Actualitate

Veniturile județului, în cădere liberă din cauza pandemiei de coronavirus. Scădere cu 40% a încasărilor, în aprilie

Încasările la bugetul județului Cluj au scăzut cu 40% în una aprilie, pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus.

Veniturile județului, în cădere liberă din cauza pandemiei de coronavirus. Scădere cu 40% a încasărilor, în aprilie Veniturile județului, în cădere liberă din cauza pandemiei de coronavirus. Scădere cu 40% a încasărilor, în aprilie

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a declarat că, în luna aprilie, încasările la bugetul județului din impozitul pe venit și TVA au înregistrat o scădere de aproximativ 40%. Reducerea veniturilor la bugetul județean este o urmare a crizei coronavirus și a decretării stării de urgență în România.

„În luna aprilie, încasările la ceea ce înseamnă impozitul pe profit și TVA au scăzut cu până la 40%, din informările pe care mi le-au făcut Finanțele. Este o scădere semnificativă. Noi chiar dacă avem un buget realizat și consistent, dacă el nu se aprovizionează noi nu putem să facem efectiv cheltuiala”, a declarat Alin Tișe, la un post local de radio.


El a arătat că, dacă această scădere se va păstra, administrația județeană va fi nevoită să ia măsuri pentru diminuarea cheltuielilor, dar și pentru amânarea unor proiecte până anul viitor.

„Dacă pe hârtie anumite capitole arată bine, dacă banii nu sunt încasați trimestrial și lunar de la firme, care sigur au probleme, deci dacă această scădere va continua atunci noi va trebui să luăm măsuri pentru a diminua din cheltuieli și de a eficientiza din cheltuielile pe care le avem. După ce intrăm în normalitate, putem regândi aceste proiecte în partea a doua a anului și vom vedea care din ele se pot aplica și care vor fi amânate pe anul următor. Vom vedea la începutul lunii viitoare”, a mai spus Tișe.


Pierderi de 7,5 mil. euro din bugetul local

Bugetul municipiului Cluj-Napoca a înregistrat pierderi de aproximativ 7,5 milioane de euro, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, a arătat primarul Emil Boc.

„Am apăsat pedala pe investițiile pe fondurile europene, de unde urmează să ne recuperăm banii. Am aplicat principiul potrivit căruia nimeni nu este uitat, abandonat. În ansamblu, impactul crizei coronavirus este de circa 7–7,5 milioane de euro, o parte din acești bani urmând să-i recuperăm din fonduri europene. Mă refer aici la achiziționarea de echipamente medicale. Guvernul a anunțat faptul că va fi posibil să recuperăm aceste costuri din fonduri europene, noi am apelat la această procedură”, a punctat Emil Boc.


CITEȘTE ȘI

Cum va recupera Primăria banii clujenilor, cheltuiți în criza provocată de coronavirus?

 

abonare newsletter