Actualitate

Pe ce autostrăzi (nu) o să circulăm în 2016

Cinci tronsoane de autostradă pe o lungime totală de aproximativ 75 km ar putea să fie inaugurate în 2016, conform estimărilor Ministerului Transporturilor.

Deşi tronsonul Sibiu-Piteşti de pe autostrada A1 este prioritar, lucrările sunt îngreunate şi nu vor începe în acest an pentru că trebuie finalizate studiile de fezabilitate şi licitaţiile de execuţie, informează rador.ro.

Bugetul de la transporturi permite continuarea lucrărilor la autostrada Lugoj-Deva, finalizarea până la sfârşitul anului fiind aproape sigură pentru două dintre cele trei loturi, dar asta nu înseamnă că se va circula pe autostradă completă între Sibiu şi Nădlac, pentru că încă nu se ştie cine şi cum va repara porţiunea de autostradă demolată dintre Sălişte şi Cunţa.  Pentru autostrada Lugoj – Deva în anul 2016 a fost propusă suma de 347,7 mil. lei: propuneri 2016 (347,7 mil. lei), estimări 2017 (331 mil. lei), estimări 2018  (732,61 mil. lei), estimări 2019 (177,7 mil. lei).


Autostrada Sebeş – Turda, gata la Sfântu’ Aşteaptă?

Şi autostrada Sebeş – Turda tot parţial va fi inaugurată. Din cele patru loturi cu o lungime totală de 70 km, doar două segmente au şanse reale de deschidere,  Pentru autostrada Sebeş-Turda banii cei mai mulţi vin de la Bruxelles. Suma alocată pentru anul 2016 este de 247 milioane de lei. În acest fel sunt foarte mici şansele ca autostrada să fie gata în acest an.

„Fiecare din aceste proiecte avea nevoie de alocare de un miliard de lei pe anul următor. Alocările, în schimb, sunt undeva la un sfert şi o treime pe cele două proiecte. Deci, practic, şantierele ar fi suspendate, cu toate consecinţele de rigoare de aici: de la trimiterea oamenilor în şomaj, la pierderi economice şi pentru industria locală, pierderile de oportunitate, neavând autostrada gata decât probabil în 2018-2019”, a spus Cătălin Drulă, vicepreşedintele Asociaţiei Pro Infrastructură, pentru digi24.ro.


Promisiunea PSD – Autostrada Transilvania, praf în ochi

La peste zece ani de la deschiderea lucrărilor Autostrada Transilvania abia dacă depăşeşte 50 de km. Anul acesta, de la Gilău la Nădăşelu, pe Autostrada Transilvania vor fi recepţionaţi doar 9 km, iar de la Nădăşelu spre vest încep lucrările pe un alt tronson de 18 km. Tot pe A3, dar în judeţul Bihor, de la Suplacu de Barcău la Borş, pe cei 60 km se va circula cel mai devreme, probabil, în vara lui 2017.

Autostrăzile care au prioritate în 2016

Printre autostrăzile care au prioritate în acest an se numără Lugoj-Deva, Sebeș-Sibiu, Câmpia Turzii-Târgu Mureș și Transilvania.


„Pe partea de transporturi, alocarea bugetară pe care am putut să o dedicăm acestui domeniu vizează câteva proiecte pe care dorim să le continuăm, deci proiecte care sunt în execuție și care au nevoie de fonduri pentru a putea fi continuate. Și aici avem Autostrada Lugoj-Deva, Autostrada Sebeș-Sibiu, Autostrada Câmpia Turzii-Târgu Mureș, Autostrada Transilvania. Pe partea de căi ferate avem modernizarea căilor ferate Sighișoara-Coslaru-Simeria, Gurasada-Simeria și modernizarea căii ferate Brașov-Sighișoara. Pe partea de metrou, în București, avem ca priorități magistrala M 5, Drumul Taberei — Eroilor, și magistrala M 4, Parc Bazilescu — Străulești”, a precizat Dacian Cioloș.   

abonare newsletter