru a le angaja, pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii optime. Şi tot dumnealor spun că, dacă ar găsi aceste 250.000 de persoane, imediat piaţa ar mai avea nevoie de încă 250.000 de persoane, pentru că toate companiile vor să se dezvolte, să-şi mărească cifra de afaceri şi aşa mai departe”, a spus oficialul Ministerului Muncii, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


El a anunţat că, în momentul de faţă, în România sunt înregistrate 3.286 de contracte de muncă ale unor cetăţeni ucraineni, cu 728 mai multe decât în data de 24 februarie, de când a debutat conflictul din Ucraina: „Şi, de asemenea, avem 355 de cetăţeni ucraineni care s-au înregistrat la Agenţiile judeţene de ocupare şi formare în vedere căutării unui loc de muncă. Ei primesc în momentul de faţă consiliere, astfel încât, în funcţie de ceea ce ştiu dumnealor să facă, ce atribuţii au, să fie îndrumaţi către un loc de muncă adecvat”.

Peste 100 de companii, dornice să angajeze ucraineni

Cristian Vasilcoiu a adăugat că, la ora actuală, există în România 143 de companii care şi-au exprimat intenţia de a oferi un număr 3.135 de locuri de muncă şi pentru cetăţeni ucraineni.


„Atenţie, nu sunt dedicate exclusiv cetăţenilor ucraineni. În măsura în care există cetăţeni români care doresc să le ocupe, o pot face la fel de bine”, a completat Vasilcoiu.

În ce domenii s-au angajat ucrainenii?

Întrebat în ce domenii s-au angajat ucraineni, acesta a precizat că „cele mai multe sunt în construcţii, sunt în zona de transport şi de depozitare, de asemenea sunt şi în industria auto”.


La nivelul întregii ţări, 4.300 de companii oferă în momentul de faţă 33.800 de locuri de muncă vacante, iar şomajul este la un minim istoric.

„Pe luna februarie este 2,67 %, în ianuarie a fost 2,68%. Media anului trecut a fost de 2,69%”, a evidenţiat Vasilcoiu.

Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Peste 8.000 de refugiați ucraineni au intrat în România în ultima zi. Aproximativ 3.000 au ajuns în Cluj de la începutul războiului

Noi locații de cazare pentru refugiații ucraineni în Cluj-Napoca și alte localități din județ

Arhitecții ucraineni se pot angaja la Cluj. Cei care nu pot părăsi Ucraina lucrează remote

abonare newsletter