Actualitate

Discuții între Guvern și Asociația Municipiilor, condusă de Boc. Guvernul suportă indemnizațiile persoanelor cu handicap, bursele și transportul elevilor

Asociația Municipiilor din România, al cărei președinte este primarul Emil Boc, a purtat discuții cu membri ai Guvernului privind legea bugetului de stat și modificarea Codului Administrativ.

 

 


Conducerea Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) a participat marţi, 19 ianuarie, la o întâlnire cu prim-ministrul Florin Cîţu și Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pe tema Bugetului de stat pe anul 2021.

 


Pe agenda s-au aflat urmatoarele teme:

- legea bugetului de stat pe anul 2021;
- reluarea și finalizarea procesului de descentralizare;
- modificarea Codului Administrativ;
- evaluarea cadrului institutional privind funcționarea PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență);
- finanțarea burselor și a transportului elevilor;
- modificarea legislației privind achizițiile publice pentru dotarea și întreținerea centrelor de vaccinare;
- legea salarizării.


Cheltuielile cu indenmizațiile pentru persoanele cu handicat trec înapoi la Guvern

În urma consultărilor cu domnul Florin Cîţu, Prim-ministrul Romaniei s-a agreat, în primul rând, ca guvernul să suporte 90% din cheltuielile cu indemnizațiile pentru persoanele cu handicap. Amintim că, în bugetul de stat pentru anul 2019, cheltuielile prin care statul ar fi trebuit să le asigure indemnizațiile lunare și salariile asistenților personali au fost mutate în sarcina autorităților locale.

„Începând cu ianuarie 2021, cheltuielile pentru indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul municipiilor și sectoarelor municipiului Bucureşti, drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, sistemul de protectie a copilului, se vor finanța astfel:


- 90% de la bugetul de stat
- 10% din bugetele locale.

Guvernul va reglementa componența comisiilor de evaluare a dosarelor pentru persoanele cu handicap și va include în acestea reprezentanții municipiilor”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Municipiilor din România.


Modificarea Codului Administrativ

De asemenea, s-a stabilit că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), condus de Cseke Attila:

- va relua și va accelera procedurile privind transferul bunurilor, imobilelor, terenurilor din domeniul public / privat al statului, către autoritățile locale;
- va elabora o lege sectorială pentru transferul bunurilor imobile aflate în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) către municipii;
- va ugenta procedurile de transfer ale acestora și va permite cadastrarea și întăbularea bunurilor după transferul acestora către municipii;
- va colabora cu AMR pentru modificarea prevederilor Codului Administrativ.

„Legea zonelor metropolitane” va fi susținută de Guvern

Asociația Municipiilor din România mai anunță că s-a agreat elaborarea unui proiect al „Legii zonelor metropolitane” care va fi susținut de Guvern.

Totodată, s-a acceptat propunerea AMR privind analizarea creșterii plafonului actual pentru autorizarea tragerilor din finanțările rambursabile, care este în prezent de 1.200 mil. lei, pentru anii 2021/2022 / 2023.(Autorizarea tragerilor se face prin Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale - CAIL).

Nu în ultimul rând, s-a agreat ca suportarea costurilor burselor și a transportului public pentru elevi să se facă de către Guvern.

„Domnul Florin Cîțu, prim-ministru al României, a asigurat primarii de municipii, referitor la consultarea in elaborarea ghidurilor, pentru programele cu finantare europeana care fac parte din acordul de parteneriat dintre Romania si Comisia Europeana, aferente perioadei de programare 2021-2027 si pentru Planul National de Redresare si Rezilienta”, se arată în comunicat.

La întâlnire au participat, din partea Guvernului României, prim-ministrul Florin Cîțu și Cseke Attila Zoltan, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, iar din partea AMR: Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca - Președinte AMR, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău - Presedinte executiv AMR, Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi - Prim-vicepreşedinte AMR,  Ion Lungu, primarul municipiului Suceava - Prim-vicepreşedinte AMR,  Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi - Vicepresedinte AMR,  Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova - Vicepresedinte AMR, Florin Birta, primarul municipiului Oradea - Vicepresedinte AMR, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroşani - Vicepresedinte AMR, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, primarul municipiului Bacău, Constantin Mitache, Director General al AMR.

CITEȘTE ȘI

Emil Boc reproșează Guvernului Cîțu lipsa de transparență: „Și-a însușit rapid practicile nesănătoase ale guvernelor anterioare”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter