Actualitate

„Clujul copiilor”. Hartă a locurilor de joacă din oraș și un nou regulament pentru întreținerea acestora

Consilierii locali USR-Plus au realizat o hartă a locurilor de joacă din municipiu și propun un nou regulament de întreținere și amenajare a acestora.

 

 


A fost lansată harta locurilor de joacă, o unealtă online prin care clujenii pot evalua starea parcurilor în care își scot copiii la joacă. Datele înregistrate vor fi folosite pentru îmbunătățirea acestora și conturarea unui regulament de întreținere a spațiilor destinate copiilor.

 


„Lansăm harta locurilor de joacă prin care am identificat toate locurile de joacă din evidențele Primăriei Cluj-Napoca. Harta este o unealtă colaborativă prin care toți clujenii pot evalua fiecare loc de joacă pentru a putea confrunta starea de fapt cu cea din evidențe. Facem un apel către toți clujenii să participe la acest exercițiu. Cu cât avem mai multe date cu atât mai bine vom putea interveni”, se arată într-un comunicat al Alianței USR-Plus Cluj-Napoca. 

Ce probleme au locurile de joacă din Cluj?

Printre primele probleme identificate cu privire la locurile de joacă amenajate la nivelul municipiului Cluj-Napoca se numără dimensiunea redusă a acestora, mobilierul învechit sau insalubru, proximitatea față de ghenele de gunoi și lipsa delimitării corespunzătoare de parcările și străzile din apropierea acestora.


„În ultimele luni am evaluat mai mult de 70% dintre spațiile considerate locuri de joacă de către Administrația Cluj-Napoca și am identificat multiple probleme incluzând dimensiunea mică a acestora, mobilierul învechit majoritar din plastic, localizarea în preajma ghenelor de gunoi, mobilier murdar, chiar insalubru pe alocuri, lipsa umbririi, localizarea în proximitatea parcărilor și a străzilor reprezentând astfel un pericol pentru copii, unele chiar lângă străzi foarte circulate fără o delimitare de siguranță”, se mai arată în documentul citat.

Nou regulament pentru spațiile de joacă

Consilierii USR-Plus au pus în consultare publică o propunere de regulament de întreținere și amenajare a locurilor de joacă pentru copii în Cluj-Napoca care să stea la baza prioritizării investițiilor în aceste locuri de joacă, luând în calcul aspecte precum:


- Gradul de împrejmuire;
- Tipul de mobilier;
- Gradul de umbrire;
- Gradul de curățenie;
- Grad de întreținere a gropilor de nisip;
- Gradul de înierbare;
- Proximitatea față de alte locuri de joacă.

Regulamentul poate fi consultat AICI.


Obiectivul: un oraș mai prietenos cu copiii până în 2030

Aleșii locali ai Alianței își propun ca, prin măsurile propuse, Clujul să devină un oraș mai prietenos cu copiii până în anul 2030, prezent pe harta turismului european pe acest segment.

„Avem un plan și o viziune despre orașul nostru - un oraș prietenos cu copiii, un oraș de ales și de vizitat de către familii. Trebuie să începem acum pentru a putea ajunge în 2030 acolo unde ar fi trebuit deja să fim. Pe toată durata mandatului vom veni cu proiecte sau propuneri de proiecte pentru a ne atinge dezideratul de a face din Cluj-Napoca un oraș prietenos cu familiile și copiii și de a-l pune pe harta turismului european pe acest segment”, se mai arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI

Harta celor 300 de locuri de joacă din Cluj-Napoca! Unde îți poți duce copilul la joacă?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter