Actualitate

Soluție temporară găsită pentru persoanele evacuate. Biserica Reformată, pusă la zid: „Mă simt ca agnostic mai aproape de învățăturile lui Isus decât mulți dintre oamenii Bisericii!”

Pentru a nu rămâne pe drumuri, sub cerul liber, persoanelor evacuate în cursul zilei de marți li s-a găsit o soluție temporară.

Nu mai puțin de 25 de persoane, locuitorii unui imobil de pe strada Vlad Țepeș, s-au trezit, marți dimineață, cu jandarmii și executorul judecătoresc la poartă, gata să-i evacueze. În disperare de cauză, persoanele evacuate au mers la Primărie să solicite locuințe sociale. Ei spun că degeaba subvenționează municipalitatea chiria că nu găsesc proprietari dispuși să îi primească.

După o discuție cu reprezentanții Consiliului Local, în frunte cu primarul Emil Boc și viceprimarul Oláh Emese, soluția găsită a fost ca oamenii evacuați să primească un adăpost temporar, timp de trei luni, astfel încât să nu rămână sub cerul liber.


„40.000 de evacuări au avut loc în ultimele două decenii de neoliberalism autohton, potrivit ultimelor date. Sute de mii de români, romi și maghiari au ajuns în situația tragică de a fi evacuați, iar asta e o problemă sistemică pe care nu o recunoaște nicio autoritate, niciun partid politic mainstream în România. S-a vazut asta când 25 de persoane au fost evacuate dintr-un imobil din Cluj, de pe str. Vlad Țepeș, cartierul Someșeni. Ce am obținut de la Primărie, măcar atât după o discuție scurtă cu primarul Boc și mai detaliată cu viceprimarul Oláh Emese, e ca oamenii să nu rămână in stradă, ci să primească un adăpost temporar, timp de trei luni”, anunță deputatul independent Adrian Dohotaru.

Discuție șocantă cu preotul reformat

Povestea oamenilor care ar urma să rămână pe drumuri a început în 2013, atunci când Bisericii Reformate Someșeni i-a fost retrocedat imobilul naționalizat de pe strada Vlad Țepeș, nr. 7, în care locuiesc 25 de persoane, minori, persoane cu dizabilități și operate pe inimă. Locuitorii aveau contracte cu statul, care s-au prelungit automat cu 5 ani după retrocedare. Imediat după expirarea termenului, Eparhia Reformată din Ardeal a intentat proces de evacuare și a obținut hotărârea judecătorească.


„Cea mai șocantă discuție de la evacuare a fost cu pastorul reformat, Biserica Reformată fiind noul proprietar al imobilului care a fost retrocedat. Înainte, oamenii stăteau cu contract în locuințe sociale închiriate de la Primărie. L-am întrebat pe pastor de ce nu au luat legătura cu Direcția de Asistență Socială a Primăriei prin care să notifice evacuarea pentru a se găsi soluții alternative de locuire. Mi-a zis că asta nu e treaba lor. Fals! Și asta pentru că. într-o procedură de evacuare, executorul trebuie să anunțe evacuarea către Direcția de Asistență Socială, nu să apelăm noi, cu o zi înainte, la Primărie. Dar ce m-a intrigat e când mi-a zis la apelul meu că acești oameni au niște drepturi, pe de o parte și, pe de altă parte, că morala creștină presupune milă, că el reprezintă drepturile de proprietate ale Bisericii. Bine, am replicat, dar măcar puteați lua legătura cu conducerea Bisericii Reformate pentru a prelungi contractele de chirie. Mi-a răspuns halucinant că el nu își riscă postul ca să fie trimis în altă parohie decât cea din Someșeni. I-am spus că nu respectă învățăturile lui Isus, că el trebuie să îi reprezinte pe oameni, nu Biserica și proprietățile ei. Mi-a replicat că el își reprezintă parohia”, dezvăluie Dohotaru discuția cu pastorul din Someșeni, Péntek Márton.

„Mă mâhneste situația pentru că știu multe evacuări similare efectuate de biserici din imobile retrocedate. Rușine Bisericii Reformate pentru o astfel de atitudine necreștină! Mă simt ca agnostic mai aproape de învățăturile lui Isus decât mulți dintre acești oameni ai Bisericii. Când am ajuns noi, de teama jandarmeriei și executorului, majoritatea plecaseră la adăpost, dar mai ales la rude. Soluția constă însă în locuințe publice, să avem un stoc mai mare, este ceea ce am zis și pentru echipa Der Spiegel”, mai spune deputatul.


Adrian Dohotaru mai spune că a cerut Primăriei locuințe de necesitate pentru 11 persoane evacuate de pe str. Meșterul Manole. „Am obținut asta, dar cum poate o familie cu venituri mici și mai mulți copii să se mute după câteva luni într-o chirie la prețurile umflate din Cluj? Așa că am cerut prelungirea contractului pentru cele două locuințe de necesitate și am obținut asta. Dar, din nou, soluția constă nu în măsuri provizorii, ci în dezvoltarea stocului de locuințe publice, așa cum se întâmplă în destule țări civilizate”, afirmă activistul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter