Actualitate

Parlamentul European a respins moţiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene

Parlamentul European (PE) a respins joi o moţiune de cenzură împotriva Comisiei Europene, iniţiată de parlamentari eurosceptici pentru a exprima faptul că nu mai au încredere în preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, în urma scandalului "LuxLeaks".

Potrivit site-ului PE, moţiunea a fost respinsă cu 461 de voturi "împotrivă", 101 voturi "pentru" şi 88 de abţineri.

Moţiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene a fost dezbătută în PE luni, în prezenţa preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, şi a întregului colegiu al comisarilor.


"Încetaţi să mă mai insultaţi!", a exclamat luni în Parlamentul European Jean-Claude Juncker, adresându-se aleşilor eurosceptici care au depus moţiunea de cenzură împotriva sa. Noua Comisie "va lupta împotriva evaziunii şi fraudei fiscale", a dat asigurări el, pledând pentru "armonizare fiscală", dar nu contra "concurenţei fiscale", cu excepţia cazului în care este "nesănătoasă". "Nu vă îndoiţi de cuvântul meu", a insistat el, informează Mediafax.

Moţiunea a fost depusă de 76 de deputaţi membri ai grupului eurosceptic EFDD şi non înscrişi, după dezbaterea "LuxLeaks" care a avut loc la 12 noiembrie, în sesiunea plenară, cu preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker. Textul moţiunii a obţinut numărul necesar de semnături, o zecime din numărul de eurodeputaţi, şi a fost înmânat preşedintelui Parlamentului, Martin Schulz, la 18 noiembrie.


Prin acest vot, eurodeputaţii voiau să confirme faptul că nu mai au încredere în Juncker, ca preşedinte al Comisiei Europene şi reprezentant al cetăţenilor în UE.

Pentru a demite Comisia, moţiunea de cenzură ar fi trebuit să obţină o dublă majoritate: două treimi din voturile exprimate şi majoritatea membrilor PE (cel puţin 376).

Ultimele Stiri
abonare newsletter