Actualitate

Clujul, oraș rasist? Evacuații de pe Vlad Țepeș acuză că nu își găsesc chirie în Cluj-Napoca: “Ești rom, câți copii ai? Nu închiriem la romi”

Persoanele evacuate de pe strada Vlad Țepeș au venit la Primărie să solicite locuințe sociale. Ei spun că degeaba subvenționează municipalitatea chiria că nu găsesc proprietari dispuși să îi primească.

25 de persoane, dintre care 10 minori și 3 persoane cu handicap au fost evacuate în această dimineață, dintr-un imobil de pe strada Vlad Țepeș din Cluj-Napoca. O parte au venit la ședința de Consiliu Local unde au cerut locuințe sociale.

Ei refuză să meargă în centrele Primăriei pentru că, spun aceștia, nu pot sta decât trei luni.


Evacuată: “Sunt bolnavă și operată, paralizată la un picior. M-au scos în stradă și am venit în șlapi. Hainele sunt în stradă. Nu am unde să mă duc. Vai și amar de capul meu. Unde să mă duc?”

Viceprimar Olah Emese: Aveți posibilitatea să mergeți la centrul Primăriei și aveți toate posibilitățile asigurate.


Evacuată: Ce fac, stau acolo? După trei luni, mă dau afară, rămân în stradă.

Viceprimar Olah Emese: Aveți posibilitatea să depuneți cerere pentru ajutor financiar


Evacuată: Am depus tot anul, nu mi s-a aprobat nicio locuință.

Viceprimar Olah Emese: Pe lista de locuințe sociale, figurați ca neeligibilă. Pentru ajutorul financiar vă rog să depuneți cererea.


Evacuată: Să rămân pe veci în chirie și să nu mai primesc locuință? Vreau să îmi dați undeva să stau.

Linda Greta, reprezentanta persoanelor evacuate, spune că proprietarii apartamentelor refuză să închirieze romilor.


“Aceste persoane au locuit într-o casă care acum e retrocedată de Parohia Catolică. Aceste persoane au plătit chirie timp de 25 de ani Primăriei. Datoria Primăriei este să se ocupe de aceste familii care timp de 25 de ani au plătit chirie Primăriei. Este evacuare pe strada Vlad Țepeș. Există subvenția cu plătirea chiriei. Mediez vreo 15 familii ca să-și găsească chirie. Dar, oare dumneavoastră știți că prima întrebare a proprietarilor este «Ești rom, câți copii ai? Nu închiriem la romi». Primăria nu ar putea să medieze puțin? De doi ani de zile încerc să găsesc o chirie și sunt refuzată tot timpul. Și eu am fost evacuată. E datoria statului să se îngrijească de oamenii care sunt dezavantajați. Sunt locuințe sociale. Sunt containere goale. Nu putem să trimitem la plimbare niște oameni cu dizabilități, cu handicap. Trebuie să le oferim ceva. Sunt pentru chirie, dar Primăria trebuie să medieze. Nimeni nu vrea să ne ia în chirie. Am locuit pe rampa de gunoi 7 ani. 7 ani de iad. Clujul e oraș frumos, dar să îl facem a tuturor cetățenilor. Să fie mai accesibil pentru toată lumea”, a spus Greta.

Primarul Emil Boc a subliniat importanța educației, precizând că cei care refuză trimiterea la școală a copiilor, nu beneficiază de asistență socială.

“Încercăm să soluționăm pozitiv problema cu care ne confruntăm în oraș. Prima și cea mai importantă soluție o reprezintă educația. Care e viitorul? Educația și școala. Dacă nu ne trimitem copiii la școală, să nu avem pretenția că o vor duce mai bine decât noi. De aceea, orice nu-și trimite copilul la școală, nu beneficiază de asistență socială de la Primărie. Este cea importantă măsură pe care o putem lua pentru viitorul dumneavoastră. Nu vor avea un loc de muncă mai bun dacă nu au școală. Dacă nu au educație, degeaba vor fi locuri libere în oraș că nu va avea cine să le ocupe. De aceea, fac un apel la toată lumea să-și trimită și să mențină copiii la școală dacă vreți să aibă un viitor mai bun. Fără asta, vorbim doar să ne amăgim. Primăria face toate eforturile posibile, de la transport, școală, program după școală, hrană, locuri la nivel de universitate”, a declarat Emil Boc.

Edilul spune că la Cluj-Napoca “nimeni nu doarme sub cerul liber”.

“Pe partea socială, dincolo de programul de locuințe sociale, pe care îl avem în fiecare an, anul acesta vor fi finalizate locuințele de pe strada Ghimeșului și vor începe altele, am introdus programe care vizează subvenția la chirie, cred că suntem printre puținii din România care aplicăm acest program. Vedem dificultăți în implementare. În primul rând, să știe lumea că dacă apelează la acest program pentru a subvenționa chiria cu până la un maxim de 1.400 de lei, nu este exclus de la programul de locuință socială. Sunt deja 19 cereri în lucru. Nu e o reticență totală. 42 au semnat și sunt în căutare de chirie. Nu putem noi închiria că nu ne permite legea”, a mai spus Boc.

„În bugetul pentru 2019 vom avea 2 milioane de euro pentru achiziționarea de locuințe sociale, altele decât cele care se construiesc pe fonduri publice. De peste 10 ani, locuințe ANL nu se mai construiesc în oraș. Astăzi, nimeni nu stă sub cerul liber. Toată lumea are acces la un serviciu sanitar, la un acoperiș, la masă, în cele două locații, Prison Fellowship și locația noastră de pe Dragoș Vodă. Cei evacuați beneficiază de un punctaj suplimentar pe lista de locuințe sociale pe 2019”, a continuat edilul.

Oamenii au cerut să le fie repartizate locuințele de necesitate, ca  o soluție care ”i-ar scuti de umilirea de a sta în centre de noapte”.

“Sistemul locuințelor de necesitate au un regim cu totul și cu totul aparte. Trebuie să avem câteva de rezervă dacă se întâmplă o explozie, un incendiu. Nu putem să lăsăm orașul fără niciun fel de locuință care să stea liberă în caz de probleme. Nu putem să epuizăm tot ce avem în materie de locuinte de intervenție pentru că legea ne obligă să avem un fond special pentru situații excepționale”, a conchis Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter