Actualitate
Jungla digitală, proiectul educațional interactiv dezvoltat de NTT Data pentru creșterea siguranței în mediul online, ajunge la mii de elevi din Cluj
Elevii din Cluj învață cum pot să navigheze în siguranță pe internet și să dezvolte un comportament preventiv în fața riscurilor pe care le prezintă mediul online prin intermediul proiectului educațional „Jungla Digitală”, dezvoltat de NTT Data Romania în parteneriat cu Inspectoratul Școlar și Poliția Cluj.
Proiectul „Jungla Digitală” a fost dezvoltat de experții în securitate digitală din echipa NTT DATA Romania și oferă noțiuni fundamentale și comportamente preventive care le permit copiilor să se păzească de pericolele din mediul online.
CITEȘTE ȘI:
Digital Jungle. Copiii învață să navigheze în siguranță pe internet, în urma proiectului promovat de NTT DATA în parteneriat cu IPJ Sibiu.
Prin parteneriatul încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, mii de elevii din școlile din Cluj beneficiază de ore interactive în care învață cum să se protejeze în mediul online, cum să prevină situații critice, precum compromiterea datelor personale, riscurile bullying-ului online sau orice alte situații care pun în pericol siguranța celor mici și a familiei în mediul digital.
Un ghid util pentru siguranța copiilor în lumea digitală
„Proiectul s-a derulat firesc și a plecat de la o discuție între părinți. Avem o mulțime de povești spuse de copii despre momentele prin care trec în interacțiunile pe care le au în mediul online. Iar prima dezbatere a fost una filosofică: limităm sau nu accesul copiilor în spațul online și care ar putea fi calea de mijloc? Pentru o abordare echilibrată este bine să ajutăm copiii să se descurce singuri în «hățiș», de asta vorbim de «Jungla Digitală».
În perioada următoare vom aduce și un capitol nou în programul nostru. Momentan programul se focusează pe a oferi copiilor câteva instrumente pe care să le aibă la dispoziție pentru a naviga în siguranță în online. Capitolul nou va vorbi despre fake news, cum le putem identifica, cum putem să observăm care sunt informațiile cu caracter manipulativ. Programul are un succes deosebit. Copiii au nevoie de instrumente simple și de cuvinte simple pentru ca ei să înțeleagă”, a explicat Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri cu prilejul încheierii parteneriatului educațional cu ISJ Cluj și IPJ Cluj.
Abordare integrată
„Apreciem implicarea instituțiilor din Cluj în programul «Jungla Digitală» pentru că abordarea noastră trebuie să fie una integrată. În spatele unor acțiuni aparent banale, în online se ascund riscuri majore. Cu ajutorul părinților și profesorilor, am încredere că acest ghid, pe care l-au conceput experții noștri în securitate cibernetică, va fi realmente util pentru siguranța copiilor. Nu este niciodată prea devreme să învățăm despre datele cu caracter personal, despre parole, despre cum să comunicăm în siguranță pe WhatsApp”, a adăugat CEO-ul NTT DATA Romania, Maria Metz.
Informații adapatate pentru elevi
Proiectul include un program „train the trainers”, prin care profesorii, părinții și agenții de poliție pot oferi informații adaptate discursiv pentru elevi în funcție de vârstă. Astfel, prin intermediul profesorilor și polițiștilor, informațiile cu privire la securitatea cibernetică sun multiplicate în școlile din Cluj, inclusiv în mediul rural.
Programul Digital Jungle a fost extins, astfel că proiectul educaționat realizat de NTT Data a ajuns deja la peste 5.000 de copii din Cluj, Sibiu și Brașov.
Marinela Marc, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, a apreciat beneficiile aduse de parteneriatul dezvoltat în interesul și siguranța coopiilor, care prin informații adaptate și un program interactiv oferă un plus de siguranță copiilor în interacțiunile online.
„Este imperativ ca elevii să se simtă susținuți și protejați, iar pentru aceasta avem nevoie de un dialog deschis între profesori și elevi, de un mediu sigur în care fiecare să se simtă ascultat și respectat. Mizăm pe rolul esențial al profesorilor clujeni, de a le oferi elevilor un set de cunoștințe, competențe și practici care îi vor ajuta pe aceștia să dobândească abilitatea de a se proteja, conștient și eficient, atunci când accesează mediul digital", a subliniat Marinela Marc, inspector general IȘJ Cluj.
În cadrul sesiunii de training susținute vineri la sediul NTT Data din Cluj, profesorii și elevii au participat la o dezbatere cu privire la implicațiile și provocările specifice în utilizarea AI (inteligenței artificale).
David Costa, NTT Data Chief Sustainability Business Officer, a apreciat beneficiile acestui proiect prin implicațiile pe care le comportă în privința conștientizării în rândul elevilor a riscurilor și comportamentelor prevenitve pe care le pot dezvolta în spațiul online pentru a beneficia de o protecție sporită.
„Lumea digitală și mediul online nu sunt lipsite de riscuri. Dimpotrivă.
Amenințările îi țintesc în special pe cei vulnerabili și, tocmai din acest motiv, ne-am propus, împreună, să folosim educația pentru a scoate copiii din zonele de risc care se manifestă în mediul digital”, a declarat comisarul șef de poliție Radu-Adrian Moșuțan, împuternicit șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.
Proiectul „Jungla Digitală” reprezintă de altfel un instrument util care vine în sprijinul părinților în ceea ce privește interacțiunea dintre copii și părinți în mediul digital și eficientizarea comunicării pe baza tehnologiei.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: