Actualitate

Căutarea a luat sfârșit! Consiliul Județean va construi Spitalul Monobloc de Copii în Becaș

După mai mulți ani de căutare a unui teren portivit, Spitalul Monobloc de Copii va fi construit pe un teren al USAMV din zona Becaș.

Terenul de 16 ha va fi preluat de Consiliul Județean de la USAMV Terenul de 16 ha va fi preluat de Consiliul Județean de la USAMV

Consilierii județeni vor dezbate, în ședința extraordinară de vineri, 13 martie, preluarea unui teren aflat în administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) cu suprafața de circa 16 hectare din zona Becaș, pe care va fi construit noul Spital Pediatric Monobloc, respectiv transferul unui teren cu imobile din proprietatea județului Cluj în proprietatea Statului și ulterior în proprietatea USAMV, teren și imobilele care actualmente sunt ocupate de Spitalul Pediatric de pe strada Moților nr. 66 – 68. Acestea urmează a fi predate USAMV imediat după eliberarea lor ca urmare a finalizării construcției noului Spital Pediatric Monobloc.

"Acest pas concret urmărește o viziune de dezvoltare a serviciilor medicale de pediatrie pentru următorii 50 de ani, servicii moderne, integrate, de care vor beneficia copiii din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj și zonele învecinate", transmit reprezentanții Consiliului Județean Cluj.


Proiectul a fost inițiat în urma discuțiilor purtate în ultimele luni de către președintele Consiliului Județean, Alin Tișe și rectorul USAMV, Cornel Cătoi. Universitatea a exprimat disponibilitatea de a oferi CJ Cluj acordul pentru transferul terenului din proprietatea Statului român, în proprietatea județului.

Etapa următoare prevede ca, în regim de urgență, să fie inițiată procedura legislativă prin care terenul destinat noului Spital Pediatric Monobloc să treacă în proprietatea județului Cluj.


Potrivit referatului de aprobare a proiectului, statistica ultimilor ani arată faptul că numărul copiilor din județul Cluj a crescut cu aproximativ 2.000 de copii/an, ajungând la un total de 100.042 copii (0-14 ani) în 2018.

În momentul de față, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj - Napoca este un spital pavilionar care își desfășoară activitatea în 9 locații diferite, având în structura actuală 11 secții, 2 compartimente, stație de dializa, UPU, distribuite în 14 clădiri, aflate pe raza orașului Cluj - Napoca, cu o distanță medie de aproximativ 4 km între ele, din care 10 clădiri sunt revendicate și nu pot fi reabilitate sau reamenajate.


În fiecare an, un număr de aproximativ 70.000 de cazuri/an care sunt asistate în Spitalul de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Aceste rezultate cantitative sunt completate de activitatea medicală de vârf care se desfășoară în spital, având în derulare 15 studii clinice, ceea ce poziționează Spitalul de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca în topul spitalelor de pediatrice la nivelul național, prin realizarea indicatorilor statistici care reflectă din plin activitatea medicală desfășurată.

Clădirile deținute de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj – Napoca sunt vechi, unele datând din 1920. Unitatea medicală ce se dorește a fi construită va avea un profil regional și va dispune de o capacitate de 700 de paturi, cu 200 mai mult comparativ cu cele existente în prezent.

abonare newsletter