Tot mai mulți locuitori din comunele Clujului vor introducerea de curse operate de Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca. Președintele CJ Cluj arată însă că traseele trebuie susținute prin subvenții dacă nu sunt profitabile.
Profesorul Călin Hințea (FSPAC, UBB) explică strategia prin care Clujul încearcă să oprească „exodul-creierelor”, adică pierderea oamenilor și a resurselor de „inteligență”.
Ce este „exodul creierelor”? Expuse concurenței pieței libere, țările est-europene au rămas în urmă, cu avantaje competitive reduse și perspective slabe pentru viitor. Tinerii și-au căutat viitorul în alte părți și au lăsat aceste regiuni cu o populație îmbătrânită și cu și mai puține oportunități. Un oraș a gândit o strategie pentru a opri exodul-creierelor – Cluj-Napoca.
Activiștii de mediu de la Someșul Nostru au dezbătut, alături de studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, situația cursurilor de apă din Cluj-Napoca și din județ și au venit cu propuneri pentru o mai bună relație a cetățenilor cu apa.
Clujul va avea un nou campus studențesc, dar în afara orașului. Emil Boc a anunțat că lucrează, împreună cu primarii din zona metropolitană, la un masterplan educațional.
Primăria municipiului Cluj-Napoca intenționează să treacă la un sistem de achiziții publice centralizat. Despre acest proiect, primarul Emil Boc spune că această reformă, ca amploare și magnitudine, „este de impactul reformei administrativ-teritoriale a țării, având în vedere că avem o lege din 1968 de pe vremea lui Ceaușescu”.
Primarul Emil Boc a vorbit miercuri despre situația școlilor din Cluj la început de an școlar și și-a exprimat supărarea pe faptul că localitățile limitrofe nu asigură destule locuri în școli, creșe și grădinițe.