Actualitate

Sondaj. Ce așteaptă românii de la 2024, pe fondul unei încrederi extrem de scăzute în clasa politică din țară? Peste 40% dintre români cred că va fi mai rău.

Aproape o treime dintre români cred că 2024 va fi un an mai bun decât cel precedent, în timp ce peste 40% dintre respondenți cred că va fi mai rău, potrivit unui sondaj IRES. Care sunt așteptările românilor în noul an?

Ce așteptări au românii de la 2024/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Ce așteptări au românii de la 2024/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Românii se așteaptă ca anul 2024 să fie ușor mai bun decât 2023, cel puțin din perspectiva politicii și a guvernării. Cele patru runde de alegeri care marchează anul care tocmai a început sunt determinante pentru modul în care oamenii proiectează, în următoarele 12 luni, atât România, cât și felul în care își reprezintă, pe termen scurt, propriul viitor, potrivit unui sondaj IRES realizat la finalul anului trecut. 

 


Pe fondul unei încrederi extrem de scăzute în clasa politică din țară, românii estimează că scrutinele care vor avea loc în 2024 le vor influența pozitiv într-o măsură destul de scăzută atât propria viață, dar și viața celorlalți români.

Românii: optimiști sau pesimiști moderați pentru 2024? 

Aproape o treime dintre români cred că anul 2024 va fi mai bun pentru România decât anul 2023. Aproape un sfert (23%) sunt de părere că va fi la fel ca și acest an, iar 43% sunt pesimiști și cred că va fi mai rău, conform datelor publicate marți de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Mai optimiști sunt respondenții cu nivel redus de educație, dar și tinerii, vârstnicii sau respondenții din mediul rural. Pesimiștii în schimb se regăsesc în rândul persoanelor active, cu vârste între 36 și 65 de ani și a celor care locuiesc în regiunea Moldova.


Așteptările românilor de la 2024/Foto IRES

Din perspectiva politicii și a guvernării, așteptările românilor sunt împărțite: în timp ce o treime speră că anul viitor va fi mai bun, o altă treime crede că anul viitor va fi la fel cu acesta, iar 3 din 10 români cred că va fi mai rău. Îi regăsim pe optimiști în proporții mai ridicate în rândul femeilor, vârstnicilor, printre respondenții cu educație scăzută, dar și printre cei care locuiesc în Sudul țării. Pesimiștii, în schimb, sunt mai degrabă bărbații și persoanele active (cu vârsta între 36 și 50 de ani).

Așteptările românilor de la politică

Întrebați ce ar dori să se schimbe în anul 2023, în România, din punct de vedere politic, românii își doresc, în primul rând, schimbări fundamentale, sistemice (ex. doresc să se schimbe în totalitate clasa politică/ politicienii, Guvernul/ guvernanții/ actuala conducere, președintele, Parlamentul ori parlamentarii). Mai puține sunt solicitările concrete. Totuși, printre acestea regăsim: creșterea nivelului de trai al populației (9%), preocuparea guvernanților pentru nevoile cetățenilor (7%) sau respectarea promisiunilor și sinceritate din partea celor aflați la conducere (4%). Unul din cinci participanți la sondaj nu știe să indice un răspuns sau nu răspunde la această întrebare.


Aproape trei sferturi dintre cei chestionați spun că sunt la curent cu faptul că în anul 2024 vor avea loc patru runde de alegeri. Bărbații și respondenții peste 51 de ani, dar și cei cu studii superioare și peste sunt mai informați decât media, în timp ce femeile, tinerii și cei cu educație scăzută sunt mai puțin informați în acest sens.
14% dintre respondenți nu pot să indice niciunul dintre tipurile celor patru scrutine care vor avea loc în 2024, cei mai mulți indică alegerile prezidențiale (79%), alegerile locale (74%) și parlamentare (64%). Doar 43% au indicat corect faptul că în luna iunie se vor desfășura și alegerile pentru reprezentanții țărilor Uniunii Europene în Parlamentul European.

CITEȘTE ȘI: 
Sondaj INSCOP. PSD și PNL, primele poziții pentru alegerile parlamentare. Două treimi dintre români cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită

Însă așteptările românilor de la anul electoral 2024 sunt destul de scăzute: dacă unul din cinci români crede că după cele patru runde de alegeri de anul viitor viața va fi mai bună pentru toți cetățenii din România, doar 16% dintre respondenți cred că alegerile vor avea un impact pozitiv asupra propriei vieți. Tinerii și respondenții cu educație scăzută sunt mai optimiști cu privire la efectele pozitive ale anului electoral 2024.


De altfel, așteptările românilor cu privire la nivelul propriu de trai în 2024 sunt concordante cu așteptările pe care le au pentru țară: în timp ce o treime (33%) crede că anul viitor va trăi mai bine decât în acest an, o proporție similară (34%) dintre intervievați cred că 2024 va fi la fel cu acest an, iar 31% speră că vor trăi mai bine decât în 2023.  În timp ce optimiștii se regăsesc în proporții mai crescute decât media în rândul tinerilor, pesimiștii sunt mai mulți în rândul bărbaților și a respondenților cu vârste între 36 și 65 de ani.  

Evoluția războiului din regiune

Peste jumătate dintre cei intervievați (53%) cred că războiul din Ucraina nu se va sfârși în anul 2024, în timp ce patru din zece români sunt optimiști și cred în finalizarea conflictului din apropierea granițelor României. Vârstnicii și respondenții cu educație scăzută sunt mai încrezători decât media în sfârșitul războiului din Ucraina, în 2024.

CITEȘTE ȘI: 
Sondaj. În caz de război, 20% dintre români ar emigra. Peste 70% din populație consideră că ţara noastră nu ar trebui să iasă din UE şi NATO.

Temerile cu privire la pericolul războiului asupra României sunt încă prezente, în timp ce jumătate dintre români nu cred că, în viitor, țara noastra se poate afla în situația de a fi implicată într-un război, 46% cred că există această posibilitate.

România la EURO 2024

Întrebați despre parcursul echipei naționale de fotbal a României la turneul final UEFA 2024 care va avea loc în 2024, în Germania, un sfert dintre participanții la sondaj (25%) anticipează că echipa României va ajunge în semifinale, iar, la polul opus, 17% dintre respondenți cred că Naționala se va situa pe ultimele locuri din grupă. 14% estimează un parcurs până în șaisprezecimile de finală, 13% cred că va ajunge în optimile de finală, iar 15% că va ajunge în sferturile de finală.14% dintre cei chestionați nu au știut sau nu au oferit un răspuns.
12% dintre participanții la sondaj cred chiar că România va fi campioana Europei.
Chiar dacă aproape jumătate dintre români nu pot anticipa cineva fi campioana Europei, aproape unul din cinci români crede că Germania va câștiga turneul final, 11% indică echipa Franței, iar 5% echipa Spaniei. Printre echipele indicate drept posibile câștigătoare ale turneului final sunt și Anglia (3%), Italia (2%), Portugalia (2%), Țările de Jos (1%).

Volumul eșantionului a fost de 1.075 indivizi de 18 ani și peste, iar eroarea maximă tolerată este de ± 3%. Datele sondajului de opinie realizat de IRES au fost culese în perioada 12-19 decembrie 2023, prin metoda CATI. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sondaj INSCOP. Primarul Clujului Emil Boc, în topul încrederii românilor, alături de Kovesi și Geoană.

Românii, pesimiști cu privire la viitor: doar un sfert cred că lucrurile merg într-o direcție bună, iar majoritatea rămân nostalgici după comunism

abonare newsletter