Actualitate

OFICIAL. Restricțiile din pandemia de COVID-19 au fost anulate. Masca nu mai este obligatorie nici în interior

Guvernul a decis să nu se prelungească starea de alertă, fiind eliminate o serie de restricții.

OFICIAL. Restricțiile din pandemia de COVID-19 au fost anulate. Masca nu mai este obligatorie nici în interior OFICIAL. Restricțiile din pandemia de COVID-19 au fost anulate. Masca nu mai este obligatorie nici în interior

 

Toate restricțiile vor fi ridicate și vor rămâne doar recomandări, conform unui anunț făcut de Alexandru Rafila.


Ulterior, MAI a anunțat că de mâine, ora 00.00, toate restricțiile vor fi eliminate.

„Începând de mâine, 9 martie a.c., ora 00.00, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.


Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat (spre exemplu:obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc).”

Măsuri la care se renunță:


  • Eliminarea măștii interior, exterior
  • Nu vor mai exista limite în spațiile interioare, restaurante
  • Nu vor mai exista limite cu privire la oralul
  • Nu va mai fi solicitat Certificatul Verde la intrarea în țară

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că masca de protecție în spații închise va fi doar o recomandare. El le-a mai recomandat românilor să fie prudenți și să se autoizolele în cazul în care au simptome de COVID-19.

Rafila a mai adăugat că „este de bun simț” ca românii care sunt infectați cu COVID-19 să se izoleze.


Spitalele care au tratat pacienți COVID-19 vor avea grijă în continuare de acești pacienți, dar în paralele își vor continua activitatea în mod normal.

Atenție la documentele care au fost prelungite în starea de alertă

Totodată, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliției locale în cadrul activităților realizate de către unitățile de poliție, precum și subordonarea operațională a serviciilor voluntare pentru situații de urgență și a serviciilor de ambulanță.


De asemenea, punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parțial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide, astfel:

  • La frontiera româno-ungară: Carei – județul Satu – Mare
  • La frontiera româno-bulgară : Lipnița, Dobromir – județul Constanța. 

Cartea de identitate sau permisul de conducere a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetățenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomerația la ghișee.

În ceea ce privește măsurile, cu caracter temporar care vor rămâne în vigoare, de protecție sanitară pentru gestionarea situației epidemiologice și limitarea răspândirii Covid- 19, în contextul încetării stării de alertă, Ministerul Sănătății urmează să emită recomandări populației în acest sens. 

 

CITEȘTE ȘI:

Universitățile ar putea continua cursurile online! Ministrul Cîmpeanu a anunțat scenariul după ridicarea stării de alertă

Ce restricții se ridică din 8 martie? Magazinele și localurile ar putea fi deschise și după ora 22:00

Ultimele Stiri
abonare newsletter