Actualitate

Vin alegerile? Ministrul Transporturilor: Autostrada Sebeș-Turda va fi gata în 2019

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat, joi, într-o emisiune TV, că ministerul a început deja să calculeze penalităţi pentru întârzieri la lucrările de infrastructură rutieră şi a cerut CNAIR să identifice motivele pentru care au avut loc aceste întârzieri.

“Nu cred că lotul trei din autostrada Lugoj-Deva va fi gata anul acesta, însă aceasta trebuie finalizată până în 2019, iar autostrada Sebeş-Turda va fi gata în 2019”, a declarat Lucian Şova, Ministrul Transporturilor, într-o emisiune TV.

În privinţa Autostrăzii Sebeş-Turda, ministrul Transporturilor spune că va fi gata în totalitate în vara anului 2019. „Se termină şi această reasfaltare. Sunt foarte supărat de faptul că practic nu recepţionăm autostradă nouă, ci autostradă reparată şi cuvintele cheie vreau să se ducă către toţi antreprenorii, pentru că nu pot să fac abstracţie de faptul că nici măcar prima maşină pe care va circula în mod oficial, legal pe aceste segmente, nu va circula pe un drum nou, ci pe anumite segmente reparate. Nu pot să mă fac că luăm nişte produse deja reparate”, a adăugat ministrul.


„Sebeş-Turda trei şi patru, o săptămână, deci cele două loturi vor fi deschise traficului săptămâna viitoare, celelalte loturi 1 şi 2 vor fi deschise nu numai conform graficului, ci şi modului în care am evaluat nu numai eu, ci şi compania ritmul lucrărilor şi mobilizarea, dacă îşi menţin acest ritm, vara anului viitor este un termen rezonabil”, a adăugat Şova.

Construcţia Autostrăzii Sebeş-Turda, cu o lungime de 70 de kilometri, va costa aproape un miliard de euro. Primele două loturi ale autostrăzii au avut termen de finalizare octombrie 2016, iar loturile 3 şi 4 au avut termen de finalizare în martie 2016.


„Nu cred că lotul trei din autostrada Lugoj-Deva va fi gata anul acesta, dacă menţine ritmul acesta, dar vă spun, pe lotul trei se lucrează cu 100 şi ceva de muncitori, pe lotul patru cu 600 de muncitori. Pe lotul trei se lucrează cu sub 100 de utilaje”, a declarat Lucian Şova.

„La ritmul acesta, lotul trei nu se poate finaliza în acest an, dacă s-ar întâmpla o minune, în sensul că ar lucra cu 300 de muncitori români şi poate cu 200 de utilaje în loc de 100, sigur că termenele s-ar scurta”, a adăugat Şova.


În luna mai, Asociaţia Pro Infrastructură făcea un apel către CNAIR să ia măsuri pentru urgentarea emiterii deciziei de expropriere pentru terenurile suplimentare, astfel încât lucrările să meargă ceva mai repede decât arată imaginile surprinse pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeş-Turda.

"Deşi condiţiile meteorologice din ultimele săptămâni au fost ideale pentru execuţie, constructorul (Aktor) avansează într-un ritm extrem de lent, mobilizarea fiind una nesemnificativă. Promisiunile din ultimele luni (venite atât din direcţia CNAIR, cât şi din cea a constructorului) au fost extrem de optimiste. Realitatea din teren este dezamăgitoare, chiar dezastruoasă pe alocuri", scriau reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură, pe Facebook.


Aceştia precizează că sunt lucrări de care constructorul nu se poate apuca din cauza exproprierilor suplimentare încă nerealizate sau a utilităţilor nerelocate, "totuşi, acolo unde se poate munci, nici nu se cunoaşte că autorizaţia de construire este obţinută de mai bine de 2 ani de zile. În acest timp, un constructor serios ar fi ajuns la nivel de strat intermediar de asfalt sau structuri aproape finalizate. Aktor abia a reuşit să iasă din pământ cu o parte din terasamente sau cu pilele structurilor, ridicând grinzi doar pe podurile şi pasajele mici".

În luna martie, ministrul Transporturilor Lucian Şova spunea, în ceea ce priveşte loturile 1 şi 2 ale autostrăzii, care se întind la Sebeş la Aiud, că ”suntem departe de a vorbi despre recepţie”, însă are ”aşteptări mai mari din partea constructorilor în primul rând”.

abonare newsletter