Actualitate

Când binele nu costă nimic. Un medic din Cluj duce oamenii care nu se pot deplasa la spital, cu mașina personală

Un medic din Cluj-Napoca a început în urmă cu doi ani să ducă cu mașina personală clujeni care nu pot să se deplaseze singuri la spital.

Raluca Nichitean (31 de ani) este medic specialist în Reumatologice și de doi ani încoace face bine, fiindcă nu o costă nimic.

Ajutor fără niciun beneficiu

Maramureșeancă de origine, veselă, povestitoare, energică, pasionată de ceea ce face, Raluca Nichitean nu așteaptă „plicuri” sau alte recompense. Din contră, încearcă să-i ajute cât mai mult pe cei în nevoie. Într-o perioadă în care superficialitatea, egoismul și răutatea par să primeze, există persoane, la fel ca acest medic, care reușesc să rupă tiparele, care ne ajută să credem că există bunătate în această lume, însă de multe ori binele nu iese atât de tare în evidență. Raluca își folosește mașina personală pentru a-i ajuta pe cei care nu se pot deplasa să ajungă la spital.

„Nu practic asta foarte des, dar se întâmplă, atunci când cineva îmi cere ajutorul. Nu spun nu, fiindcă mă gândesc cât de mult se bucură acea persoană. Nu am eu niciun beneficiu, însă acea persoană are în totalitate un câștig. Am început să fac asta imediat după ce am devenit specialist. Lovindu-mă de problemele oamenilor, văzând ce nevoi au, am început să mă implic”, mărturisește medicul.

Reticenți apoi recunoscători

Prima persoană pe care a ajutat-o se afla la vremea aceea într-o stare gravă, ambulanța nu mai sosea și atunci Raluca a decis să ia un taxi, să îl plătească din banii ei, pentru ca bolnavul să ajungă cât mai repede la spital. După aceea, a început să își folosească mașina personală.
„Sunt uneori situații care țin de viață și de moarte. Omul depinde de un sistem care nu face față, de trafic, traficul din Cluj. Stăteam la semafoare și număram secundele, ca să vezi că până la urmă sunt lucruri mărunte, dar viața unui om în astea se cântărește”, spune Raluca.
Vestea acestui medic care își rupe din timpul său pentru a face bine s-a răspândit încet. Oamenii, însă, la început erau reticenți. Nu le venea să creadă că cineva îi ajută fără să dorească ceva în schimb.

„Nu sunt mulți, sunt o mână de oameni pe care îi ajut, dar dacă mi se solicită nu refuz. La început se îndoiau, se întrebau dacă urmăresc ceva, de ce mă implic în viața lor. Dar cumva nu sunt necunoscuți, sunt persoane care au recomandare sau mă cunosc. Sunt foști pacienți care vorbesc despre mine, cunoștințe care le spun celor care au nevoie că sunt dispusă să îi ajut”, explică Raluca.

Cu toții putem fi oameni

Însă nu ar trebui să avem o meserie deosebită sau să avem câștiguri materiale uriașe pentru a-i putea ajuta pe cei din jurul nostru.

„E păcat că nu facem toți bine, ca simpli oameni. Trebuie să deschidem ochii, să vedem ce nevoi au oamenii, prin ce greutăți trec. Să vedem care sunt problemele adevărate în ziua de azi. Eu am un simț al altruiasmului foarte dezvoltat. Nu știu exact de unde vine. Ori de la educația primită de la părinți, ori de la faptul că am făcut sport și știu ce înseamnă lucrul în echipă și vreau mereu să fiu cea mai bună. Sunt frustrată când văd atâtea limite în societatea asta și atunci vreau să fac mai mult, să le arăt celor de lângă mine că se poate. Până la urmă depinde noi, de ceea ce dorim să facem. Putere avem, dar nu avem voință ”, subliniază tânăra.

Raluca Nichitean crede în puterea exemplului și crede că este cea mai bună metodă prin care societatea poate să se dezvolte.

„Nu mă așteptam prin aceste metode să mă descoperiți, pentru că românul e pasiv. Românul e egoist, dar pentru că vrea să se protejeze în ziua de astăzi, la câte a pățit. Și noi medicii ne protejăm, pentru că riscăm în fața oamenilor să ne deschidem, să îi ajutăm și mai mult decât profesional. Ar trebui s-o facem. Dar nu este o piedică să fii om în ziua de astăzi. Poate că din mentalitatea noastră și din educația noastră nu ni se inspiră atât de mult doar prin vorbe. Ni se spune să salutăm, să îi ajutăm pe cei de lângă noi, dar nu cred că e de ajuns. Atunci mai mult faptele vorbesc, de aceea mă gândesc să ajut omul prin orice posibilitate. Eu nu pierd nimic, dar cel de lângă mine câștigă enorm. Atunci ar fi mult mai ușor pentru noi, ca societate, să creștem”, spune Raluca Nichitean.

 

Etichete: pacienti medic
Ultimele Stiri
abonare newsletter