Actualitate

Monitorul a avut dreptate. CJ Cluj a ratat (din nou) proiectul Centrului de Deșeuri! 8 ani de minciuni, furt și incompetență!

”Afacerea gunoielor miroase a minciună și incompetență” – scria Monitorul de Cluj în 2016. Suspect, deși procurorii știu, nimeni nu este tras la răspundere.

*Licitaţia pentru Centrul de Deşeuri a fost câştigată în 2011 de S.C. Confort SA și Atzwanger Spa pentru 107,5 milioane lei fără TVA (23,8 milioane de euro)

*Lucrările trebuiau finalizate în luna mai 2013


*În octombrie 2014, contractul pentru construirea Centrului de Deşeuri a fost reziliat după mai multe ilegalități și lucrări de mântuială

*În 2016, contractul pentru finalizarea Centrului de Deşeuri a fost atribuit firmei Kranz Eurocenter contra sumei de 24 de milioane de euro


*Din 2012 și până în prezent, valoarea investiţiei a crescut de patru ori, ajungând să coste peste 101 milioane de euro

*Procurorii spun că bugetul județului Cluj a fost prejudiciat cu peste 13 milioane de lei


*În 2019, Consiliul Județean a reziliat, pentru a doua oară, contractul pentru construirea Centrului de Deșeuri

*Regia Autonomă a Domeniului Public, aflată în subordinea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, este noul constructor al Centrului de Deșeuri pe motiv de urgență (fără precedent) pentru care va primi 11,6 milioane euro


*În prezent, stadiul fizic al lucrărilor de execuție la CMID Cluj este de 55%, la 8 ani de la debutul proiectului

*Începând din septembrie 2019, municipiul Cluj-Napoca este în pericol să nu mai aibă unde-și depozita deșeurile. Orașul produce 10.000 de tone de gunoi pe lună


*În septembrie 2016, jurnaliștii Monitorul de Cluj au fost singurii din țară care au anticipat acest nou dezastru la Centrul de Deșeuri odată cu venirea firmei Kranz Eurocenter (al cărui patron derula afaceri „penale” cu Elena Udrea). ”Afacerea gunoielor miroase a minciună și incompetență” este titlul articolului unde am demonstrat, dacă mai era necesar, că proiectul Centrului de Deșeuri este cea mai mare țeapă dată clujenilor de Consiliul Județean

Centrul de Deșeuri (CMID) nu este gata, este departe de a fi funcțional în ciuda laudelor Consiliului Județean că se lucrează la „foc continuu” și o parte a investiției este gata de inaugurare. Județul Cluj a cheltuit sute de milioane de euro pe un proiect care, de 8 ani, bate pasul pe loc, rampa de gunoi de la Pata Rât nu e închisă, clujenii plătesc facturi majorate la salubritate, iar rampele permanente ale RADP-ului (de patru ani de zile nu mai putem vorbi de rampe temporare) nu mai fac față tonelor de deșeuri care se depozitează, Clujul fiind nevoit să își transporte gunoaiele la Oradea sau Târgu Mureș.

Consiliul Județean Cluj se face că nu vede toate aceste lucruri și insistă că lucrările la Centrul de Deșeuri se află în grafic, finalizarea obiectivului fiind programată în 2023 (!!!). Pentru a-și masca incompetența, Consiliul Județean spune că proiectul „a fost fazat”. Realitatea este că acest obiectiv trebuia finalizat încă din 2013.

Doi constructori, alte zeci de milioane de euro decontate

Potrivit Consiliului Județean, în prezent, pe șantierul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj există doi antreprenori care execută lucrări: Asocierea Kranz Eurocenter SRL & ISPE SA, care execută lucrări suplimentare necesare pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a versantului pe care este amplasată celula de depozitare din cadrul CMID Cluj, dar care, potrivit funcționarilor CJ ar fi abandonat demult lucrările și Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj care execută lucrări de proiectare și execuție a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor - lucrări în regim de urgență.

Cum s-a ajuns aici?

„Schimbarea constructorului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor s-a realizat ca urmare a rezilierii de către Consiliul Județean a acordului contractual (n.r. cu Kranz Eurocenter). Motivul rezilierii contractului de lucrări fiind abandonarea contractului de către antreprenor, care nu a putut fi prevăzută de beneficiar. Județul Cluj a acționat în interes public și nu a reziliat acest contract imediat, deși motivele au fost multiple. Antreprenorul a comunicat în repetate rânduri că va rezilia. Consiliul Juețean nu a dorit să interpreteze notificările în sensul unei intenții de abandon”, a comunicat Consiliul Județean în urma unei solicitări Monitorul de Cluj.

În prezent, potrivit forului județean, stadiul fizic al lucrărilor de execuție la CMID Cluj este de aproximativ 55%, la 8 ani de la debutul proiectului! Colac peste pupăză, Centrul de Deşeuri este în pericol să nu primească autorizaţie de funcţionare, deoarece clădirile nu respectă cerinţele pentru protecţia la foc.

De ce a primit RADP un contract de peste 11 mil. € fără licitație

În iulie 2019, Consiliul Județean Cluj a acordat fără licitație un contract în valoare de 54,7 milioane lei (11,6 milioane de euro) fără TVA către Regia Autonomă a Domeniului Public, una dintre regiile administrației locale, pentru proiectarea și execuția Centrului de Management al Deșeurilor.

Forul județean motivează caracterul urgent al contractului prin „riscul iminent de ravenări consistente a lucrărilor executate, de degradare a lucrărilor existente și posibilitatea apariției unor noi alunecări de teren, costuri suplimentare semnificative, termen suplimentar necesar finalizării lucrărilor prin depășirea termenelor rezonabile și finale de intrare în operare și depășirea termenelor din contractul de finanțare”.

După ce a închis ochii mult timp, Tișe începe să vadă problema gunoaielor?

De ce își trimite municipiul Cluj-Napoca deșeurile la Oradea? De ce cresc tarifele la gunoi? De ce rampele ating capacitatea maximă? De ce se aprinde sistematic muntele de deșeuri de la Pata Rât și degajă un fum toxic peste oraș? În multe din ieșirile publice, Tișe susținea că „în niciun caz din cauza nefinalizării Centrului de Deșeuri”.

Acum, se pare că situația s-a schimbat. Consiliul Județean recunoaște că nerealizarea CMID „este cauza majoră a problemelor legate de gestionarea deșeurilor la nivelul județului Cluj” și vorbește despre riscul apariției „unui blocaj în eliminarea deșeurilor în județ”.

Rampele temporare ale RADP răsar ca ciupercile după ploaie

Consiliul Județean mai motivează urgența contractului prin faptul că „singura platformă temporară RADP care primește deșeurile colectate la nivelul municipiului Cluj-Napoca, la momentul demarării procedurii de achiziție, avea autorizație de funționare până în luna septembrie 2019”, iar “platforma temporară Salprest care primește deșeurile colectate din județ a sistat parțial primirea de deșeuri”.

Între timp, RADP Cluj a primit undă verde de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) pentru construirea celei de-a cincea platforme temporare pe lângă cele patru existente deja, după ce cantitatea depozitată s-a apropiat de maximul prevăzut de autorizația dată de APM și anume 75%. Reamintim că la Pata Rât trebuia să fie o singură rampă funcţională pentru doar câteva luni.

Șantier abandonat?!

Din vară se pare că șantierul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor a fost abandonat, după cum recunoaște un expert tehnic angajat de Consiliul Județean.

„Având în vedere istoricul amplasamentului și modul în care s-au desfășurat activitățile în decursul perioadei de execuție se atrage atenția că nefinalizarea lucrărilor în cel mai scurt timp și în ritm susținut poate conduce la activarea unor fenomene de instabilitate. Acestea vor afecta și lucrările deja executate ceea ce va conduce la cheltuieli suplimentare și la creșterea duratei de execuție. Faptul că în prezent nu se execută lucrări și ținând seama de observațiile directe din amplasament considerăm că s-a creat o nouă situație de urgență”, susținea expertul într-o adresă trimisă în iunie 2019 Consiliului Județean.

CJ se laudă în comunicate de presă, dar când vine vorba de gunoi îl ascunde sub preș

Deși faptul că s-a reziliat a doua oară contractul la Centrul de Deșeuri și că RADP va primi 11 mil. € fără licitație pentru finalizarea obiectivului erau informații de maxim interes pentru comunitatea clujeană, Consiliul Județean a preferat să ascundă de ochii contribuabililor aceste informații. În schimb, instituția trimite comunicate de presă despre ce drum s-a mai asfalt prin județ sau ce evenimente culturale mai au loc în weekend-uri.

Întrebat de ce nu a ieșit public cu aceste informații, Consiliul Județean a transmis că “își rezervă dreptul de a transmite comunicate de presă la momentul oportun”.

L-a luat gura pe dinainte?

În vara acestui an, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, Valentin Jucan (care și-a dat demisia din Consiliul Național al Audiovizualului înainte de expirarea mandatului, după ce un ziar local din Cluj l-a acuzat de luare de mită), a recunoscut într-o discuție telefonică cu un jurnalist schimbarea constructorului la Centrul de Deșeuri. Ulterior, la o zi distanță, tot telefonic a precizat ”că s-a încurcat și că e același constructor”. Răspunsul oferit la solicitarea Monitorul de Cluj îl contrazice. A avut dreptate, dar a ales să nu spună adevărul.

Cât va mai suporta Boc? „Este o situație aproape imposibilă”

Nici primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, nu știe când va fi dat în folosință Centrul de Deșeuri. Edilul susține că orașul produce 400 de tone de deșeuri pe zi și că investiția Consiliul Județean este așteptată „ca pâinea caldă”.

Această întrebare (când va fi dată în folosință prima celulă din cadrul Centrul de Management Integrat al Deșeurilor - n.r.) trebuie să o adresați Consiliului Județean. Noi nu ne putem asuma un termen ce nu depinde de noi. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru noi toți. Tot ce facem e în concordanță cu autorizația de mediu emisă pentru rampa temporară de la RADP. Vreau să îl felicit pe domnul Pantelimon că în situații aproape imposibile a reușit și reușește să țină sub control un oraș care are 400 de tone de deșeuri în fiecare zi. Până se termină Centrul de Deșeuri, avem soluțiile legale la dispoziție pentru a face față problemelor unui oraș cu 400 de tone de deșeuri pe zi”, a precizat primarul Emil Boc.

DNA știe ce se întâmplă la Centrul de Deşeuri, dar nimeni nu răspunde. În pixul lui Alin Tişe stau 3 mil. euro!

Potrivit unor documente, procurorii anticorupţie ştiu despre ilegalităţile comise în derularea contracului pe fonduri europene de la Centrul de Deşeuri, dar cu toate acestea nimeni nu a răspuns pentru dezastrul de acolo.

DNA Cluj susţine că pe parcursul executării contractului „au fost depistate numeroase situaţii de decontare a unor lucrări neconforme, inexistente, executate la dimensiuni mai mici faţă de cele proiectate, toate aceste manopere fiind de natură să potenţeze câştigul financiar al constructorului, concomitent cu realizarea unor lucrări de proastă calitate”.

„În condiţiile în care sumele decontate în cadrul proiectului se ridică la zeci de milioane de euro, reducerea consturilor de execuţie prin întocmirea de devize false, ce atestă nereal respectarea parametrilor fizici, tehnici şi calitativi proiectaţi, crează premise obţinerii de sume semnificative faţă de cele efectiv cheltuite, producând pagubă bugetului instituţiei publice. Există situaţii în care celulele de depozitare a deşeurilor au fost construite mai mici cu zeci de metri faţă de proiectul iniţial şi decontate conform proiectului, drumuri de acces interioare mai scurte, instalaţii de dimensiuni mai mici, toate fiind corelate în favoarea grupului de interese şi în detrimentul banilor publici”, susţine DNA Cluj.

Procurorii DNA Cluj spun „cu certitudine” ca fiind o încălcare a atribuţiilor de serviciu şi a obligaţiilor asumate prin contractul de finanţare, conduita membrilor echipei de implementare a proiectului SMID Cluj şi implicit a Consiliului Judeţean, „care nu au acţionat prompt în vederea ieşirii din situaţiile litigioase, nu au luat măsuri în timp util şi cu eficienţă, nu au pus în aplicare măsurile cuprinse în expertize, nu au sancţionat eventual rea-credinţă sau culpă a părţilor contractante”.

„Apreciem că se impune atragerea răspunderii civile, disciplinare, materiale, după caz, a funcţionarilor publici din cadrul echipei de implementare a proiectului care, urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, au prejudiciat bugetul Consiliului Judeţean cu suma de 13.553.137 lei, reprezentând lucrări efectuate la celula de depozitare a deşeurilor, cheltuieli constatate ca fiind neeligibile de Autoritatea de Audit. Acest demers este în sarcina preşedintelului Consiliului Judeţean”, mai arată procurorii.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

În acest an vom putea face o recepție parțială a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, astfel că vom da în funcțiune parțial. Din septembrie va trebui deja să folosim acest centru” (ianuarie 2019)

Proiectul Centrului de Deșeuri este fazat și este în grafic” (aprilie 2019)

Zona tehnică a Centrului de Deșeuri este în șantier, lucrările fiind în curs de finalizare. În ceea ce privește celula de depozitare, edificarea acesteia reprezintă o prioritate pentru Consiliului Județean Cluj, întârzierile în finalizarea obiectivului de investiții nefiind produse, nici pe departe, din culpa forului administrativ județean” (iulie 2019)

În sfârşit, Centrul de Deşeuri intră în linie dreaptă. Lucrările ne dau speraţă că anul 2018 va fi anul în care acest Centru de Deşeuri va fi, în sfârşit, terminat. Îmi pot asuma astăzi o promisiune că anul 2018 va fi anul în care acest centru va fi dat în funcţiune clujenilor. Lucrările sunt într-o stare avansată. Se conturează acest Centru de Deşeuri. Sunt optimist” (2017)

Cum s-au sifonat banii la Centrul de Deșeuri

An de an, celebra groapă ecologică a Clujului a înghiţit şi continuă să înghită milioane de euro, ba pentru acoperirea dezastrului actual, ba pentru continuarea lucrărilor, ba pentru paza obiectivului, ba pentru alimentarea cu energie electrică şi lista poate continua.

CONTRACTE (total=104 milioane euro)

2011 - valoarea întregului proiect al Centrului de Deşeuri era de 23,8 milioane euro
2017 – contractul pentru finalizarea primei celule a Centrului de Deşeuri este atribuit firmei Kranz Eurocenter contra sumei de 24 milioane de euro
2017 –  fazarea lucrărilor la proiectul Sistem de Managament Integrat al Deșeurilor se ridică la peste 45 milioane de euro
2019 – Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca primește 11,6 milioane euro pentru finalizarea CMID

PLĂȚI (total = 52 milioane euro)

4,1 milioane euro – plăți făcute de Consiliul Județean către Confort SA pe diferite lucrări la Centrul de Deșeuri (2012/2013)
11,4 milioane euro - plăți făcute de Consiliul Județean către Confort SA pe lucrările la Centrul de Deșeuri după intrarea firmei în insolvență
12,5 milioane de euro - plăți făcute de Consiliul Județean către Atzwanger SPA, firmă care devine lider de asociere după intrarea Confort în insolvență (2015)
24 milioane de euro – valoarea contractului pentru finalizarea primei celule din cadrul Centrului de Deșeuri cu noul constructor, Asocierea Kranz Eurocenter SRL- Institutul de Studii şi Proiectări Energetice –ISPE SA

EXPERTIZE CMID (total = 49.000 euro)

28.000 euro - expertiză care a arătat că fostul constructor al Centrului de Deşeuri a montat nişte panouri care nu respectă cerinţele tehnice în vigoare în ceea ce priveşte gradul de rezistenţă la foc (anul 2018)
21.000 euro – expertiză care să infirme concluziile primei expertize (anul 2019)

SUPLIMENTĂRI DE CONTRACT (total = 5 milioane euro)

4,5 milioane euro - cheltuieli neeligibile suplimentare necesare consolidării versantului pe care este amplasată Celula de depozitare din cadrul  Centrului de Deșeuri (2017)
553.000 euro  - lucrările suplimentare către Kranz Eurocenter necesare înlocuirii panourilor sandwich montate de fostul antreprenor (anul 2018)
28.000 euro - Kranz Eurocenter a cerut un audit tehnologic pentru a verifica starea echipamentelor și utilajelor cumpărate pentru dotarea Centrului de Deșeuri și care stau nefolosite de 5 ani (anul 2018)

ÎNCHIDEREA PATA RÂT (total = peste 17 milioane euro)

5,5 milioane euro – valoarea contractului încheiat în 2015 cu Nord Conforest pentru închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât costă 27,2 milioane lei
800.000 euro - Nord Conforest primește de la Consiliul Județean, direct, fără licitație, 3,5 milioane lei pentru stingerea incendiilor izbucnite la rampa de gunoi
1,3 milioane de euro - Nord Conforest primește, din nou, de la Consiliul Județean, bani reprezentând cheltuieli neeligibile suplimentare necesare închiderii şi ecologizării deşeurilor depozitate la Pata Rât
5 milioane euro – În ianuarie 2017, Alin Tișe emite autorizaţiile în vederea executării lucrărilor de închidere agropii de gunoi de la Pata Rât contra sumei de 23,3 milioane lei (5 milioane de euro). Contractul initial din 2015 a crescut la 29,8 milioane de lei, incluzând aici și închiderea depozitelor Gherla, Turda şi Huedin
Martie 2017 – Tișe anunță că valoarea totală a lucrărilor de închidere a celor patru gropi (Pata Rât, Turda, Gherla, Huedin) a ajuns la 33,2 milioane lei
4,7 milioane euro - A treia suplimentare a contractului pentru Nord Conforest din partea Consiliului Județean: 21,6 milioane lei cheltuieli suplimentare aferente finalizării închiderii depozitului Pata Rât

CHELTUIELI NEELIGIBILE

3 milioane euro - lucrări nedecontate de Uniune Europeană la Centrul de Deșeuri

BANI RETURNAȚI LA UNIUNEA EUROPEANĂ

4,4 milioane euro – bani plătiți de către Consiliul Județean Uniunii Europene pentru lucrări neconforme la Centrul de Deșeuri

* Monitorul de Cluj nu a inclus în această prezentare toate plățile, cheltuielile, expertizele și contractele (de orice tip) făcute de-a lungul celor 8 ani la Centrul de Deșeuri

abonare newsletter