Actualitate

Drumuri şi Poduri Cluj funcţionează pe avarie. Majorarea capitalului social cu 2 mil. € NU salvează societatea de la insolvenţă

Consiliul Judeţean Cluj a decis majorarea capitalului social la Societatea Drumuri şi Poduri Judeţene cu 8 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro) ca măsură pentru salvarea acesteia de la insolvenţă. Banii, care vor fi alocaţi doar peste 2-3 luni în funcţie de răspunsul Consiliului Concurenţei că măsura este legală, ajută societatea doar pe termen scurt.

Potrivit Consiliului Judeţean, săptămâna viitoare se va trimite studiul de oportunitate la Consiliul Concurenţei, urmează apoi achiziţia serviciilor de evaluare pentru a vedea dacă Drumuri şi Poduri Judeţene îndeplineşte testul investitorului privat prudent şi abia atunci, dacă va îndeplini condiţiile, va primi şi banii. Toată procedura va dura 2-3 luni, timp în care societatea se va afla la limita supravieţuirii.

“Trebuie să fim foarte conştienţi de faptul că este o măsură care va ajuta societatea pe termen scurt şi mediu. Nu şi pe termen lung. Problema importantă o reprezintă aducerea în actualitate a acestor tarife. Aceste tarife trebuie actualizate (...) Cred că trebuie lucrat în paralel şi pe chestiunea actualizării tarifelor. Nici astăzi nu îmi este clar cum e posibil să ajngem la situaţia în care noi Consiliul Judeţean, prin preşedintele de atunci, îi dăm dispoziţii de lucru acestei societăţi, lucrează, face lucrări de 3-4 milioane şi pe urmă nu mai recepţionăm, nu mai plătim şi culmea ajungem în instanţă noi acţionarul 100% a societăţii cu societatea noastră. Aici oamenii au fost de bună credinţă, au lucrat, n-au lucrat aşa de capul lor, tot la recomandarea aparatului de atunci a Consiliului Judeţean. Refuzăm să îi plătim. Am fost pe punctul de a duce societatea ca mielul la tăiere. Eu sincer m-aş ruga ca noi Consiliul Judeţean să pierdem procesul cu societatea, în felul acesta să-şi încaseze banii fiindcă au lucrat pentru aceşti bani", a spus consilierul judeţean Dorel Secară (PNL).


Consilierii au dezbătut şi din ce îşi va acoperi societatea cheltuielile curente timp de trei luni de zile.

“În ceea ce priveşte cheltuielile curente ne descurcăm foarte greu, din ce în ce mai greu. Noi mai avem de încasat din lucrări făcute anul trecut în jur de 600.000 de lei. Mai avem de încasat de pe Consiliul Judeţean din activitatea de iarnă din perioada 15-31 ianuarie şi evident vom avea de încasat ceea ce s-a lucrat până în data de 15 februarie. Probleme mai mari avem pentru a ne asigura în acest moment fonduri financiare pentru a plăti furnizorii de motorină, noi avem un număr mare de maşini, pentru a interveni pe perioada de iarnă. Sigur că acţionăm numai şi numai atunci când se impune, dar acest necesar de motorină de urgenţă noi trebuie să îl asigurăm. De asemenea, am reuşit să plătim şi drepturile salariale la angajaţi. Dacă această procedură va dura 2-3 luni de zile este greu să vă spun dacă noi ne vom putea menţine cel puţin cu acele obligaţii necesare, plata oamenilor şi asigurarea minimului necesar pentru a putea funcţiona. Va fi foarte greu. Noi am luat toate măsurile pe care puteam să le luăm până în acest moment cu privire la reducerea cheltuielilor, cu privire la stoparea unor lucrări pe care le-am putea face pentru Consiliul Judeţean sau pentru alţi beneficiari, astfel încât să funcţionăm cu o rezervă de minimum şi să putem asigura activitatea de iarnă cum se impune. Noi nu suntem în faţa unei situaţii ivite peste noapte. Trenează de ani de zile”, a precizat directorul societăţii Călin Platon.


Consilierul judeţean Laura Chiorean (PSD) a atras atenţia că este nevoie, totuşi, de un plan de reorganizare pentru că o majorare de capital nu rezolvă problema.

“Am propus acel plan de reorganizare sub supravegherea unui judecător sindic, dar v-am invitat în acelaşi timp în calitate de executiv, să vină cu alte propuneri pe care le consideraţi oportune. Dar în acelaşi timp subliniez că va trebui să avem în vedere şi un plan de reorganizare pe care chiar dacă şi-l asumă doar societatea împreună cu executivul va trebui discutat şi să ne aplicăm asupra lor cu maximă seriozitate pentru că altfel în 2-3 luni revenim cu acest subiect pe masa discuţiilor. Va fi nevoie de un plan de reorganizare pe care să vi-l asumaţi întrucât o simplă majorare de capital nu va rezolva problema societăţii din punctul meu de vedere decât pe un termen scurt. Planul de reorganizare poate fi făcut în cadrul procedurii de insolvenţă, dar în acelaşi timp şi societatea îşi poate asuma un plan de reorganizare. O simplă majorare de capital nu va rezolva această problemă”, a spus Chiorean.


Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, spune că banii nu vor fi viraţi până când nu vor fi îndeplinite condiţiile legale privind ajutorul de stat.

“Proiectul de hotărâre vizează majorarea de capital sub condiţia îndeplinirii condiţiilor legale. Noi nu ştim dacă alte instituţii abilitate vor accepta sau nu majorarea de capital pe care noi o propunem. Eu nu pot să fac ordin de plată, să virez banii, până nu sunt sunt convins că acele autorităţi vor considera că se poate face această plată către societate. Decidem alocarea acestei sume sub această rezervă”, a spus Tişe.


Societatea Drumuri și Poduri Cluj SA a estimat un profit brut pe anul 2018 de 1,2 milioane lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter