Actualitate

Oraşul văzut din turnul bisericii Sf. Mihail, la Zilele Maghiare

Turnul bisericii Sf. Mihail va fi deschis pentru public de luni până duminică, între orele 10.00 – 19.00. Evenimentele de luni din cadrul Zilelor Maghiare includ şi dezvelirea statuii Sf. Gheorghe din faţa bisericii de pe strada Mihail Kogălniceanu, restaurată cu bani de la Guvernul Ungariei.

Programul de luni al ediţiei a patra a Zilelor Maghiare (19 – 25 august) începe la ora 10.00 când clujenii sunt invitaţi să vadă oraşul de sus, din turnul bisericii Sf. Mihail din Piaţa Unirii. Cei interesaţi pot face rezervări la punctul de informaţii din Piaţa Unirii. Dacă locurile pentru ziua de luni sunt deja ocupate, organizatorii au veşti bune: turnul este deschis pentru public până duminică, în intervalul orar 10.00 – 19.00. În restul anului, turnul bisericii este închis şi se poate deschide pentru vizitatori doar pe bază de cerere.

Turnul bisericii, inclusiv crucea din vârf are o înălţime de 80 de metri şi se spune că singurul loc din oraş din care nu se vede vârful bisericii este chiar turnul.


Biserica Sf. Mihail este monument istoric şi a fost construită în două etape: prima între 1316-1390 şi a doua între 1410-1487, în stil gotic, după care au avut loc intervenţii în epoca barocă şi renascentistă. De-a lungul anilor, biserica a găzduit o serie evenimente istorice, precum botezul fostului rege al Ungariei Matei Corvin, născut la Cluj în 1443, sau ceremoniile de învestire a principilor Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rakoczi, Sigismund Bathory şi Gabriel Bathory.

Statuia Sf. Gheorghe va fi dezvelită mâine

Programul zilei de luni include şi dezvelirea statuii Sf. Gheorghe care omoară balaurul. Statuia din faţa bisericii de pe strada Mihail Kogălniceanu a fost restaurată cu bani de la Guvernul Ungariei. La evenimentul care începe la ora 17.00 va participa primarul Emil Boc. Gaal Gyorgy, președintele Asociației pentru Ocrotirea Monumentelor Kelemen Lajos și reprezentanți ecleziastici.


Statuia Sf. Gheorghe este o copie a statuii Sf. Gheorghe din Praga, originalul realizat de meșterii clujeni Martin și Gheorghe, la sfârșitul Evului Mediu. Copia a fost realizată în anul 1904 de restauratorul Kalman Lux.

Dansuri, expoziţii şi Zilele Maghiare de Film

Luni, participanţii la Zilele Maghiare pot să vadă şi un dans stradal în centrul Clujului. Între orele 12.00 – 13.00, în Piaţa Unirii se prezintă trupele participante la întâlnirea ansamblurilor folclorice de dans din cadrul zilei Sf. Ștefan din 15 august. De la ora 16.00 are loc expoziţia foto Veress Ferenc “Clujul în imagini”, realizată cu fotografiile albumului apărut în 1859. Expoziția are loc la galeria PhotoART.


La ora 17.00 începe expoziția de artă a grupului TAG (Transyl­vanian Art Group), la Galeria Remenyik Sandor.
La ora 18.00  are loc, la Casa Tranzit, deschiderea Zilelor Maghiare de Film din Cluj care cuprinde expoziție de afișe, cărți, coloane sonore și gulyas la ceaun.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter