Actualitate

Magistrați cu dosare grele, forțați să se pensioneze după ce sunt trimiși să judece în civil

Teama sistemului judiciar că pierde resursă umană din cauza modificărilor condițiilor de pensionare este parțial justificată: mai mulți magistrați incomozi sunt trimiși să judece la alte secții decât cele în care s-au specializat ani de zile.

Magistrați cu dosare grele, forțați să se pensioneze după ce sunt trimiși să judece în civil|Foto: Depositphotos.com Magistrați cu dosare grele, forțați să se pensioneze după ce sunt trimiși să judece în civil|Foto: Depositphotos.com

 

 


Pensionarea magistraților este o consecință a păguboasei politici de personal dusă de șefii de instanțe, o veritabilă epurare a magistraților care ies din șablon, selecție profesională pusă în practică de șefii Curților de Apel din țară, oamenii de bază ai sistemului. 

CITEȘTE ȘI: 
Fostul judecător Cristi Danileț a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român

Presshub.ro oferă exemplul unor magistrați care au fost forțați să se pensioneze, după ce au fost suspendați din funcție de CSM sau excluși din magistratură, reușind să revină în post, însă nu pe locul inițial, în urma unor mutări abuzive. 


Exclusă de cinci ori din magistratură

Elocvent în acest caz este exemplul judecătoarei Daniela Panioglu (57 de ani), suspendată din funcție de majoritatea din secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), exclusă de trei ori din magistratură într-o singură ședintă din decembrie 2022. Alte două excluderi au fost decise de CSM, însă Panioglu a câștigat toate procesele la instanța supremă și s-a întors în magistratură, dar nu pe postul inițial.

Judecător cu experiență vastă în penal, cu 27 de ani vechime, Daniela Panioglu a fost de cinci ori exclusă din magistratură și a câștigat de fiecare dată la Înalta Curte de Casație și Justiție. După ce s-a reîntors la CAB, a fost repartizată de șefa instituției, Liana Arsene, la Secția a VIII-a de Contencios administrativ și fiscal. Acum, Panioglu a cerut să iasă la pensie, cerere care va fi analizată în următoarea ședință a CSM.


A contestat în instanță această mutare abuzivă, dar Tribunalul Argeș a respins, ca neîntemeiată, acțiunea prin care Panioglu a cerut să fie reîncadrată la Secția I penală a Curții de Apel București, adică pe postul pe care l-a ocupat înainte de a fi suspendată. „Înlocuiesc tot: judecătorii din functii, prin CSM, și din dosare prin hotărâri ale colegiului de conducere. Un sistem incapabil profesional și ineficient, obedient, lipsit de empatie și implicare, orientat spre avantajele materiale, bunăstare și relaxare”, a declarat pentru Presshub.ro un magistrat în funcție care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Înlocuite de dragul lui Dragnea și Burci

Cristina Craiu și Mihaela Niță sunt alte două judecătoare de la CAB care au cerut în instanță anularea hotararii Colegiului de conducere al Curtii de Apel Bucuresti nr. 237 din 19 decembrie 2023, prin care au fost stabilite completurile de judecată pe anul 2024. Nemultumirea judecatoarelor Craiu și Niță a constat în faptul că nu vor mai face parte din același complet, după ce au judecat împreună timp de 12 ani.


CITEȘTE ȘI: 
Pensiile speciale, vârsta de pensionare a magistraților și reforma ANAF, vizate de următorul pachet de măsuri fiscale

În martie 2024, judecătoarele Craiu și Niță au fost înlocuite din completurile C1 și C11 prin decizii administrative ale Colegiului de conducere al CAB și ele urmau să se pronunțe în dosarul „Vizită la Trump” privindu-i pe fostul lider PSD Liviu Dragnea și pe omul de afaceri Cristi Burci.

După ce au fost înlocuite cu magistrați agreați de conducerea CAB, dosarul DNA a fost întors la procurori și probele esențiale ale acestora au fost excluse.


În iunie 2025, Cristina Craiu a cerut plecarea din sistem și a depus cerere de pensionare care a fost acceptată de CSM.

Tot la Curtea de Apel București există magistrați care au judecat la secțiile penale și apoi mutați pe la diferite secții, fără explicații, de Colegiul de conducere al instanței. Prin această metodă ei sunt forțați să se pensioneze, muncind pe posturi care nu le aduc satisfacție.

Acest mod de operare nu este propriu doar Curții de Apel București. Din informațiile Presshub.ro și alți șefi de instanțe procedează similar, judecătorii independenți fiind îndepărtați de pe posturi sub diverse pretexte prin decizii ale colegiilor de conducere.

Citește articolul integral pe Presshub.ro
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Proiectul de lege ce prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților la 65 de ani, amânat până după alegeri

CSM reacționează la modificările adoptate de deputați în cazul pensiilor magistraților: „Generează consecințe iremediabile în sistemul judiciar”

Ultimele Stiri
abonare newsletter