Actualitate

Inevitabilul s-a produs. Cluj Arena intră în faliment

Primăria Cluj-Napoca este în pericol să piardă cele 3,3 milioane de euro cât datorează societatea Cluj Arena din taxe şi impozite locale neplătite de ani de zile.

Consilierii judeţeni au votat luni rezilierea asocierii cu societatea Cluj Arena privind administrarea stadionului. Cu alte cuvinte, societatea a rămas cu datoriile de 3,3 milioane de euro faţă de Primărie şi fără obiect de activitate începând din 21 decembrie 2016.

Tot de la acea dată, arena va fi administrată direct de Consiliul Judeţean Cluj care va trebui să producă cel puţin 500.000 de euro pe an să întreţină stadionul, asta pe lângă salariile celor 30 de noi angajaţi care vor face parte dintr-o direcţie nou înfiinţată care se va ocupa de administrarea obiectivului.


Cluj Arena va urma paşii legali potrivit Legii 85/2014, adică insolvenţa.

Cluj Arena nu va mai avea nicio sursă de venit începând din 21 decembrie. În acest sens, este greu de crezut că Primăria îşi va recupera datoria sau măcar o parte din ea. Cu alte cuvinte, cele  3,3 milioane de euro rămân în aer deoarece Cluj Arena are active de doar 1,4 milioane de lei.


În cadrul dezbaterilor din şedinţa CJ, liderul grupului de consilieri PSD, Remus Lăpuşan, a ridicat problema datoriilor pe care această societate - Cluj Arena SA. “Acele datorii vor rămâne în aer ?”, l-a chestionat Lăpuşan pe Tişe.

Preşedintele CJ Cluj Alin Tişe a explicat că se va urma procedura specială prevăzută de legea 85 privind insolvenţa şi falimentul. Creditorii se vor înscrie la masa credală, urmând să îşi exprime pretenţiile.


“Acele datorii vor urma regimul oricăror datorii pe care le are o societate care intră în procedura Legii 85. Cei care sunt creditori se vor înscrie la masa credală, va urma o procedură care se va face de către societatea care se va ocupa de proceduri conform Legii 85. Urmează să discutăm în perioada a doua despre imobilul în sine, dar acum discutăm strict de a închide lanţul cu această societate care sigur a funcţionat. Eu vă spun că costurile lunare vor fi mai mari dacă aţi hotărât să devină direcţie în cadrul CJ - va trebui să asigurăm salariile pe care până acum nu le asiguram, dar pe de altă parte, până acum societatea în sine avea obligaţia să plătească impozitul. Stadionul nu va fi închis nici măcar o zi pentru că sunt competiţii, evenimente, deja sunt concerte anunţate”, a spus Tişe.

Tişe a mai spus că într-o etapă ulterioară ar urma să se discute menţinerea stadionului în administrarea CJ Cluj sau trecerea acestuia în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca.


De cealaltă parte, a fost nevoie de două şedinţe, dintre care una extraordinară, pentru ca primarul Emil Boc să-i convingă pe consilierii locali să voteze proiectul de hotărâre privind prelurea Cluj Arena în proprietatea Primăriei.

Mai multe despre acest subiect puteţi citi aici şi aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter