Actualitate

Pensiile magistraților. Vârsta de pensionare crește la 65 de ani, din ianuarie 2026.

Proiectul de lege privind pensiile magistraților a fost modificat: eșalonarea vârstei de pensionare a fost eliminată, iar modul de calcul al pensiilor magistraților a fost ajustat.

Pensiile magistraților: din ianuarie 2026, vârsta de pensionare crește la 65 de ani|Foto: monitorulcj.ro Pensiile magistraților: din ianuarie 2026, vârsta de pensionare crește la 65 de ani|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost modificat, miercuri, de comisia de specialiatate din Camera Deputaților, după ce cu o zi în urmă i-a dat raport de adoptare în forma inițiatorilor.

Din ianuarie 2026, vârsta de pensionare crește la 65 de ani

Comisia pentru muncă a eliminat tabelele prin care se eșalona vârsta de pensionare a magistraților, astfel încât în anul 2045 să se ajungă la 65 de ani vârsta standard de pensionare.


CITEȘTE ȘI: 
Comisia Europeană sancționează România din cauza pensiilor speciale. Plăți parțiale pentru cererea de plată 3 din PNRR.

A fost modificat, de asemenea, modul de calcul al pensiilor magistraților și a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată numai în aceste funcții se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, se arată în amendamentul citat de Agerpres.ro


Potrivit președintelui Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, în urma acestor modificări, începând cu data de 1 ianuarie 2026 magistrații vor ieși la pensie la împlinirea vârstei de 65 de ani.

CITEȘTE ȘI: 
Pensii speciale. România are 11.678 de beneficiari de pensii de serviciu. Cea mai mare pensie depășește 5.000 de euro.

„Există și dezbaterea decizională în Senat, acolo unde colegii noștri mai înțelepți ca noi vor reuși să rezolve problema și să facă o eșalonare potrivită”, a precizat Solomon.


Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, cu 259 de voturi „pentru”, un vot „contra” și 25 de abțineri. Proiectul de lege va pleca spre dezbatere la Senat, care este for decizional în acest caz. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Legea privind indexarea pensiilor militare, neconstituțională. Decizia CCR.

România riscă să piardă 1,7 miliarde euro din PNRR din cauza pensiilor speciale

Ultimele Stiri
abonare newsletter